Prof. Dr. Tanju Tosun: Kırmızı kart stratejisi artık geliştirilmeli
Prof. Dr. Tanju Tosun: Kırmızı kart stratejisi artık geliştirilmeli
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ‘kırmızı kart’ kampanyasının yansımaları hem siyaset alanında hem de kamuoyunda farklı şekillerde tepkilere neden oluyor. Kırmızı kart stratejisini değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, “Sembollerin sosyal medyada, sanatsal anlamda geliştirilmeli, sembolün yaygınlaşabilmesi ve tabana ulaşabilmesi için kitlesel katılım teşvik edilmeli, sürekli olarak gündemde tutulması gerekiyor” dedi.
ÇİĞDEM ÖZEN / BEN HABER
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ‘kırmızı kart’ kampanyasının yansımaları hem siyaset alanında hem de kamuoyunda farklı şekillerde tepkilere neden oluyor. Kırmızı kart stratejisini değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, “Sembollerin sosyal medyada, sanatsal anlamda geliştirilmeli, sembolün yaygınlaşabilmesi ve tabana ulaşabilmesi için kitlesel katılım teşvik edilmeli, sürekli olarak gündemde tutulması gerekiyor” dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Mersin mitinginden saatler önce sürpriz diye duyurdu ve ‘kırmızı kart’ı gösterdi. CHP Liderinin bu hamlesine sosyal medyada kullanıcılar tepki gösterirken, siyasal iletişim alanında nasıl bir karşılığı olduğunu Prof. Dr. Tanju Tosun, Ben Haber’e değerlendirdi.
Muhalefetin Mersin’de başlattığı ‘ kırmızı kart gösterme’ kampanyasının bir sembol olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tanju Tosun, “Kendi seçmen tabanını ve iktidardan memnuniyetsiz olan seçmenleri bu şekilde mobilize etmek ve iktidara karşı tepki oluşturmak için seçilmiş olan bir sembol. Muhalefet stratejisinde bu tür sembollerin, etkili bir araç olarak kullanılması tabii ki mümkün... Burada sembollerin anlam belirlemeye dayanması gerekir. Nedir burada sembolün anlamı; kırmızı kart olarak yani iktidarı bir şekilde oyun dışı bırakmaya, en azından seçmen desteğini azaltmaya yönelik stratejik bir hamle… Ancak sembollerin doğru kullanılması planlı bir stratejiyle mümkün olur. Bunun planlı bir stratejiye yaslanması gerekiyor. Şimdi her şeyden önce sembolün seçimi önemli bir nokta… Seçilen sembolün basit ve anlaşılabilir olması gerekiyor, kırmızı kart böyle mi? Evet, basit ve anlaşılır. Sembol, hedefe vurgu yapmalı. Kırmızı kart hedefe vurgu yapıyor mu? Evet, yapıyor. Yani iktidara karşı halkın tepkisini yükseltme var” şeklinde belirtti.
“ALTERNATİF BİR PARTİ OLACAKSANIZ, VİZYON POLİTİKA GEREKLİ”
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, muhalefetin ‘kırmızı kart’ stratejisinin anlamını belirledikten sonra hedef ve vizyon belirlemesi gerektiğinin de altını çizerken, “Bir hedef doğrultusunda geniş kitleleri harekete geçirebilmek için sembolün çok iyi tanıtılması ve yaygınlaştırılması gerekiyor. Mesela bir etkinlik dolayısıyla mitingde, toplantıda böyle bir açıklamanın yapılmış olması yeterli olmayabilir. Nelerle desteklenmesi gerekiyor; mutlaka sembolün paylaşılmasını teşvik edecek içeriklerin olması, sosyal medya kampanyaları aracılığıyla yaygınlaştırılması gerekiyor. Örnek olarak, sanatsal kullanımı mümkün olabilir, müziklerle, tiyatrolarla, grafiklerle yaratıcı alanlarda bunun görünürlüğünün artırılması gerekiyor. Asıl mesele, bu sembol gündelik hayata entegre edilmeli. CHP kendi üyelerine mesaj aracılığıyla gönderdi, bir şekilde entegre etmeye çalışıyor ancak bur tür sembollerin yaygınlaşabilmesi ve tabana ulaşabilmesi için kitlesel katılım teşvik edilmeli, sürekli olarak gündemde tutulmalıdır. Burada asıl önemli olan kırmızı kartla bir anlam belirleme hedefi varsa, bu kırmızı kartın sonucunda ne olacak? Sadece iktidara olan desteği azaltma değil, alternatif bir parti olduğunu kitlelere inandırması gerekiyor. Yani kırmızı kart göstermenin dışında alternatif bir parti, bu da alternatif bir vizyon politika ile mümkündür.” dedi.
“ÖZGÜR ÖZEL’E KİTLESEL İLETİŞİM ALANINDA DESTEK GEREKİYOR”
Özgür Özel’in asgari ücret ve emekli maaşları açıklanmadan önce ‘sana dünyayı dar edeceğim” tarzında ani çıkışlarını da değerlendiren Prof. Dr. Tanju Tosun, “Özgür Bey'in tarzı bu... Belki bu konuda biraz stratejik iletişim, kitleyle iletişim anlamında daha fazla destek gerekiyor olabilir. Ama tarzı bu ve bunu da değiştirmek kolay değil. Kendi tabanını kontrol ediyor olabilir ama asıl önemli olan kendi tabanı dışındaki seçmenden de CHP’ye geçiş olması. Bunun için başlangıçta yerel seçimlerden sonra bir normalleşme alanı açıldı ama bu sürdürülemedi. Şimdi bunun tam tersi bir strateji izleniyor. Belki bu konuda, biraz daha seçmenin taleplerini çok iyi alıp, ona göre strateji geliştirmek daha uygun olabilir.” şeklinde ifade etti.
“ERKEN SEÇİM TÜRKİYE GÜNDEMİNDE YOK”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), erken seçim hedefiyle siyasi yolunda ilerliyor ancak bir erken seçim ihtimali olabilir mi? Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, iktidarın ve bazı iktidar siyasetçileri tarafından en erken 2027 tarihinin dillendirildiğini ifade ederken, “Süleyman Demirel'in de zamanında söylediği gibi siyasette 24 saat gerçekten önemli. Çünkü Türkiye siyaseti öngörülebilir bir mecrada ilerlemiyor. Suriye'de gelişmeler nereye doğru evrilecek? PKK'nın kendisini lağvetmesi konusunda ne gibi gelişmeler yaşanacak? Bütün bunlar iktidarın beklentilerine uygun bir şekilde ilerlerse, o taktirde böyle bir erken seçim olasılığı da göz ardı edilmez. Ancak şu andaki fotoğraf karesinde bir erken seçimin işgal ettiği yer yok.” şeklinde belirtti.