Deprem felaketinde 3'üncü gün
Deprem felaketinde 3'üncü gün
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından sahayla ilgili açıklamalarda bulundu. Oktay şu ifadeleri kullandı:
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde hayatını kaybeden ve kimliklendirmesi yapılamayanların cenazelerinin 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınıp, dini vecibelere uygun defnedileceğini duyurdu.
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ülke olarak teyakkuz halinde arama-kurtarma çalışması başlatıldığı belirtilerek, "Bu depremlerin ortaya çıkardığı yıkıcı etki nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın en hızlı şekilde kimliklendirilmesi ve naaşlarının yakınlarına ivedi bir şekilde teslim edilmesi büyük önem arz ettiğinden kimliklendirme ve defin hizmetleri konusunda yeknesaklığın sağlanması için Adalet Bakanlığı ile koordinasyon içinde İçişleri Bakanlığı'nın 07 Şubat 2023 tarih ve 46697 sayılı yazısı ile ilgili valilikler ve kurum/kuruluşlar talimatlandırılmıştır" denildi.
Buna göre, ölü muayene işlemlerinin, cenazelerin bulunduğu il veya ilçe başsavcılıkları nezdinde yapılacağı; çevre il ve ilçelere gönderilmeyeceği belirtilerek şunlar kaydedildi:
"Cenazelerin hangi bina ve enkazdan çıkarıldığının sağlık ya da kolluk görevlisine tutanak eşliğinde teslim edilerek hastaneye intikalinin sağlanması, düzenlenecek tutanakta müteveffanın yakınlarının ya da tanıyan kişinin bulunup bulunmadığına ilişkin bilgiye yer verilmesi; vefat edenlerin yakınları ya da tanıyan şahıslar tarafından teşhis suretiyle kimliklerinin tespit edilememesi halinde DNA, kan örneği, parmak izi gibi adli tıp incelemesine bağlı yöntemlerle kimlik tespiti yapıldıktan sonra cenaze teslim işlemlerinin yapılması; enkazdan çıkarıldıktan sonra teşhis ya da adli tıp yöntemleri ile 5 gün içinde kimliklendirilerek yakınlarına teslim edilemeyen naaşların DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alındıktan sonra Cumhuriyet Savcılığı ile Mülki İdare Amirliğinin ortak değerlendirmesi çerçevesinde dini vecibelere uygun defnedilmesi, kabrin konumunun da belirtilerek tutanağa bağlanması hususları belirtilmiştir. Ancak afete maruz vilayetlerimizden iletilen bilgilerde naaşların muhafazasında sıkıntılar yaşanabileceği, cenazelerde bozulmalar olabileceği değerlendirmeleri göz önünde bulundurularak yakınları/tanıdıklarınca teşhis suretiyle ya da adli tıp yöntemleriyle kimliklendirme yapılamayan naaşların 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınmasını müteakip Cumhuriyet Savcılığı ile Mülki İdare Amirliğinin değerlendirmesi çerçevesinde kabrin yeri/konumu tutanağa bağlanarak dini vecibelere uygun defnedilmesi uygun görülmüştür."
'TÜM HAVALİMANLARINI KULLANMAYA BAŞLADIK'
Havalimanı ve hava araçlarının kullanmasıyla ilgili detayları paylaşan Oktay, "Tüm havalimanlarını kullanmaya başladık. Özellikle Adana Havalimanımız lojistik konusunda işimizi büyük ölçüde hızlandırdı. 36'yı bulan helikopterimizle yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gece görüşü olan 17 kadar helikopterimiz sahada çalışmayı sürdürüyor" ifadelerinde bulundu.
'KONTEYNER KENT KURMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK'
Oktay, barınma ve beslenme konusuna ilişkin ise şunları söyledi:
"Yurtlarda ve Gençlik Merkezlerinde 401 bin 880 kişinin barınma ve beslenme ihtiyaçları karşılanıyor. Çadır kentlerimiz afet bölgelerinde kuruluyor. An itibariyle 1 milyona yakın battaniye sahada veya sahaya yetişmek üzere. Bu sayıyı çok hızlı bir şekilde 2 milyona ulaştırmaya çalışıyoruz. Toplam 100 bin çadır sahaya geldi veya gelmek üzere. Kapalı olan yollar vardı. Yollar neredeyse tamamen açılmış durumda. Konteyner kent kurma çalışmalarına başladık."
Bölgede doğal gaz, elektrik, ulaştırma ve iletişimin sağlanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Oktay, "Arızalı 6 trafomuzdan 3'ünün bakımı tamamlandı. Haberleşme ve elektrik konusunda gelişmeler var. 1400 civarında jeneratör sahaya ulaşmış durumda. Yarın akşam itibariyle yeni bir sürprizle karşılaşmazsak eğer çalışmaları tamamlayıp kontrollü bir şekilde afet bölgesine doğal gazı veriyor olacağız. Akaryakıt konusunda Nurdağı'nda hafif bir ulaşım sorunumuz vardı. Yol açıldığı için sorunumuz kalmadı. 151 tanker yollardaydı. Ek olarak 650 seyyar tanker de yine bölgeye ulaştı. Neredeyse afet bölgesine giden kapalı yolumuz kalmadı" dedi.
'ÇOCUKLARIN KİMLİK TESPİTİNİ YAPTIKTAN SONRA AİLELERİNE TESLİM EDECEĞİZ'
Enkaz altından çıkartılan refakatsiz çocukların bakanlık gözetiminde kaldığını aktaran Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Bakanlık olarak deprem bölgelerinde gözetimimizde olan refakatsiz çocukların sorumluluğu şu anda bizde. Bunun dışında enkaz altından çıkarılıp hastanelerde tedavileri tamamlanan çocukları da Sağlık Bakanlığı’yla yaptığımız çalışma neticesinde bakanlığımız personeli dışında herhangi bir üçüncü şahsa teslimi söz konusu değil. Çocukların kimlik tespitini yaptıktan sonra ailelerine teslim edeceğiz" ifadelerinde bulundu.