Kış aylarında da kilonuzu koruyun

Sağlık 27.11.2023 - 12:24, Güncelleme: 27.11.2023 - 12:24
 

Kış aylarında da kilonuzu koruyun

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte vücudun ısı dengesini sağlamak için daha fazla enerji alma eğiliminde olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kış aylarında kilo kontrolünü sağlamak için yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğine vurgu yaptı.
1,5-2 LİTRE SU TÜKETİN  Kış aylarında vücut ısısını dengelemek, yağ oranını dengede tutmak ve sağlıklı kalmak için ilk adımın yeterli su tüketimi olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Vücut ısısını sağlamak için en temel yaşamsal ögemiz olan suyun yeterli miktarda tüketilmesi önemli. Suyu sadece çay, kahve gibi sıcak içeceklerden almak vücut için yeterli değil. Günlük mutlaka 1,5-2 litre su, sade olarak tercih edilmeli. Su içmenin iştah kontrolünü sağlamak için de oldukça önemli fizyolojik etkisi olduğu unutulmamalı” dedi. YARIM SAAT HAFİF TEMPOLU BİR YÜRÜYÜŞ  “Özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireyler kış aylarında fiziksel olarak daha da kısıtlı olur” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit,   “Günlük en az 30 dakika hafif tempolu bir yürüyüş, özellikle kış aylarında sizi hastalıklardan koruyacak ve daha az gün ışığı görmeye bağlı olarak ortaya çıkan depresyona meyilli ruh halinize iyi gelecek. Eğer yürüyüş yapmak için uygun bir alanınız yoksa evde adım hareketleri tercih edilebilir” bilgisini paylaştı. 3 PORSİYON MEYVE TÜKETİN  Yeterli vitamin ve mineral almak için günlük en az 3 porsiyon meyve tüketilmesi ve tuzsuz çiğ kuruyemişlere beslenmede yer verilmesi gerektiğini de vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ancak bu besinleri akşam yemeği sonrası değil, gün içinde tercih etmek oldukça önemli. Yoğurt, kefir, tarhana, şalgam suyu tüketerek bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz” görüşünü iletti. ATIŞTIRMALIKLARI KÜÇÜK TABAKLARA KOYUN  “Kilo kontrolü ve bağışıklık için iyi çalışan bir sindirim sistemi her zaman sizi öne geçirecektir” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ayrıca fındık, ceviz badem gibi kuruyemişler, patlamış mısırlar, tuzlu bisküviler gibi yiyecekler tüketilirken kendimizi sınırlamak oldukça zorlaşır. Bu nedenle özellikle bu yiyecekler tüketilecekse, mutlaka küçük tabaklara konulmalıdır ki ne kadar yediğiniz fark edilsin, porsiyon kontrolü sağlansın” bilgilerini paylaştı. KIRMIZI ET, HİNDİ ETİ VE BALIK TÜKETİN  C ve E vitaminlerinin, çinko ve demirin bağışıklığı en çok destekleyen vitamin ve mineraller arasında yer aldığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Günlük beslenmenizde işlenmemiş kırmızı et, hindi eti, balık, yeterli sebze ve meyve tüketerek bu besin öğelerini vücudunuza almış olursunuz. Kefir, ev yoğurdu, tarhana, şalgam suyu, boza gibi probiyotik besinler de güçlü bir bağışıklık için elzem” açıklamalarını yaptı. MEYVE VE SEBZE YEMİYORSANIZ MULTİVİTAMİN ALIN  Son yıllarda kış aylarında multivitaminlere yönelimin de oldukça yüksek düzeyde olduğuna dikkat çeken Yiğit, “Vitaminler doğal olarak besinlerden alındığında, birbirleriyle olan sinerjik etkileri nedeniyle biyoyararlanımları daha yüksek olur. Eğer düzenli beslenemiyor; günlük 2-3 porsiyon meyve, en az 2 porsiyon sebze yemeği/yeşillik yemiyorsanız, bu noktada multivitamin destekleri  tercih edilebilir” dedi.  
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte vücudun ısı dengesini sağlamak için daha fazla enerji alma eğiliminde olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kış aylarında kilo kontrolünü sağlamak için yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğine vurgu yaptı.

