Ecem ÇİÇEK
Köşe Yazarı
Ecem ÇİÇEK
-
 

Mucizevi besin "chıa"

Merhaba Ben Haber okuyucuları...  Beslenme biliyorsunuz ki her geçen gün popülariteden fazlasıyla nasibini alan bilim dalı. Son zamanlarda tüketimi daha da trend olan chia hakkında ne yazık ki doğru olup olmadığına dair kirli bir sürü bilgi bulunuyor. Bilinçsizce tüketim konusunda birçok kişi, araştırmadan aşırı tüketime eğilim gösteriyor. Sosyal medyada süper besin olarak trend olan chia hakkında siz de yağ yakımını arttıracağını, çok kısa sürede kalıcı kilo vereceğini, bağırsak problemlerine mucizevi şekilde iyi geleceğini düşünüyor olabilirsiniz. Peki ya öyle değilse? PEKİ CHIA’ NIN FAYDALARI NELERDİR?  Chia lif, omega-3 yağları, protein, vitaminler ve minerallerce zengin olmasıdır. Faydalı bir bitki proteini kaynağıdır ve özellikle vejetaryen ve vegan diyetleri için bir dizi amino asit temin eder. Yağ, protein ve lif bileşiminden oluşan yapısı nedeniyle, nispeten yavaş sindirilir.  Bu, kan şekeri seviyelerini dengede tutmak için uzun ve yavaş bir enerji salınmasını sağladığı anlamına gelir. Vücudun insülin düzeylerini dengelemesine yardımcı olurken bağırsak hareketlerinin de düzenli hale gelmesini sağlıyor. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemiklerin daha güçlü hale gelmesine yardımcı olan chia, sahip olduğu bor miktarı ile kemiklerin ve kasların sağlıklı büyümesini sağlar.  Ek olarak bağırsaklardaki prebiyotiklerin büyümesine de katkıda bulunurken, verdiği tokluk-dolgunluk hissi ile acıkmayı geciktirir. Ancak chiayı sadece kilo verme amacıyla kullanırsanız miktarına dikkat etmek durumundasınız. Hacmi küçük gibi gözükse de 2 yemek kaşığı chianın yaklaşık 120 kalori olduğunu ve içeriğinin %46’sının karbonhidrat, %34’nün yağ olduğunu biliyor muydunuz?  Gelelim 1 bardak suya chia koyulmasının bağırsak üzerindeki etkisine... Chia yüksek lif içeriğine sahip bir besin olduğu için içerisindeki müsilaj sebebiyle bağırsakların çalışmasına ve dışkılamaya yardımcı olur. Fakat bu yüksek lif içeriği herkesin tolere edebileceği düzeyde olmayabilir. Üstelik bazı hastalık durumlarında da tüketiminin tehlikeli olabileceğini unutmamak gerekir. Chianın tüketilmesi gerektiği miktarı belirtebilmek için kanıta dayalı çalışma sayısı maalesef ki çok yetersizdir. Ancak yapılan birkaç çalışma sonucuna göre, 2 yemek kaşığından fazla chia tüketmenin, özellikle kronik hastalığa sahip bireyler olmak üzere diğer sağlıklı bireyler üzerinde de sağlık problemlerine yol açabileceğine rastlanmıştır.  Özetle, hiçbir besin sihirli değnek etkisi yaratmaz. Beslenme konusunda daha çok okumaya, bilinçlenmeye, araştırmaya ihtiyacımız var. Sağlıklı yaşam ve beslenmede sürdürülebilirliğin dışındaki tüm yöntemler geçicidir ve trend olmaktan başka bir önem taşımaz.  Siz siz olun uzmanınıza danışmadan beslenme trendlerine ayak uydurmayın.
Ekleme Tarihi: 12 Eylül 2022 - Pazartesi
Ecem ÇİÇEK

Mucizevi besin "chıa"

Merhaba Ben Haber okuyucuları... 

Beslenme biliyorsunuz ki her geçen gün popülariteden fazlasıyla nasibini alan bilim dalı. Son zamanlarda tüketimi daha da trend olan chia hakkında ne yazık ki doğru olup olmadığına dair kirli bir sürü bilgi bulunuyor. Bilinçsizce tüketim konusunda birçok kişi, araştırmadan aşırı tüketime eğilim gösteriyor. Sosyal medyada süper besin olarak trend olan chia hakkında siz de yağ yakımını arttıracağını, çok kısa sürede kalıcı kilo vereceğini, bağırsak problemlerine mucizevi şekilde iyi geleceğini düşünüyor olabilirsiniz. Peki ya öyle değilse?

PEKİ CHIA’ NIN FAYDALARI NELERDİR? 
Chia lif, omega-3 yağları, protein, vitaminler ve minerallerce zengin olmasıdır. Faydalı bir bitki proteini kaynağıdır ve özellikle vejetaryen ve vegan diyetleri için bir dizi amino asit temin eder. Yağ, protein ve lif bileşiminden oluşan yapısı nedeniyle, nispeten yavaş sindirilir.  Bu, kan şekeri seviyelerini dengede tutmak için uzun ve yavaş bir enerji salınmasını sağladığı anlamına gelir.
Vücudun insülin düzeylerini dengelemesine yardımcı olurken bağırsak hareketlerinin de düzenli hale gelmesini sağlıyor.

İçerdiği kalsiyum sayesinde kemiklerin daha güçlü hale gelmesine yardımcı olan chia, sahip olduğu bor miktarı ile kemiklerin ve kasların sağlıklı büyümesini sağlar. 

Ek olarak bağırsaklardaki prebiyotiklerin büyümesine de katkıda bulunurken, verdiği tokluk-dolgunluk hissi ile acıkmayı geciktirir. Ancak chiayı sadece kilo verme amacıyla kullanırsanız miktarına dikkat etmek durumundasınız. Hacmi küçük gibi gözükse de 2 yemek kaşığı chianın yaklaşık 120 kalori olduğunu ve içeriğinin %46’sının karbonhidrat, %34’nün yağ olduğunu biliyor muydunuz? 

Gelelim 1 bardak suya chia koyulmasının bağırsak üzerindeki etkisine...

Chia yüksek lif içeriğine sahip bir besin olduğu için içerisindeki müsilaj sebebiyle bağırsakların çalışmasına ve dışkılamaya yardımcı olur. Fakat bu yüksek lif içeriği herkesin tolere edebileceği düzeyde olmayabilir. Üstelik bazı hastalık durumlarında da tüketiminin tehlikeli olabileceğini unutmamak gerekir. Chianın tüketilmesi gerektiği miktarı belirtebilmek için kanıta dayalı çalışma sayısı maalesef ki çok yetersizdir. Ancak yapılan birkaç çalışma sonucuna göre, 2 yemek kaşığından fazla chia tüketmenin, özellikle kronik hastalığa sahip bireyler olmak üzere diğer sağlıklı bireyler üzerinde de sağlık problemlerine yol açabileceğine rastlanmıştır. 

Özetle, hiçbir besin sihirli değnek etkisi yaratmaz. Beslenme konusunda daha çok okumaya, bilinçlenmeye, araştırmaya ihtiyacımız var. Sağlıklı yaşam ve beslenmede sürdürülebilirliğin dışındaki tüm yöntemler geçicidir ve trend olmaktan başka bir önem taşımaz. 

Siz siz olun uzmanınıza danışmadan beslenme trendlerine ayak uydurmayın.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.