Lens kullanırken uyulması gereken 10 kural

Güncel 14.11.2023 - 11:08, Güncelleme: 14.11.2023 - 11:08
 

Lens kullanırken uyulması gereken 10 kural

Prof. Dr. Meltem Yağmur, kontakt lens kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri 10 başlık altında toplayarak önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yağmur, kontakt lenslerin yanlış kullanılması halinde ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi. İşte kontakt lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenler.
1- DOKTOR MUAYENE ETMELİ  Hastaların gözlerine uygun kontakt lensler ancak göz hekimlerinin muayenesi sonucunda saptanabilir. 2- GÖZLÜK REÇETESİYLE ALINMAZ  Gözlük reçetesi ile kontakt lens alınmaz. Hekimler tarafından saptanan kontakt lens reçetesi ile alınabilir. Bu reçeteler bir yıl süreyle geçerlidir. Bir yılın sonunda tekrar göz muayenesi gerekir. 3- REÇETEDEKİ LENSLER ALINMALI  Kontakt lens reçetesinde bildirilen lensler alınmalı. Çünkü bu lensler hastalara denenerek saptanır. 4- BELİRLİ BİR SÜRE SONRA DEĞİŞTİRİLMELİ  Özellikle yumuşak kontakt lensler hekim tarafından önerilen süre içerisinde (15 gün, 1 ay gibi) değiştirilmeli. 5- GÜN SONUNDA ATILMALI  Günlük kullan-at lensler solüsyonda bekletilerek ertesi gün kullanılamaz, gün sonunda atılmalı. 6- MUSLUK SUYU İLE TEMAS ETMEMELİ  Lensler özel kontakt lens solüsyonları ile temizlenir ve bu solüsyonlar içerisinde saklanır. Asla musluk suyu kullanılmaz. 7- LENS KUTUSUNDA SAKLANMALI  Özellikle yumuşak kontakt lensinizi her gün çıkararak temiz olan kontakt lens kutusuna kontakt lens solüsyonu koyarak saklamalısınız. 8- ELLERİNİZİ İYİ YIKAMALISINIZ  Lenslerinizi takıp çıkarmadan önce mutlaka ellerinizi çok iyi yıkamalısınız. 9- DUŞA YA DA DENİZE GİRİLMEMELİ  Yumuşak kontakt lensleriniz ile deniz, havuz ya da duşa girmemek çok önemli. Su da bulunan bazı mikroorganizmalar ile kornea enfeksiyonları gelişebilir. 10- KIZARIKLIK VARSA DOKTORA GİTMELİSİNİZ  Kontakt lens kullanımı sırasında gözde ağrı, kızarıklık, yanma, batma gibi sorunlar olursa kontakt lensinizi hemen çıkarıp lensiniz, lens kabı ve solüsyonunuz ile birlikte göz hekimize başvurmalısınız. Eğer bir enfeksiyon varsa bunlardan örnek almak gerekir.  
Prof. Dr. Meltem Yağmur, kontakt lens kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri 10 başlık altında toplayarak önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yağmur, kontakt lenslerin yanlış kullanılması halinde ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi. İşte kontakt lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenler.

1- DOKTOR MUAYENE ETMELİ 

Hastaların gözlerine uygun kontakt lensler ancak göz hekimlerinin muayenesi sonucunda saptanabilir.

2- GÖZLÜK REÇETESİYLE ALINMAZ 

Gözlük reçetesi ile kontakt lens alınmaz. Hekimler tarafından saptanan kontakt lens reçetesi ile alınabilir. Bu reçeteler bir yıl süreyle geçerlidir. Bir yılın sonunda tekrar göz muayenesi gerekir.

3- REÇETEDEKİ LENSLER ALINMALI 

Kontakt lens reçetesinde bildirilen lensler alınmalı. Çünkü bu lensler hastalara denenerek saptanır.

4- BELİRLİ BİR SÜRE SONRA DEĞİŞTİRİLMELİ 

Özellikle yumuşak kontakt lensler hekim tarafından önerilen süre içerisinde (15 gün, 1 ay gibi) değiştirilmeli.

5- GÜN SONUNDA ATILMALI 

Günlük kullan-at lensler solüsyonda bekletilerek ertesi gün kullanılamaz, gün sonunda atılmalı.

6- MUSLUK SUYU İLE TEMAS ETMEMELİ 

Lensler özel kontakt lens solüsyonları ile temizlenir ve bu solüsyonlar içerisinde saklanır. Asla musluk suyu kullanılmaz.

7- LENS KUTUSUNDA SAKLANMALI 

Özellikle yumuşak kontakt lensinizi her gün çıkararak temiz olan kontakt lens kutusuna kontakt lens solüsyonu koyarak saklamalısınız.

8- ELLERİNİZİ İYİ YIKAMALISINIZ 

Lenslerinizi takıp çıkarmadan önce mutlaka ellerinizi çok iyi yıkamalısınız.

9- DUŞA YA DA DENİZE GİRİLMEMELİ 

Yumuşak kontakt lensleriniz ile deniz, havuz ya da duşa girmemek çok önemli. Su da bulunan bazı mikroorganizmalar ile kornea enfeksiyonları gelişebilir.

10- KIZARIKLIK VARSA DOKTORA GİTMELİSİNİZ 

Kontakt lens kullanımı sırasında gözde ağrı, kızarıklık, yanma, batma gibi sorunlar olursa kontakt lensinizi hemen çıkarıp lensiniz, lens kabı ve solüsyonunuz ile birlikte göz hekimize başvurmalısınız. Eğer bir enfeksiyon varsa bunlardan örnek almak gerekir.


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.