Aşırı kafein tüketenler dikkat!

Sağlık 02.01.2024 - 16:27, Güncelleme: 02.01.2024 - 16:27
 

Aşırı kafein tüketenler dikkat!

Tiroid bezinin nasıl çalıştığı kadar tiroid bezinin sağlığını korumak için neler yemek gerektiği de önemli bir konu. Tiroid hastalığı teşhisi alan ve artık nasıl besleneceği konusunda kafası karışık olanlara, Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cem Dural'dan öneri geldi. Prof. Dr. Dural, sebze ve meyve ağırlıklı, karbonhidrat içeriği zengin, tam tahıllı ürünlerle beslenmek gerektiğini söyledi ve önerilerini sıraladı.
Prof. Dr. Dural, tiroid bezinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için taze sebze ve meyvenin (mevsiminde) daha fazla yenmesi ve yeteri kadar proteinli gıda alınması gerektiğini söyledi. Dural, "Gıdalar ile yeterli miktarda A, C ve E vitamini gibi antioksidan vitaminlerin alınması genel olarak kanser gelişimi riskini azaltmaktadır. Yine yeterli miktarda protein alımı tiroid bezinin düzenli ve daha iyi çalışmasını sağlar. Haftada bir veya iki kez yağlı balık yenilerek yeterli seviyede Omega-3 yağ asitleri alınabilir. Karbonhidrat içeriği zengin, unlu, nişastalı ve yağlı gıdaların fazla tüketilmesi tiroid bezine zarar verir. Ancak karbonhidrattan fakir bir beslenmenin de olumsuz etkileri bulunduğundan karbonhidrat, sebze meyve ve protein dengesinin gözetilmesi gerekmektedir. Lif oranı ve B vitamini zenginliğinden dolayı tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Bitkisel protein kaynağı olan ve aynı zamanda lif oranı yüksek olan kuru baklagillerin diyette tüketimine yer verilmelidir. Hindistan cevizi ve keten tohumunun tiroid bezinin çalışmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir" dedi. Glutensiz beslenmenin yararı var mı? • Glutensiz diyet ile genel olarak şişkinlik, kabızlık gibi bağırsak problemlerinin azaldığı bilinmektedir. Tiroid bezinin işlev bozukluklarında 3-6 aylık diyet sürecinde kısmi klinik düzelmeler gözlemlenmiştir. • Özellikle Hashimoto hastalığı gibi otoimmün zeminde gelişmiş hipotiroidi ile seyreden tablolarda alerjik riski düşük olan bir diyetin faydalı olabileceği savunulmaktadır. • Diyette yulaf, çavdar, arpa tahıllarından yapılan un, ekmek, makarna, bulgur, şehriye, erişte gibi ürünlerin yerine glutensiz olan kinoa, keten tohumu, siyah pirinç, kara buğday gibi ürünler beslenme düzenine yerleştirilebilir.
Tiroid bezinin nasıl çalıştığı kadar tiroid bezinin sağlığını korumak için neler yemek gerektiği de önemli bir konu. Tiroid hastalığı teşhisi alan ve artık nasıl besleneceği konusunda kafası karışık olanlara, Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cem Dural'dan öneri geldi. Prof. Dr. Dural, sebze ve meyve ağırlıklı, karbonhidrat içeriği zengin, tam tahıllı ürünlerle beslenmek gerektiğini söyledi ve önerilerini sıraladı.

Prof. Dr. Dural, tiroid bezinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için taze sebze ve meyvenin (mevsiminde) daha fazla yenmesi ve yeteri kadar proteinli gıda alınması gerektiğini söyledi.

Dural, "Gıdalar ile yeterli miktarda A, C ve E vitamini gibi antioksidan vitaminlerin alınması genel olarak kanser gelişimi riskini azaltmaktadır. Yine yeterli miktarda protein alımı tiroid bezinin düzenli ve daha iyi çalışmasını sağlar. Haftada bir veya iki kez yağlı balık yenilerek yeterli seviyede Omega-3 yağ asitleri alınabilir. Karbonhidrat içeriği zengin, unlu, nişastalı ve yağlı gıdaların fazla tüketilmesi tiroid bezine zarar verir. Ancak karbonhidrattan fakir bir beslenmenin de olumsuz etkileri bulunduğundan karbonhidrat, sebze meyve ve protein dengesinin gözetilmesi gerekmektedir.

Lif oranı ve B vitamini zenginliğinden dolayı tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Bitkisel protein kaynağı olan ve aynı zamanda lif oranı yüksek olan kuru baklagillerin diyette tüketimine yer verilmelidir. Hindistan cevizi ve keten tohumunun tiroid bezinin çalışmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir" dedi.

Glutensiz beslenmenin yararı var mı?

Glutensiz diyet ile genel olarak şişkinlik, kabızlık gibi bağırsak problemlerinin azaldığı bilinmektedir. Tiroid bezinin işlev bozukluklarında 3-6 aylık diyet sürecinde kısmi klinik düzelmeler gözlemlenmiştir.

• Özellikle Hashimoto hastalığı gibi otoimmün zeminde gelişmiş hipotiroidi ile seyreden tablolarda alerjik riski düşük olan bir diyetin faydalı olabileceği savunulmaktadır.

• Diyette yulaf, çavdar, arpa tahıllarından yapılan un, ekmek, makarna, bulgur, şehriye, erişte gibi ürünlerin yerine glutensiz olan kinoa, keten tohumu, siyah pirinç, kara buğday gibi ürünler beslenme düzenine yerleştirilebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.