1,5-2 LİTRE SU TÜKETİN 

Kış aylarında vücut ısısını dengelemek, yağ oranını dengede tutmak ve sağlıklı kalmak için ilk adımın yeterli su tüketimi olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Vücut ısısını sağlamak için en temel yaşamsal ögemiz olan suyun yeterli miktarda tüketilmesi önemli. Suyu sadece çay, kahve gibi sıcak içeceklerden almak vücut için yeterli değil. Günlük mutlaka 1,5-2 litre su, sade olarak tercih edilmeli. Su içmenin iştah kontrolünü sağlamak için de oldukça önemli fizyolojik etkisi olduğu unutulmamalı” dedi.

YARIM SAAT HAFİF TEMPOLU BİR YÜRÜYÜŞ 

“Özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireyler kış aylarında fiziksel olarak daha da kısıtlı olur” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit,   “Günlük en az 30 dakika hafif tempolu bir yürüyüş, özellikle kış aylarında sizi hastalıklardan koruyacak ve daha az gün ışığı görmeye bağlı olarak ortaya çıkan depresyona meyilli ruh halinize iyi gelecek. Eğer yürüyüş yapmak için uygun bir alanınız yoksa evde adım hareketleri tercih edilebilir” bilgisini paylaştı.

3 PORSİYON MEYVE TÜKETİN 

Yeterli vitamin ve mineral almak için günlük en az 3 porsiyon meyve tüketilmesi ve tuzsuz çiğ kuruyemişlere beslenmede yer verilmesi gerektiğini de vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ancak bu besinleri akşam yemeği sonrası değil, gün içinde tercih etmek oldukça önemli. Yoğurt, kefir, tarhana, şalgam suyu tüketerek bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz” görüşünü iletti.

ATIŞTIRMALIKLARI KÜÇÜK TABAKLARA KOYUN 

“Kilo kontrolü ve bağışıklık için iyi çalışan bir sindirim sistemi her zaman sizi öne geçirecektir” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ayrıca fındık, ceviz badem gibi kuruyemişler, patlamış mısırlar, tuzlu bisküviler gibi yiyecekler tüketilirken kendimizi sınırlamak oldukça zorlaşır. Bu nedenle özellikle bu yiyecekler tüketilecekse, mutlaka küçük tabaklara konulmalıdır ki ne kadar yediğiniz fark edilsin, porsiyon kontrolü sağlansın” bilgilerini paylaştı.

KIRMIZI ET, HİNDİ ETİ VE BALIK TÜKETİN 

C ve E vitaminlerinin, çinko ve demirin bağışıklığı en çok destekleyen vitamin ve mineraller arasında yer aldığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Günlük beslenmenizde işlenmemiş kırmızı et, hindi eti, balık, yeterli sebze ve meyve tüketerek bu besin öğelerini vücudunuza almış olursunuz. Kefir, ev yoğurdu, tarhana, şalgam suyu, boza gibi probiyotik besinler de güçlü bir bağışıklık için elzem” açıklamalarını yaptı.

MEYVE VE SEBZE YEMİYORSANIZ MULTİVİTAMİN ALIN 

Son yıllarda kış aylarında multivitaminlere yönelimin de oldukça yüksek düzeyde olduğuna dikkat çeken Yiğit, “Vitaminler doğal olarak besinlerden alındığında, birbirleriyle olan sinerjik etkileri nedeniyle biyoyararlanımları daha yüksek olur. Eğer düzenli beslenemiyor; günlük 2-3 porsiyon meyve, en az 2 porsiyon sebze yemeği/yeşillik yemiyorsanız, bu noktada multivitamin destekleri  tercih edilebilir” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.