Su şişesi arabada kaldıysa kullanmayın! Sıcakta zehre dönüşüyor

Sağlık 24.06.2024 - 14:03, Güncelleme: 24.06.2024 - 14:03
 

Su şişesi arabada kaldıysa kullanmayın! Sıcakta zehre dönüşüyor

Sıcak günler, soğuk içecek şişelerini her yerde görmenize neden oluyor olabilir. Özellikle yolda ve arabada tüketilen içecekler uzun süre güneşe maruz kalıyor. Bu durum şişelerin saldığı kimyasallarla insan sağlığını tehdit ediyor. Detaylar haberimizde.
ISINDIKLARINDA KİMYASALLARI SALIYOR Florida Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma korkunç denebilecek bir sonuç verdi. Uzun süre sıcakta bırakılan plastik pet şişelerin, antimon ve bisfenol A yani BPA salınımı yaptığını ortaya koydu. Plastik su şişeleri polietilen tereftalattan (PET) üretilmesi, ısındıklarında BPA kimyasallarını salmalarına neden olarak onları tehlikeli hale getiriyor. NORMALDE PROBLEM TEŞKİL ETMİYOR ABD Gıda ve İlaç Dairesi, içecek şişelerinde bulunan düşük seviyedeki BPA’nın problem oluşturmadığını söylese de bu konuda araştırmalar hızla sürüyor. Bazı sağlık kurumları ise bu kimyasalın çocuk sağlığı üzerinde negatif etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. 4 HAFTA 70 DERECEDE Dünya Sağlık Örgütü’nün bir parçası olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından ‘antimon’ kanserojen olarak kabul ediliyor. Florida Üniversitesi Toprak ve Su Bilimleri Bölümü’nden Prof. Lena Ma liderliğindeki araştırma ekibi de pet şişedeki suyu dört hafta boyunca 70 0C’de tuttu. Bu testteki koşullar, gerçekleşebilecek en kötü senaryo olarak kabul edildi. SUYU EVDE YA DA ARABADA UZUN SÜRE DEPOLAMAYIN Prof. Ma’nın araştırmasında 4 hafta boyunca ısıtılan şişelerde BPA seviyeleri yükseldi. Prof. Ma, “Eğer suyu uzun süre depoluyorsanız bu endişe uyandırabilir,” diyor. Bilim insanları arabanızda veya sıcak yerlerde bıraktığınız su şişelerinin sağlık için tehdit olduğu konusunda uyarıyor. ÇİN’DE UZUN SÜRE, ABD’DE 2 GÜN Çin’de şişeler arabada uzun süre durabilirken, ABD’de bir iki günden fazla durmuyor. Bu durum belki içme suyu çok büyük problem olmayabilir. Ancak aynı kaplarda süt, kahve ve asitli içeceklerin olması problem olabilir. Araştırmacılar testlerde sadece su şişesi kullandı, aynı şey kola, gazoz gibi bir içecek olsaydı sonuçlar çok daha farklı olabilirdi.
Sıcak günler, soğuk içecek şişelerini her yerde görmenize neden oluyor olabilir. Özellikle yolda ve arabada tüketilen içecekler uzun süre güneşe maruz kalıyor. Bu durum şişelerin saldığı kimyasallarla insan sağlığını tehdit ediyor. Detaylar haberimizde.

ISINDIKLARINDA KİMYASALLARI SALIYOR

Florida Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma korkunç denebilecek bir sonuç verdi. Uzun süre sıcakta bırakılan plastik pet şişelerin, antimon ve bisfenol A yani BPA salınımı yaptığını ortaya koydu. Plastik su şişeleri polietilen tereftalattan (PET) üretilmesi, ısındıklarında BPA kimyasallarını salmalarına neden olarak onları tehlikeli hale getiriyor.

NORMALDE PROBLEM TEŞKİL ETMİYOR

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, içecek şişelerinde bulunan düşük seviyedeki BPA’nın problem oluşturmadığını söylese de bu konuda araştırmalar hızla sürüyor. Bazı sağlık kurumları ise bu kimyasalın çocuk sağlığı üzerinde negatif etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.

4 HAFTA 70 DERECEDE

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir parçası olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından ‘antimon’ kanserojen olarak kabul ediliyor. Florida Üniversitesi Toprak ve Su Bilimleri Bölümü’nden Prof. Lena Ma liderliğindeki araştırma ekibi de pet şişedeki suyu dört hafta boyunca 70 0C’de tuttu. Bu testteki koşullar, gerçekleşebilecek en kötü senaryo olarak kabul edildi.

SUYU EVDE YA DA ARABADA UZUN SÜRE DEPOLAMAYIN

Prof. Ma’nın araştırmasında 4 hafta boyunca ısıtılan şişelerde BPA seviyeleri yükseldi. Prof. Ma, “Eğer suyu uzun süre depoluyorsanız bu endişe uyandırabilir,” diyor. Bilim insanları arabanızda veya sıcak yerlerde bıraktığınız su şişelerinin sağlık için tehdit olduğu konusunda uyarıyor.

ÇİN’DE UZUN SÜRE, ABD’DE 2 GÜN

Çin’de şişeler arabada uzun süre durabilirken, ABD’de bir iki günden fazla durmuyor. Bu durum belki içme suyu çok büyük problem olmayabilir. Ancak aynı kaplarda süt, kahve ve asitli içeceklerin olması problem olabilir. Araştırmacılar testlerde sadece su şişesi kullandı, aynı şey kola, gazoz gibi bir içecek olsaydı sonuçlar çok daha farklı olabilirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.