Merhaba, Ben Haber okuyucuları...
Kilo alma verme döngüsünün psikolojiyle ilişkisinin ne kadar doğru orantılı olduğunu sizler de hem kendi deneyimlerinizden hem de çevrenizde bu süreçleri yaşayan sevdiklerinizin deneyimlerinden biliyorsunuzdur. Bu döngü grafikte her zaman artı bir ivmeyle devam etmez. Zaman zaman grafik durur, sabit kilo ile ilerlersiniz. Motivasyonunuz düşer, endişe edersiniz belki danışmanlık aldığınız diyetisyene şüphe duymaya başlarsınız, kendinizle iletişiminiz bozulur.
İşte tam olarak bu noktada vücudunuzda ne yaşanır? Sizlere bu durağan dönemi anlatmak istiyorum.
Eyvah! Kilo vermem durdu şimdi ne yapmalıyım? Sorusunu kendinize birçok kez sormuş olabilirsiniz ve bu endişeyle daha da az yemeye başlayıp aksine bu süreçte kiloda bir değişiklik olmadığı gibi bir süre sonra tartıda artı kilolar görebilirsiniz.
Diyet sürecine başladığımız ilk haftalarda hızlı kilo verebilirsiniz. Kilo verme sürecinde verdiğiniz kiloya göre metabolizma hızınız da uzun vadede yavaşlayabilir. Bu serüvene başladığınızda metabolizma hızınız çok daha fazladır. Kilo verdikçe bu sayı azalır; azaldıkça enerji dengesindeki kalori açığı azalır. Bizler kilo verme sürecini kabaca kişinin enerji gereksiniminden kalori açığı yaratarak sağlıyoruz. Dolayısıyla kilo vermeniz yavaşlayabilir ve hatta durabilir. Bu durum çok normaldir. Bu süreç “Plato Dönemi” ya da “Plato Döngüsü” olarak tanımlanır.
Kilo veriminin durmasının birden fazla nedeni olabilir. Stres faktörünüz, size uymayan diyet tarzınız, yanlış kilo hedefleri, beslenme/diyet geçmişi gibi bu liste uzar gider. Bu dönemde yapmanız gereken ilk şey motivasyonu düşürmeden sürece sabırla devam etmeniz gereğidir. Kimi kişilerde 1 hafta kimi kişilerde x hafta sürebilir. Dönemin uzunluğu kişiden kişiye değişmektedir. Ne yazık ki bu dönemi kısaltmak adına kendinizi aç bırakmak veya çok düşük kalorili diyetlerle beslenmek bir çözüm değildir.
Düşük kalorili diyetler yeme atakları yaşamanıza sebep olabilir. Tam tersi kilo verme sürecindeki tüm emeğinizi çöpe atmış olursunuz. Metabolizma hızınızı daha da yavaşlatır, daha kötüsü verdiğiniz tüm kiloları geri alırsınız. Bu nedenle beslenme programlarının sürdürülebilir olması, uzun vadede kişinin süreçten tatmin olması çok kıymetlidir.
Kilo vermeniz durduysa neler yapabiliriz?
1) Egzersiz süresini, sıklığını, yoğunluğunu arttırın veya değiştirin.
2) Kilo vermeye devam etmek istiyorsanız yediklerinizi takip edin.
3) Stres yönetimini sağlamaya çalışın.
4) Öğünlerinize lif, posa, sebze ekleyin.
5) Tek başınıza yapıyorsanız bir uzmandan yardım alın.
6) Bedeninizi biraz dinlendirmeyi deneyin. Bir müddet ara verin.
Kendinize yüklenmeyin, motivasyonu düşürmeyin ve sabırlı olun.
Her şey yoluna girecektir.