Gizli tehlike: Candida mantarı

Sağlık 13.09.2023 - 11:48, Güncelleme: 13.09.2023 - 11:48
 

Gizli tehlike: Candida mantarı

Birçok bilimsel çalışmalar, beyin sağlığının bile bağırsakla ilişkisi olduğunu ortaya koyar. Yetişkin bir kişinin bağırsak mikrobiyatasında 100 trilyon kadar faydalı bakteri ve mantar bulunur.
Candida da bunlardan biridir. Bilinçsiz beslenmeye bağlı olarak artan candida bir süre sonra vücudu ele geçirir. Candidayla baş etmek için beslenme hakkında daha fazla bilgi gerekir. Ayrıca yaşam tarzınız ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. CANDİDA NEDİR? Candida, bağırsak florasının normal bir parçası olan ve sindirim sisteminizde yaşayan bir grup mikroorganizma çeşitidir. Genellikle ağız içi yüzeyinde, bağırsaklarda ve vajinada yoğun olarak bulunur. Bağırsak florasının zamanla bozulması halinde Candida albicans popülasyonunda farklılıklar olabilir ve hızla büyüyen koloniler oluşarak bağırsaklarda hakimiyet artmaya başlar.  Gaz, şişkinlik, hormonal problemler, kilo problemleri gibi birçok sorunlar görülür. Bir diğer görülen sorun ise candida vajinitidir.  CANDİDA’YA NELER SEBEP OLUR? Rafine karbonhidrattan zengin, yoğun alkol tüketimi, yüksek yağlı besinler candida mantarı virüsünün vücutta üremesini hızlandırır ve bağırsak floranızdaki mikroorganizma dengesi bozulur.  En yaygın belirtileri şöyledir; Kronik yorgunluk, sindirim sorunları, sinüs enfeksiyonları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, vajinal mantar hastalıkları, eklem ağrıları, gıda alerjileri görülmesi, hazımsızlık.  Beslenme dışında; - Sık antibiyotik kullanımı - Sigara kullanımı - Çok fazla kirli hava solumak - Kortizon gibi anti-inflamatuar ilaç kullanımı - Ağır metal alımı ve ağır metal içeren diş tedavileri faydalı bakterilerin azalmasına, candidaya sebep olabilir. CANDİDA OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR? Yapmanız gereken çok basit... Evde sabah aç karnına 1 bardak içme suyuna tükürün ve 15 dk izleyin. Eğer daha sonra tükürüğünüz dibe çöküyor ve saçak saçak bir görüntü oluşuyorsa candida mantarı enfeksiyonu olabilir. Bağırsak floranızı desteklemeye ihtiyacınız var. HANGİ BESİNLER TÜKETİLMEMELİ? Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri, fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler, bazı hastalarda gluten, süt ve süt ürünleri maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.  HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ? Lilfli gıdalar, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, doğal antibiyotik olan soğan ve sarımsak, zencefil, kabak çekirdeği (lif içeriği yüksek), rezene, balık yağı (omega 3), probiyotik, prebiyotik, postbiyotikler... Özetle vücudunuzu gözlemleyerek hastalığı tetikleyecek tüm besinleri hayatınızdan çıkarmak yerine kısa bir dönem elimine ederek tekrardan vücudunuza tanıtabilir, semptomlarınızı azaltabilirsiniz.  Unutmayın; sağlık bir bütündür, farkındalık ise konfor sağlar.
Birçok bilimsel çalışmalar, beyin sağlığının bile bağırsakla ilişkisi olduğunu ortaya koyar. Yetişkin bir kişinin bağırsak mikrobiyatasında 100 trilyon kadar faydalı bakteri ve mantar bulunur.

Candida da bunlardan biridir. Bilinçsiz beslenmeye bağlı olarak artan candida bir süre sonra vücudu ele geçirir. Candidayla baş etmek için beslenme hakkında daha fazla bilgi gerekir. Ayrıca yaşam tarzınız ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir.

CANDİDA NEDİR?
Candida, bağırsak florasının normal bir parçası olan ve sindirim sisteminizde yaşayan bir grup mikroorganizma çeşitidir. Genellikle ağız içi yüzeyinde, bağırsaklarda ve vajinada yoğun olarak bulunur. Bağırsak florasının zamanla bozulması halinde Candida albicans popülasyonunda farklılıklar olabilir ve hızla büyüyen koloniler oluşarak bağırsaklarda hakimiyet artmaya başlar. 

Gaz, şişkinlik, hormonal problemler, kilo problemleri gibi birçok sorunlar görülür. Bir diğer görülen sorun ise candida vajinitidir. 

CANDİDA’YA NELER SEBEP OLUR?
Rafine karbonhidrattan zengin, yoğun alkol tüketimi, yüksek yağlı besinler candida mantarı virüsünün vücutta üremesini hızlandırır ve bağırsak floranızdaki mikroorganizma dengesi bozulur. 

En yaygın belirtileri şöyledir; Kronik yorgunluk, sindirim sorunları, sinüs enfeksiyonları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, vajinal mantar hastalıkları, eklem ağrıları, gıda alerjileri görülmesi, hazımsızlık. 

Beslenme dışında;
- Sık antibiyotik kullanımı
- Sigara kullanımı
- Çok fazla kirli hava solumak
- Kortizon gibi anti-inflamatuar ilaç kullanımı
- Ağır metal alımı ve ağır metal içeren diş tedavileri faydalı bakterilerin azalmasına, candidaya sebep olabilir.

CANDİDA OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Yapmanız gereken çok basit... Evde sabah aç karnına 1 bardak içme suyuna tükürün ve 15 dk izleyin. Eğer daha sonra tükürüğünüz dibe çöküyor ve saçak saçak bir görüntü oluşuyorsa candida mantarı enfeksiyonu olabilir. Bağırsak floranızı desteklemeye ihtiyacınız var.

HANGİ BESİNLER TÜKETİLMEMELİ?
Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri, fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler, bazı hastalarda gluten, süt ve süt ürünleri maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir. 

HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?

Lilfli gıdalar, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, doğal antibiyotik olan soğan ve sarımsak, zencefil, kabak çekirdeği (lif içeriği yüksek), rezene, balık yağı (omega 3), probiyotik, prebiyotik, postbiyotikler...

Özetle vücudunuzu gözlemleyerek hastalığı tetikleyecek tüm besinleri hayatınızdan çıkarmak yerine kısa bir dönem elimine ederek tekrardan vücudunuza tanıtabilir, semptomlarınızı azaltabilirsiniz. 

Unutmayın; sağlık bir bütündür, farkındalık ise konfor sağlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.