Resesyon nedir? Resesyon olursa ne olur?

Ekonomi 25.05.2023 - 14:57, Güncelleme: 25.05.2023 - 14:57
 

Resesyon nedir? Resesyon olursa ne olur?

Resesyon nedir? Resesyon gerilemesi nedir? Ülke ekonomileri Resesyona neden girer? Resesyon olursa ne olur? Resesyon birçok insan tarafından merak konusu olmuştur. İşte detaylar…
RESESYON NEDİR? Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır. Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir. ÜLKE EKONOMİLERİ RESESYONA NEDEN GİRER? Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi, işsizliğin artması, ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi, üretim faaliyetlerinin düşmesi, gibi sonuçlar ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur. RESESYON EKONOMİK ÇÖKÜŞ OLARAK ADLANDIRILIR Resesyon, makro ekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın(GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyodda arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak adlandırılır. Durgunlukla mücadelede kamu harcamaları siyaseti, ekonominin tam çalışma düzeyinde balansa kavuşabilmesi için özel harcamalardaki yetersizliklerin, kamu harcamaları ile giderilmesi neticesini doğurmaktadır. Bu tür bir politika ile milli gelir düzeyinin düşmesi önlenmiş, özel sektör harcamalarının azalmasına mani olunmuş ve ekonomideki daraltıcı güçler ortadan kaldırılmaya çalışılarak genişleme sürecine sokulmuş olacaktır. VERGİLERİ AZALTMA YOLUNA GİDİLEBİLİR Durgunlukla mücadelede, kamu harcamalarını aynı düzede bırakarak vergileri azaltma yoluna gidilebilmektedir. Vergileri azaltma politikasının etkinliği için verginin konusunun geniş olması gerekir ki vergi indirimlerinden daha çok kişi istifade ederek, kullanılabilir gelir artarak kişilerin tüketim ve yatırım harcamalarında artış sağlanabilecektir.
Resesyon nedir? Resesyon gerilemesi nedir? Ülke ekonomileri Resesyona neden girer? Resesyon olursa ne olur? Resesyon birçok insan tarafından merak konusu olmuştur. İşte detaylar…

RESESYON NEDİR?

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır. Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir.

ÜLKE EKONOMİLERİ RESESYONA NEDEN GİRER?
Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi, işsizliğin artması, ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi, üretim faaliyetlerinin düşmesi, gibi sonuçlar ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur.

RESESYON EKONOMİK ÇÖKÜŞ OLARAK ADLANDIRILIR
Resesyon, makro ekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın(GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyodda arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak adlandırılır.

Durgunlukla mücadelede kamu harcamaları siyaseti, ekonominin tam çalışma düzeyinde balansa kavuşabilmesi için özel harcamalardaki yetersizliklerin, kamu harcamaları ile giderilmesi neticesini doğurmaktadır. Bu tür bir politika ile milli gelir düzeyinin düşmesi önlenmiş, özel sektör harcamalarının azalmasına mani olunmuş ve ekonomideki daraltıcı güçler ortadan kaldırılmaya çalışılarak genişleme sürecine sokulmuş olacaktır.

VERGİLERİ AZALTMA YOLUNA GİDİLEBİLİR
Durgunlukla mücadelede, kamu harcamalarını aynı düzede bırakarak vergileri azaltma yoluna gidilebilmektedir. Vergileri azaltma politikasının etkinliği için verginin konusunun geniş olması gerekir ki vergi indirimlerinden daha çok kişi istifade ederek, kullanılabilir gelir artarak kişilerin tüketim ve yatırım harcamalarında artış sağlanabilecektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.