Şeker diye her tatlandırıcıyı kullanmayın!

Sağlık 09.01.2024 - 14:18, Güncelleme: 09.01.2024 - 14:18
 

Şeker diye her tatlandırıcıyı kullanmayın!

Pek çok kişi kahve ve çay tüketiminde şeker yerine tatlandırıcı kullanıyor. Peki şekerden çok farklı olan bu ürünlerin sağlığa zararı var mı? Detaylar haberimizde
BEYİN TÜMÖRÜNE Mİ SEBEP OLUYOR?  Aspartam hakkında en çok haber yapılmış yapay tatlandırıcılardan biri. Şekere alternatif olarak aspartik asit ve fenilalanin adlı bir aminoasitten meydana gelen yağ asidi, 1996’da yayımlanan bir araştırmada, beyin tümörlerindeki artışın sebebi olabileceğine dair bir algıya neden olmuştu. Ancak daha sonra böyle bir durumun söz konusu olmadığı ortaya koyuldu. FAZLA TÜKETİM İSHALE NEDEN OLUR  Bazı tatlandırıcılar beyin tümörü yapmasa da, şekersiz ama ksilitol içeren nane şekerlerinden biraz fazla yediğinizde ishal olma ihtimaliniz de var. Ancak bunun yanında bu maddenin bilinmeyen bir faydası da var. Yapılan araştırmada ksilitol içeren sakız ve şekerlerin, diş çürümesine neden olan diş plağı asidini etkisiz hale getirdiği görüldü. STEVYA OLMASI ÖNEMLİ  Stevya bitkisinden elde edilen yeni bir tatlandırıcı türü de var. Üstelik Paraguay ve Brezilya’da yüzyıllardır tedavi amacıyla kullanılan ve şekerotu olarak bilinen bu bitki şekerden 300 kat daha tatlı olmasına rağmen hiç kalori içermiyor. Bitkinin yapraklarından elde edilen stevyol glikozidleri hiç emilmeden vücuttan atılabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda ABD ve Avrupa’da stevyanın katkı maddesi olarak gıda ürünlerine konmasına izin verildi. TİP 2 DİYABETİN SEBEBİ  Tatlandırıcıların yapılan haberlerle yaratılan olumsuz algıyı hak etmedikleri düşünüldüğü sırada İsrail’de yapılan bir araştırma, durumun pek de öyle olmadığını gösterdi. Araştırmada, aspartam, sakarin ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcıların, Tip 2 diyabeti önlemek yerine hastalığı tetikleyebileceğine dair veriler bulunduğu belirtiliyordu. Fareler üzerinde yapılan deneylerde ise tatlandırıcı verilen farelerde glikoza karşı reaksiyon oluştuğu ve bunun Tip 2 diyabetinde de ortaya çıktığı görüldü. ŞEKER DİŞ SAĞLIĞI İÇİN DAHA ZARARLI  Peki tatlandırıcı mı şeker mi diye soracak olursanız, tatlandırıcılar diş sağlığı açısından yararlı olmasıyla öne çıkar. Şeker alternatifleri gerçek şekerin aksine dişlere zarar vermez. Tatlandırıcılar besleyici içeriğe sahip olabiliyor. Stevyadan elde edilen tatlandırıcılar bu noktada şeker yerine tercih edilebilir.
Pek çok kişi kahve ve çay tüketiminde şeker yerine tatlandırıcı kullanıyor. Peki şekerden çok farklı olan bu ürünlerin sağlığa zararı var mı? Detaylar haberimizde

BEYİN TÜMÖRÜNE Mİ SEBEP OLUYOR? 

Aspartam hakkında en çok haber yapılmış yapay tatlandırıcılardan biri. Şekere alternatif olarak aspartik asit ve fenilalanin adlı bir aminoasitten meydana gelen yağ asidi, 1996’da yayımlanan bir araştırmada, beyin tümörlerindeki artışın sebebi olabileceğine dair bir algıya neden olmuştu. Ancak daha sonra böyle bir durumun söz konusu olmadığı ortaya koyuldu.

FAZLA TÜKETİM İSHALE NEDEN OLUR 

Bazı tatlandırıcılar beyin tümörü yapmasa da, şekersiz ama ksilitol içeren nane şekerlerinden biraz fazla yediğinizde ishal olma ihtimaliniz de var. Ancak bunun yanında bu maddenin bilinmeyen bir faydası da var. Yapılan araştırmada ksilitol içeren sakız ve şekerlerin, diş çürümesine neden olan diş plağı asidini etkisiz hale getirdiği görüldü.

STEVYA OLMASI ÖNEMLİ 

Stevya bitkisinden elde edilen yeni bir tatlandırıcı türü de var. Üstelik Paraguay ve Brezilya’da yüzyıllardır tedavi amacıyla kullanılan ve şekerotu olarak bilinen bu bitki şekerden 300 kat daha tatlı olmasına rağmen hiç kalori içermiyor. Bitkinin yapraklarından elde edilen stevyol glikozidleri hiç emilmeden vücuttan atılabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda ABD ve Avrupa’da stevyanın katkı maddesi olarak gıda ürünlerine konmasına izin verildi.

TİP 2 DİYABETİN SEBEBİ 

Tatlandırıcıların yapılan haberlerle yaratılan olumsuz algıyı hak etmedikleri düşünüldüğü sırada İsrail’de yapılan bir araştırma, durumun pek de öyle olmadığını gösterdi. Araştırmada, aspartam, sakarin ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcıların, Tip 2 diyabeti önlemek yerine hastalığı tetikleyebileceğine dair veriler bulunduğu belirtiliyordu. Fareler üzerinde yapılan deneylerde ise tatlandırıcı verilen farelerde glikoza karşı reaksiyon oluştuğu ve bunun Tip 2 diyabetinde de ortaya çıktığı görüldü.

ŞEKER DİŞ SAĞLIĞI İÇİN DAHA ZARARLI 

Peki tatlandırıcı mı şeker mi diye soracak olursanız, tatlandırıcılar diş sağlığı açısından yararlı olmasıyla öne çıkar. Şeker alternatifleri gerçek şekerin aksine dişlere zarar vermez. Tatlandırıcılar besleyici içeriğe sahip olabiliyor. Stevyadan elde edilen tatlandırıcılar bu noktada şeker yerine tercih edilebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.