Ecem ÇİÇEK
Köşe Yazarı
Ecem ÇİÇEK
-
 

Yağlı olmanız sağlıksız olduğunuzu göstermez!

Merhaba Ben Haber okuyucuları...  Sahip olduğunuz bedeninizden memnun musunuz? Bu soruyla karşı karşıya kalan çoğu kişi kendini, hep dahasını sayarken buluyor. Daha sağlıklı, daha mutlu, daha zayıf, daha ince..  O kadar her şeyin dahası bekleniyor ki sahip olduklarımızla, bedenimizin her gün normal çalışıyor olmasıyla mutlu olmayı unutuyoruz. Bu yazımda sizlere bedeniniz hakkındaki kavram zorluklarından ve oluşturduğu yanlış anlaşılmalara sebep olan mükemmelliyetçi düşünceden bahsedeceğim.  Yağ dokularının faydalarını biliyor musunuz? Vücudunuzda yağ olması sizin bildiğiniz gibi sağlıksız olduğunuzu göstermez. Aksine insan bedeninde olduğunuzu gösterir. Sahip olduğunuz bedenin (hastalıkları tenzih ederek) sağlıklı çalıştığını gösterir. Sosyal medya etkisi, bilgi kirlilikleri, mükemmelliyetçi diyet zihniyeti ile  gerçekten uzak ve photoshop müdahalesiyle “mükemmel” veya “gerçek dışı hedef” bedenlere sahip olma arzusunda buluyoruz kendimizi.  Peki gerçekten neye ihtiyacınız yok? Sağlıklı olmak için aşırı düşük yağ dokularına, karın kaslarınızın görünür olmasına, bacaklarınızda tek bir selülit bile olmasın düşüncelerine ihtiyacınız yok. Çünkü sağlıklı olmak böyle bir şey değildir. Sağlıklı olmak, çok düşük yağ oranına sahip olmak “zayıf” olmak değildir.  Herkesin sağlıklı olmak için zayıflamaya veya düşük kilo ağırlığına ihtiyacı yoktur. Sağlıklı olmak bedeninizi her açıdan iyi hissettiğiniz kiloda, bozulmuş yeme davranışı iyileştirildiğinde, vücudunuzun uygun kas ve yağ oranı aralığında olmak demektir. Ayrıca yağ oranı düşüklüğü; bağışıklığınızı, bağırsak sağlığınızı, yumurtlama sağlığınızı, hormonal dengenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Öğünlerinizde yağ kaynaklarına yer vermek; Uzun süren tokluklar ile doyum sağlamanıza yardımcı olur. Yağda çözünen vitaminlerin emilimini arttırır. Yediğiniz salataya yağ eklemek içerdiği lif, posanın biyoyararlılığını arttırır. Yiyeceklerden aldığımız tatmini arttırır, dolayısıyla lezzet arttırıcıdır. Isı transferi ile yiyecekleri pişirmeyi sağlar. Yiyeceklerin lezzetinde artış sağlanır.  Besinlere gevrek dokusunu sağlar. Doymamış yağ asitleri daha iyi kalp sağlığı ile ilişkilidir. Bağırsak sağlığınızı desteklediği için, dışkıyı yumuşatır ve dışkılama kolaylaşır. Yani, özetle “yağlı besinler kilo aldırır” kalıplaşmış bir cümledir. Siyah-beyaz düşünceler ile olumsuz beden imajı ayrışmalarından uzaklaşılmalıdır. Bilinçaltınızda sağlığı, bedeni, beslenmeyi kategorize ederek, sürdürülebilir bir yaşam tarzı elde etmeniz pek mümkün değildir. Kalıplaşmış, bilinçaltında korku uyandıran beslenme mitleri sizi kaş yaparken göz çıkarmaya götürür.  Yeme bozukluğu, gereksiz düşük kilolara sahip olmak veya arzusunda olmak ciddi bir sağlık problemidir. Sağlığı bütünsel olarak ele almak gerekir. Sağlık, bütündür. Bedenen ve ruhen tam bir iyilik halidir.
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2023 - Salı
Ecem ÇİÇEK

Yağlı olmanız sağlıksız olduğunuzu göstermez!

