Piercing için vücudunu deldirenler dikkat!

Sağlık 01.11.2023 - 13:10, Güncelleme: 01.11.2023 - 13:10
 

Piercing için vücudunu deldirenler dikkat!

Kulağınızdaki ikinci veya üçüncü delik, bir burun küpesi için vücutta açılan delikler söz konusu olduğunda cildin tamamen iyileşmesi çok önemlidir. Enfeksiyona ve hatta yara izine yakalanmadığınızdan emin olmak için bölgenin düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak için yapmanız gerekenler.
1- Delik açılan alanı düzenli olarak temizleyin  Kulağınızın hassas bir noktasına, burnunuza, kaşınıza, dilinize ya da göbek deliğinize piercing takmak amacıyla açtırdığınız deliklerin bölge iyileşene kadar temiz tutulmasına özen göstermelisiniz. Bunun için önce ellerinizin hijyeninden emin olmalı ardından bölgeyi günde birkaç kez yumuşak, kokusuz bir sabunla yıkamalı veya tuzlu su çözeltisiyle durulamalısınız. Buna ek olarak dermatologlar kulağa ya da yüz bölgesine açılan bir deliğin ardından sık sık yastık kılıflarının değiştirilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Yine dermatologlara göre; ağız veya dil piercinginiz varsa, her yemekten sonra gargara kullanmalı ve bakterileri önlemek için dişlerinizi günde iki kez fırçaladığınızdan emin olmalısınız. Tüm bunlara ek olarak ağzınız dışındaki bölgelere de günde en az bir kez merhem sürebilir; bölgenin daha hızlı iyileşmesi için delinen bölgenin nemli olmasını sağlamaya özen göstermelisiniz. 2- Bölge iyileşene kadar takıyı çıkarmayın  Benzer şekilde, cilt tamamen iyileşene kadar piercinge yerleştirilen takı parçasını çıkarmaktan veya değiştirmekten kaçınmalısınız. Takıyı yara iyileşmeden çıkarmak delinen bölgenin kapanmasına neden olur. Piercinginizin iyileşip iyileşmediğini, artık herhangi bir akıntı yaymıyorsa, deliğin kenarları pürüzsüz görünüyorsa ve kırmızı iltihaplı yerine teniniz doğal renginizdeyse ve piercing kolayca hareket ettirilebiliyorsa anlayabilirsiniz. 3- Her bölgenin iyileşme sürecinin kendine has olduğunu unutmayın  Vücudunuzdaki tüm bölgelerin iyileşme süreçleri dokuların özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu yüzden kulağınızdaki delik iyileşirken göbeğinizdeki deliğin uzun süre iyileşmemesi sizi endişelendirmemeli. Uzmanlara göre, kulak memesi genellikle yaklaşık 6 hafta sürerken, kulak kıkırdağının veya burun piercinginin iyileşmesi 6-12 ay sürebilir ve göbek deliğinin iyileşmesi yaklaşık 9-12 ay sürebilir ve bu yüzden endişe etmemelisiniz. 4- Deli olan bölgeyi baskıdan koruyun  Tüm piercing deliklerini temiz tutmanın yanı sıra bölgeye ekstra baskı veya travma uygulamaktan da kaçınmanız gerekir. Uzmanlar özellikle göbek deliğinin iyileşme sürecinde dar ve sert dokulu kıyafetler giymekten kaçınılması gerektiğini hatırlatıyor. 5 - Enfeksiyonla karşılaşmanız durumunda doktora görünün  Aldığınız tüm önlemlere rağmen eğer bölge kaşınıyorsa veya bir şişkinlik oluşuyorsa, bu takının içindeki bir şeye karşı alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Eğer delinen bölgede kızarıklık, sıcaklık ya da başka bir hassasiyet hissederseniz mutlaka alanında uzman bir doktora başvurmalısınız.
Kulağınızdaki ikinci veya üçüncü delik, bir burun küpesi için vücutta açılan delikler söz konusu olduğunda cildin tamamen iyileşmesi çok önemlidir. Enfeksiyona ve hatta yara izine yakalanmadığınızdan emin olmak için bölgenin düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak için yapmanız gerekenler.

1- Delik açılan alanı düzenli olarak temizleyin 

Kulağınızın hassas bir noktasına, burnunuza, kaşınıza, dilinize ya da göbek deliğinize piercing takmak amacıyla açtırdığınız deliklerin bölge iyileşene kadar temiz tutulmasına özen göstermelisiniz.

Bunun için önce ellerinizin hijyeninden emin olmalı ardından bölgeyi günde birkaç kez yumuşak, kokusuz bir sabunla yıkamalı veya tuzlu su çözeltisiyle durulamalısınız. Buna ek olarak dermatologlar kulağa ya da yüz bölgesine açılan bir deliğin ardından sık sık yastık kılıflarının değiştirilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Yine dermatologlara göre; ağız veya dil piercinginiz varsa, her yemekten sonra gargara kullanmalı ve bakterileri önlemek için dişlerinizi günde iki kez fırçaladığınızdan emin olmalısınız. Tüm bunlara ek olarak ağzınız dışındaki bölgelere de günde en az bir kez merhem sürebilir; bölgenin daha hızlı iyileşmesi için delinen bölgenin nemli olmasını sağlamaya özen göstermelisiniz.

2- Bölge iyileşene kadar takıyı çıkarmayın 

Benzer şekilde, cilt tamamen iyileşene kadar piercinge yerleştirilen takı parçasını çıkarmaktan veya değiştirmekten kaçınmalısınız. Takıyı yara iyileşmeden çıkarmak delinen bölgenin kapanmasına neden olur.

Piercinginizin iyileşip iyileşmediğini, artık herhangi bir akıntı yaymıyorsa, deliğin kenarları pürüzsüz görünüyorsa ve kırmızı iltihaplı yerine teniniz doğal renginizdeyse ve piercing kolayca hareket ettirilebiliyorsa anlayabilirsiniz.

3- Her bölgenin iyileşme sürecinin kendine has olduğunu unutmayın 

Vücudunuzdaki tüm bölgelerin iyileşme süreçleri dokuların özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu yüzden kulağınızdaki delik iyileşirken göbeğinizdeki deliğin uzun süre iyileşmemesi sizi endişelendirmemeli.

Uzmanlara göre, kulak memesi genellikle yaklaşık 6 hafta sürerken, kulak kıkırdağının veya burun piercinginin iyileşmesi 6-12 ay sürebilir ve göbek deliğinin iyileşmesi yaklaşık 9-12 ay sürebilir ve bu yüzden endişe etmemelisiniz.

4- Deli olan bölgeyi baskıdan koruyun 
Tüm piercing deliklerini temiz tutmanın yanı sıra bölgeye ekstra baskı veya travma uygulamaktan da kaçınmanız gerekir. Uzmanlar özellikle göbek deliğinin iyileşme sürecinde dar ve sert dokulu kıyafetler giymekten kaçınılması gerektiğini hatırlatıyor.

5 - Enfeksiyonla karşılaşmanız durumunda doktora görünün 

Aldığınız tüm önlemlere rağmen eğer bölge kaşınıyorsa veya bir şişkinlik oluşuyorsa, bu takının içindeki bir şeye karşı alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Eğer delinen bölgede kızarıklık, sıcaklık ya da başka bir hassasiyet hissederseniz mutlaka alanında uzman bir doktora başvurmalısınız.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.