Loş ışık gözleri bozuyor mu? Miyopla ilişkisi olabilir

Sağlık 26.06.2024 - 14:14, Güncelleme: 26.06.2024 - 14:14
 

Loş ışık gözleri bozuyor mu? Miyopla ilişkisi olabilir

Loş ışık pek çok kişi için güzel bir ambiyans ya da nostaljik bir dekorasyonun vazgeçilmezi olabilir. Ancak bu ışıkta ince işlerle uğraşmak size sandığınızdan daha büyük zarar verebilir. Detaylar haberimizde!
SAĞLIKLI BEYİN BAĞLANTILARINDA IŞIĞIN GÖREVİ Yapılan bir araştırmada, uzun süre loş ışıkta tutulan farelerin daha sonra bir ay boyunca parlak ışığa maruz bırakıldığı, bu süre sonunda beyin kapasitelerinin tamamen iyileştiği ifade edilmişti. Ancak, Ulusal Sağlık Enstitülerinin desteklediği araştırma ekibinden Joel Soler, loş ışığın, hipokampüste nöronların ve sağlıklı bağlantıların devamlılığına yardım eden bir peptitin eksilmesine neden olduğunu söyledi. YÜZDE 30 KAPASİTE KAYBI Loş ışığa maruz bırakılan farelerin beyinlerinde, öğrenme ve hafızayla bağlantılı hipokampüs bölümünde yüzde 30 civarında kapasite kaybı olabiliyor. Hayvanların öncesinde öğrenilen uzamsal bir görevi yerine getirmekte zorlandığı da bu araştırmada ortaya koyuldu. IŞIKLA BEYNE BİLGİ ULAŞIYOR Gözler farklı ışık ortamlarına uyum sağlayacak şekilde gelişiyor. Az ışıkta kitap okunduğunda, retinaya daha fazla ışık alabilmek için göz bebekleri büyüyor. Retinadaki çubuk ve koni hücreleri bu ışığı kullanarak görülen şey hakkında beyne bilgi ulaştırıyor. Karanlık bir odada uyandığınızda gözlerinizin yavaş yavaş o ortama uyum sağlayarak görmesini sağlayan da bu süreç. O sırada ışık yandığında, göz bebekleri yeniden o ortama alışıncaya kadar bu ışık dayanılmaz ölçüde parlak gelebiliyor. MİYOPLA İLİŞKİLİ Miyoplukla ilgili araştırmaların ve tartışmanın birçoğu, az ışıkta okumanın etkilerinden çok yakından bakmanın etkileri üzerinde yoğunlaşıyor.
Loş ışık pek çok kişi için güzel bir ambiyans ya da nostaljik bir dekorasyonun vazgeçilmezi olabilir. Ancak bu ışıkta ince işlerle uğraşmak size sandığınızdan daha büyük zarar verebilir. Detaylar haberimizde!

SAĞLIKLI BEYİN BAĞLANTILARINDA IŞIĞIN GÖREVİ

Yapılan bir araştırmada, uzun süre loş ışıkta tutulan farelerin daha sonra bir ay boyunca parlak ışığa maruz bırakıldığı, bu süre sonunda beyin kapasitelerinin tamamen iyileştiği ifade edilmişti. Ancak, Ulusal Sağlık Enstitülerinin desteklediği araştırma ekibinden Joel Soler, loş ışığın, hipokampüste nöronların ve sağlıklı bağlantıların devamlılığına yardım eden bir peptitin eksilmesine neden olduğunu söyledi.

YÜZDE 30 KAPASİTE KAYBI

Loş ışığa maruz bırakılan farelerin beyinlerinde, öğrenme ve hafızayla bağlantılı hipokampüs bölümünde yüzde 30 civarında kapasite kaybı olabiliyor. Hayvanların öncesinde öğrenilen uzamsal bir görevi yerine getirmekte zorlandığı da bu araştırmada ortaya koyuldu.

IŞIKLA BEYNE BİLGİ ULAŞIYOR

Gözler farklı ışık ortamlarına uyum sağlayacak şekilde gelişiyor. Az ışıkta kitap okunduğunda, retinaya daha fazla ışık alabilmek için göz bebekleri büyüyor. Retinadaki çubuk ve koni hücreleri bu ışığı kullanarak görülen şey hakkında beyne bilgi ulaştırıyor. Karanlık bir odada uyandığınızda gözlerinizin yavaş yavaş o ortama uyum sağlayarak görmesini sağlayan da bu süreç. O sırada ışık yandığında, göz bebekleri yeniden o ortama alışıncaya kadar bu ışık dayanılmaz ölçüde parlak gelebiliyor.

MİYOPLA İLİŞKİLİ

Miyoplukla ilgili araştırmaların ve tartışmanın birçoğu, az ışıkta okumanın etkilerinden çok yakından bakmanın etkileri üzerinde yoğunlaşıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.