Merhaba Ben Haber okuyucuları... 

Sahip olduğunuz bedeninizden memnun musunuz? Bu soruyla karşı karşıya kalan çoğu kişi kendini, hep dahasını sayarken buluyor. Daha sağlıklı, daha mutlu, daha zayıf, daha ince.. 

O kadar her şeyin dahası bekleniyor ki sahip olduklarımızla, bedenimizin her gün normal çalışıyor olmasıyla mutlu olmayı unutuyoruz. Bu yazımda sizlere bedeniniz hakkındaki kavram zorluklarından ve oluşturduğu yanlış anlaşılmalara sebep olan mükemmelliyetçi düşünceden bahsedeceğim. 

Yağ dokularının faydalarını biliyor musunuz?
Vücudunuzda yağ olması sizin bildiğiniz gibi sağlıksız olduğunuzu göstermez. Aksine insan bedeninde olduğunuzu gösterir. Sahip olduğunuz bedenin (hastalıkları tenzih ederek) sağlıklı çalıştığını gösterir. Sosyal medya etkisi, bilgi kirlilikleri, mükemmelliyetçi diyet zihniyeti ile  gerçekten uzak ve photoshop müdahalesiyle “mükemmel” veya “gerçek dışı hedef” bedenlere sahip olma arzusunda buluyoruz kendimizi. 

Peki gerçekten neye ihtiyacınız yok?
Sağlıklı olmak için aşırı düşük yağ dokularına, karın kaslarınızın görünür olmasına, bacaklarınızda tek bir selülit bile olmasın düşüncelerine ihtiyacınız yok. Çünkü sağlıklı olmak böyle bir şey değildir. Sağlıklı olmak, çok düşük yağ oranına sahip olmak “zayıf” olmak değildir. 
Herkesin sağlıklı olmak için zayıflamaya veya düşük kilo ağırlığına ihtiyacı yoktur. Sağlıklı olmak bedeninizi her açıdan iyi hissettiğiniz kiloda, bozulmuş yeme davranışı iyileştirildiğinde, vücudunuzun uygun kas ve yağ oranı aralığında olmak demektir. Ayrıca yağ oranı düşüklüğü; bağışıklığınızı, bağırsak sağlığınızı, yumurtlama sağlığınızı, hormonal dengenizi olumsuz yönde etkileyebilir.

  • Öğünlerinizde yağ kaynaklarına yer vermek;
  • Uzun süren tokluklar ile doyum sağlamanıza yardımcı olur.
  • Yağda çözünen vitaminlerin emilimini arttırır.
  • Yediğiniz salataya yağ eklemek içerdiği lif, posanın biyoyararlılığını arttırır.
  • Yiyeceklerden aldığımız tatmini arttırır, dolayısıyla lezzet arttırıcıdır.
  • Isı transferi ile yiyecekleri pişirmeyi sağlar. Yiyeceklerin lezzetinde artış sağlanır. 
  • Besinlere gevrek dokusunu sağlar.
  • Doymamış yağ asitleri daha iyi kalp sağlığı ile ilişkilidir.
  • Bağırsak sağlığınızı desteklediği için, dışkıyı yumuşatır ve dışkılama kolaylaşır.

Yani, özetle “yağlı besinler kilo aldırır” kalıplaşmış bir cümledir. Siyah-beyaz düşünceler ile olumsuz beden imajı ayrışmalarından uzaklaşılmalıdır. Bilinçaltınızda sağlığı, bedeni, beslenmeyi kategorize ederek, sürdürülebilir bir yaşam tarzı elde etmeniz pek mümkün değildir. Kalıplaşmış, bilinçaltında korku uyandıran beslenme mitleri sizi kaş yaparken göz çıkarmaya götürür. 

Yeme bozukluğu, gereksiz düşük kilolara sahip olmak veya arzusunda olmak ciddi bir sağlık problemidir. Sağlığı bütünsel olarak ele almak gerekir. Sağlık, bütündür. Bedenen ve ruhen tam bir iyilik halidir.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.