Şeker hastalarına enfeksiyon uyarısı

Sağlık 30.10.2023 - 10:24, Güncelleme: 30.10.2023 - 11:27
 

Şeker hastalarına enfeksiyon uyarısı

Dünyada her 100 kişiden 14.5'i diyabet hastalığından muzdarip şekilde hayatına devam ediyor. Türkiye'de 2030 yılında her 100 kişiden 16.2'nin, 2045 yılında da her 100 kişiden 17'sinin diyabet hastası olması bekleniyor. Uzmanlar ise şeker hastalarında görülebilecek enfeksiyonlar hakkında uyarıyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, vücudun kan şekerini uygun şekilde kullanamaması sonucu hemen hemen tüm organlarda problemler yaratabilen kronik bir hastalık olan şekere karşı uyarılarda bulundu. Yanlış beslenme ve hareketsizliğin artmasıyla berber görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Gür, “Obezite ve şeker hastalığının en önemli sebeplerinden olan paketli gıdaların ve gazlı içeceklerin tüketimi acilen kesilmeli ve günlük fiziksel aktiviteleri yapmaya özen gösterilmeli. Uyku saatlerinin düzenlenmesi, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve yeterli fiziksel aktiviteler, şeker hastalığının önlenmesinde yardımcı olabilir” diye uyardı. Şeker hastalarında görülebilecek önemli enfeksiyonlar  Şeker hastalarında enfeksiyonların daha ağır seyrettiğini ve glisemik kontrolü bozduğunu ifade eden Gür, “Diyabet, genel olarak viral olanlarda dâhil olmak üzere çeşitli enfeksiyonların riskinin artmasıyla ilişkilidir. Enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminin daha düşük olması sebebiyle şeker hastaları için önemli bir sorundur. Tüberküloz gibi ciddi solunum yolu enfeksiyonları, sistit gibi üriner sistem enfeksiyonları, genital enfeksiyonlar, diyabetik ayak enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları şeker hastaları için oldukça önemli” bilgisini paylaştı. Şeker hastalarının genel nüfusa oranla enfeksiyonlara eğilimli olduğunu ifade eden Gür, “Şeker hastalarının bağışıklık sistemleri sağlıklı insanlara göre daha zayıftır. Kan şekerinde yaşanan yükselme, şeker hastalarının enfeksiyonlara daha kolay yakalanmalarına sebebiyet verir. Bununla beraber yağ metabolizmasında bozulma, nöropati, vasküler (damar) ve renal (böbrek) hastalıklar gibi komplikasyonlar da enfeksiyon gelişimine katkıda bulunabilir” dedi.
Dünyada her 100 kişiden 14.5'i diyabet hastalığından muzdarip şekilde hayatına devam ediyor. Türkiye'de 2030 yılında her 100 kişiden 16.2'nin, 2045 yılında da her 100 kişiden 17'sinin diyabet hastası olması bekleniyor. Uzmanlar ise şeker hastalarında görülebilecek enfeksiyonlar hakkında uyarıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, vücudun kan şekerini uygun şekilde kullanamaması sonucu hemen hemen tüm organlarda problemler yaratabilen kronik bir hastalık olan şekere karşı uyarılarda bulundu.

Yanlış beslenme ve hareketsizliğin artmasıyla berber görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Gür, “Obezite ve şeker hastalığının en önemli sebeplerinden olan paketli gıdaların ve gazlı içeceklerin tüketimi acilen kesilmeli ve günlük fiziksel aktiviteleri yapmaya özen gösterilmeli. Uyku saatlerinin düzenlenmesi, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve yeterli fiziksel aktiviteler, şeker hastalığının önlenmesinde yardımcı olabilir” diye uyardı.

Şeker hastalarında görülebilecek önemli enfeksiyonlar 

Şeker hastalarında enfeksiyonların daha ağır seyrettiğini ve glisemik kontrolü bozduğunu ifade eden Gür, “Diyabet, genel olarak viral olanlarda dâhil olmak üzere çeşitli enfeksiyonların riskinin artmasıyla ilişkilidir. Enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminin daha düşük olması sebebiyle şeker hastaları için önemli bir sorundur. Tüberküloz gibi ciddi solunum yolu enfeksiyonları, sistit gibi üriner sistem enfeksiyonları, genital enfeksiyonlar, diyabetik ayak enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları şeker hastaları için oldukça önemli” bilgisini paylaştı.

Şeker hastalarının genel nüfusa oranla enfeksiyonlara eğilimli olduğunu ifade eden Gür, “Şeker hastalarının bağışıklık sistemleri sağlıklı insanlara göre daha zayıftır. Kan şekerinde yaşanan yükselme, şeker hastalarının enfeksiyonlara daha kolay yakalanmalarına sebebiyet verir. Bununla beraber yağ metabolizmasında bozulma, nöropati, vasküler (damar) ve renal (böbrek) hastalıklar gibi komplikasyonlar da enfeksiyon gelişimine katkıda bulunabilir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.