Multivitamin takviyelerini her derde deva sanıyoruz!

Sağlık 15.04.2024 - 14:23, Güncelleme: 15.04.2024 - 14:23
 

Multivitamin takviyelerini her derde deva sanıyoruz!

Bağışıklıği güçlendirmek, çeşitli hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için vitamin takviyelerinden destek alırız. Ancak multivitamin takviyeleri her derde deva olmayabilir. İşte yapılan araştırmaların sonuçları.
Birçok kişi multivitamin takviyesini daha sağlıklı bir yaşam, kanser ve kardiyovasküler hastalıkların azaltılması için destek aracı olarak kullanır. Sağlıklı insanlar da beslenmelerinde bulunan boşluğu doldurmak ve 'daha sağlıklı' olmak için takviye kullanıyor. Ancak bu, doğru değildir. Multivitaminlerin sağlık sonuçlarında bir değişiklik oluşturup oluşturmadığını öğrenmek için çeşitli araştırmalar yapıldı. Araştırmalara göre multivitamin takviyesi almak bazı durumlar için faydalı, bazılarında ise bir değişiklik sağlamıyor. Yapılan bir araştırmada yaşları 35 ila 60 arasında değişen 13.000 yetişkin bulunuyor. 7 buçuk yıllık günlük taviye alımının ardından erkeklerde kanser riski azalırken kadınlarda bu iyileşme görülmüyor. Bir başka çalışmada ise 50 yaş üzeri ABD'li erkek doktorlar incelendi. Ortalama 11 yıl boyunca multivitamin kullanımının ardından kanserde %8'lik bir azalma görülmüş. Ancak ölüm oranında bir fark olmadığı belirtiliyor. 21.000'den fazla yaşlı yetişkini kapsayan bir çalışmada 3.5 yıl boyunca multivitamin kullanımı araştırıldı. Ancak kanser riski, ölüm oranı veya kalp sağlığında herhangi bir iyileşme bulunamadı. Tüm çalışmaların sonucunda, sağlıklı beslenmenin vücudu daha dirençli hale getirdiği, ancak yalnızca takviye kullanımıyla iyileşmenin zor olduğu bulundu. Sağlıklı beslenmek mi vitamin almak mı daha doğru? Birçok kişi vücudunda bulunan besin eksikliklerini hap kullanarak tamamlayacağını düşünebilir. Ancak çalışmalar sürekli kullanılan magnezyum takviyesinin magnezyum açısından yüksek bir öğünle de elde edilebileceğini söylüyor. Yani, takviye kullanımı yerine vitamin değeri yüksek besinler tüketmek çok daha faydalı. Multivitaminler zihni geliştirir mi? Yapılan bir çalışmaya göre 1 yıl boyunca multivitamin alan kişilerin anlık kelime hatırlama testinde daha iyi performans sergilediği belirtiliyor. Ancak multivitamin takviyeleri yaşa bağlı hafıza değişiklikleri yaratabilir. Kimler multivitamin takviyesi almalı? Beslenme konusunda zorluk yaşayan kişiler belirli besinleri vücuda taşımak için takviye alavilir. Özellikle meyve ve sebze alımı yetersiz olan kişiler bu gruba dahil edilebilir. Aynı zamanda B12 vitamini eksikliği gibi belirli beslenme eksikliği olan bireyler de takviye kullanmayı deneyebilir. Ancak bir uzmana danışmak en faydalısı olacaktır. Bariatrik cerrahi geçirmiş kişiler de multivitamin takviyesi kullanabilir. Günlük mineral değeri içermeyeceği için ekstra olarak demir, bakır ve çinko gibi mineralleri karşılamaları gerekir. Ayrıca doktorların yönlendirdiği şekilde hamile veya emziren kadınların da takviye kullanması mümkün olabilir.   
Bağışıklıği güçlendirmek, çeşitli hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için vitamin takviyelerinden destek alırız. Ancak multivitamin takviyeleri her derde deva olmayabilir. İşte yapılan araştırmaların sonuçları.

Birçok kişi multivitamin takviyesini daha sağlıklı bir yaşam, kanser ve kardiyovasküler hastalıkların azaltılması için destek aracı olarak kullanır. Sağlıklı insanlar da beslenmelerinde bulunan boşluğu doldurmak ve 'daha sağlıklı' olmak için takviye kullanıyor. Ancak bu, doğru değildir.

Multivitaminlerin sağlık sonuçlarında bir değişiklik oluşturup oluşturmadığını öğrenmek için çeşitli araştırmalar yapıldı. Araştırmalara göre multivitamin takviyesi almak bazı durumlar için faydalı, bazılarında ise bir değişiklik sağlamıyor.

Yapılan bir araştırmada yaşları 35 ila 60 arasında değişen 13.000 yetişkin bulunuyor. 7 buçuk yıllık günlük taviye alımının ardından erkeklerde kanser riski azalırken kadınlarda bu iyileşme görülmüyor.

Bir başka çalışmada ise 50 yaş üzeri ABD'li erkek doktorlar incelendi. Ortalama 11 yıl boyunca multivitamin kullanımının ardından kanserde %8'lik bir azalma görülmüş. Ancak ölüm oranında bir fark olmadığı belirtiliyor.

21.000'den fazla yaşlı yetişkini kapsayan bir çalışmada 3.5 yıl boyunca multivitamin kullanımı araştırıldı. Ancak kanser riski, ölüm oranı veya kalp sağlığında herhangi bir iyileşme bulunamadı. Tüm çalışmaların sonucunda, sağlıklı beslenmenin vücudu daha dirençli hale getirdiği, ancak yalnızca takviye kullanımıyla iyileşmenin zor olduğu bulundu.

Sağlıklı beslenmek mi vitamin almak mı daha doğru?

Birçok kişi vücudunda bulunan besin eksikliklerini hap kullanarak tamamlayacağını düşünebilir. Ancak çalışmalar sürekli kullanılan magnezyum takviyesinin magnezyum açısından yüksek bir öğünle de elde edilebileceğini söylüyor. Yani, takviye kullanımı yerine vitamin değeri yüksek besinler tüketmek çok daha faydalı.

Multivitaminler zihni geliştirir mi?

Yapılan bir çalışmaya göre 1 yıl boyunca multivitamin alan kişilerin anlık kelime hatırlama testinde daha iyi performans sergilediği belirtiliyor. Ancak multivitamin takviyeleri yaşa bağlı hafıza değişiklikleri yaratabilir.

Kimler multivitamin takviyesi almalı?

Beslenme konusunda zorluk yaşayan kişiler belirli besinleri vücuda taşımak için takviye alavilir. Özellikle meyve ve sebze alımı yetersiz olan kişiler bu gruba dahil edilebilir. Aynı zamanda B12 vitamini eksikliği gibi belirli beslenme eksikliği olan bireyler de takviye kullanmayı deneyebilir. Ancak bir uzmana danışmak en faydalısı olacaktır.

Bariatrik cerrahi geçirmiş kişiler de multivitamin takviyesi kullanabilir. Günlük mineral değeri içermeyeceği için ekstra olarak demir, bakır ve çinko gibi mineralleri karşılamaları gerekir. Ayrıca doktorların yönlendirdiği şekilde hamile veya emziren kadınların da takviye kullanması mümkün olabilir. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.