Tatlı kriziyle nasıl başa çıkabilirsiniz?

Sağlık 27.04.2024 - 18:50, Güncelleme: 27.04.2024 - 18:50
 

Tatlı kriziyle nasıl başa çıkabilirsiniz?

Duygusal açlığın en büyük getirisi olan tatlı krizleri aşılması zor bir durumdur ,bu isteğin sürekli olması bağımlılık yapar ve sürekli kilo alınmasına sebebiyet verir. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen konu hakkında bilgiler verdi.
Tatlı tüketildiğinde özellikle östrojen hormonu fazla olan kişilerde seratonin ve endorfin dediğimiz mutluluk ve haz hormonları salgılanmaktadır. Bu sebeple de en ufak bir duygu karmaşasında bile tatlıya yönelim artmaktadır. Tatlının İçerisinde karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinler vardır. Gereksiz tüketildiğinde obezite, TİP 2 diyabet ve kalp hastalıklarına sebebiyet verir. Tatlı krizine sebep olan durumlar; Polikistik over sendromu: Bu problemi yaşayan kadınların çoğunda gizli şeker de bulunmaktadır. Kadın doğum uzmanlarının tedavisi ve uzman yardımıyla Polikistik Over Sendromu olanlar tatlı krizlerinin önüne geçebilir. Hipoglisemi: Hipoglisemi, anlık veya sürekli kan şekeri düşmesidir böyle durumlarda tatlı yeme isteği kaçınılmazdır. Duygusal durumlar: Duygu durum bozukluklarında serotonin ve endorfin seviyesi düştüğünden bunları artırmak için tatlıya itiyaç artar. Vitamin, mineral eksikliği: Özellikle demir, magnezyum, krom eksikliklerinde tatlı ihtiyacı artar. Bu nedenle bir doktor kontrolüyle vitamin ve mineral eksiklikleri değerlendirilmelidir. Ödül verme: Özellikle çocukluk çağinda ödül olarak verilen çikolatalar ileri yaşlarda kişi için sürekli hale gelir. Adet öncesi sendromu: Kadınların birçoğu regl öncesinde demir eksikliği ve östrojen dengesizliği sebebiyle tatlı ihtiyacı artar.
Duygusal açlığın en büyük getirisi olan tatlı krizleri aşılması zor bir durumdur ,bu isteğin sürekli olması bağımlılık yapar ve sürekli kilo alınmasına sebebiyet verir. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen konu hakkında bilgiler verdi.

Tatlı tüketildiğinde özellikle östrojen hormonu fazla olan kişilerde seratonin ve endorfin dediğimiz mutluluk ve haz hormonları salgılanmaktadır. Bu sebeple de en ufak bir duygu karmaşasında bile tatlıya yönelim artmaktadır. Tatlının İçerisinde karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinler vardır. Gereksiz tüketildiğinde obezite, TİP 2 diyabet ve kalp hastalıklarına sebebiyet verir.

Tatlı krizine sebep olan durumlar; Polikistik over sendromu: Bu problemi yaşayan kadınların çoğunda gizli şeker de bulunmaktadır. Kadın doğum uzmanlarının tedavisi ve uzman yardımıyla Polikistik Over Sendromu olanlar tatlı krizlerinin önüne geçebilir.

Hipoglisemi: Hipoglisemi, anlık veya sürekli kan şekeri düşmesidir böyle durumlarda tatlı yeme isteği kaçınılmazdır.

Duygusal durumlar: Duygu durum bozukluklarında serotonin ve endorfin seviyesi düştüğünden bunları artırmak için tatlıya itiyaç artar.

Vitamin, mineral eksikliği: Özellikle demir, magnezyum, krom eksikliklerinde tatlı ihtiyacı artar. Bu nedenle bir doktor kontrolüyle vitamin ve mineral eksiklikleri değerlendirilmelidir.

Ödül verme: Özellikle çocukluk çağinda ödül olarak verilen çikolatalar ileri yaşlarda kişi için sürekli hale gelir. Adet öncesi sendromu: Kadınların birçoğu regl öncesinde demir eksikliği ve östrojen dengesizliği sebebiyle tatlı ihtiyacı artar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.