Trafik kazalarının sebebi; yorgunluk ve uykusuzluk

Güncel 22.08.2023 - 09:50, Güncelleme: 22.08.2023 - 10:58
 

Trafik kazalarının sebebi; yorgunluk ve uykusuzluk

TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, son günlerde yaşanan otobüs kazalarına dikkat çekerek, "Bu tür kazaların en büyük sebebi yorgunluk ve uykusuzluktur. Uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi sürücünün tepki zamanı, dikkat, algılama, muhakeme ve koordinasyon gibi zihinsel becerilerini olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.
TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu 12 kişinin öldüğü ve 18 kişinin yaralandığı kazanın ardından yazılı açıklama yaptı. Apaydın, otobüs şoförlerinin yorgun ve uykusuzken yola çıkmamaları gerektiğini belirterek, "Bu tür kazaların en büyük sebebi yorgunluk ve uykusuzluktur. Diğer taraftan nadir de olsa kalp krizi gibi bazı hastalıkların kazalara neden olduğu görülmektedir. Uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi sürücünün tepki zamanı, dikkat, algılama, muhakeme ve koordinasyon gibi zihinsel becerilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Uykusuz ve yorgun araç kullanmaya bağlı kazalara bakıldığında, bu kazaların genellikle gece geç saatlerde meydana gelmesi, uykusuzluğa bağlı trafik kazalarında muhtemelen yüksek hız, gecikmiş tepki zamanıyla birleştiği için, ağır yaralanma ve ölümler çok daha fazla görülmektedir. Kazaya karışan tek aracın olması ve aracın yoldan çıkması, kazanın hız limitinin yüksek olduğu yollarda meydana gelmiş olması, sürücünün kazayı önleyebilmek için herhangi bir girişimde bulunamamış olması uykusuz ve yorgun araç kullanmaya bağlı kazaların genel özellikleri olarak sayılabilir" ifadelerini kullandı. 'TİCARİ ARAÇ VE UZUN YOL ŞOFÖRLERİ DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜNÜ YAPTIRMALI' Özellikle ticari araç kullanan ve uzun yol şoförlerinin düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Apaydın, "Tüm şoförlerin araç kullanırken kalp krizine neden olabilecek göğüs bölgesinde ağrı, kalp çarpması vb. belirtileri hissetmeleri durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Hatta şoförlerimiz hiçbir belirti olmasa dahi düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmalıdır. Uzun süreli araç kullanırken düzenli aralıklarla dinlenme molaları verilmesi, yorgun ve uykusuz araç kullanılmaması, yeterli uyku uyumak için zamanın iyi planlanması, uykusuzluğa neden olan hastalıkların tedavi edilmesi, krize neden olabilecek hastalıkların tespiti için belirli sürelerde kontrollerin yaptırılması, trafik kazalarının önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Dileğimiz, kara yollarımızda hiçbir trafik kazasının yaşanmaması, insanlarımızın kazasız ve belasız gidecekleri yerlere ulaşmalarıdır" dedi.
TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, son günlerde yaşanan otobüs kazalarına dikkat çekerek, "Bu tür kazaların en büyük sebebi yorgunluk ve uykusuzluktur. Uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi sürücünün tepki zamanı, dikkat, algılama, muhakeme ve koordinasyon gibi zihinsel becerilerini olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu 12 kişinin öldüğü ve 18 kişinin yaralandığı kazanın ardından yazılı açıklama yaptı. Apaydın, otobüs şoförlerinin yorgun ve uykusuzken yola çıkmamaları gerektiğini belirterek, "Bu tür kazaların en büyük sebebi yorgunluk ve uykusuzluktur. Diğer taraftan nadir de olsa kalp krizi gibi bazı hastalıkların kazalara neden olduğu görülmektedir. Uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi sürücünün tepki zamanı, dikkat, algılama, muhakeme ve koordinasyon gibi zihinsel becerilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Uykusuz ve yorgun araç kullanmaya bağlı kazalara bakıldığında, bu kazaların genellikle gece geç saatlerde meydana gelmesi, uykusuzluğa bağlı trafik kazalarında muhtemelen yüksek hız, gecikmiş tepki zamanıyla birleştiği için, ağır yaralanma ve ölümler çok daha fazla görülmektedir. Kazaya karışan tek aracın olması ve aracın yoldan çıkması, kazanın hız limitinin yüksek olduğu yollarda meydana gelmiş olması, sürücünün kazayı önleyebilmek için herhangi bir girişimde bulunamamış olması uykusuz ve yorgun araç kullanmaya bağlı kazaların genel özellikleri olarak sayılabilir" ifadelerini kullandı.

'TİCARİ ARAÇ VE UZUN YOL ŞOFÖRLERİ DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜNÜ YAPTIRMALI'

Özellikle ticari araç kullanan ve uzun yol şoförlerinin düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Apaydın, "Tüm şoförlerin araç kullanırken kalp krizine neden olabilecek göğüs bölgesinde ağrı, kalp çarpması vb. belirtileri hissetmeleri durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Hatta şoförlerimiz hiçbir belirti olmasa dahi düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmalıdır. Uzun süreli araç kullanırken düzenli aralıklarla dinlenme molaları verilmesi, yorgun ve uykusuz araç kullanılmaması, yeterli uyku uyumak için zamanın iyi planlanması, uykusuzluğa neden olan hastalıkların tedavi edilmesi, krize neden olabilecek hastalıkların tespiti için belirli sürelerde kontrollerin yaptırılması, trafik kazalarının önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Dileğimiz, kara yollarımızda hiçbir trafik kazasının yaşanmaması, insanlarımızın kazasız ve belasız gidecekleri yerlere ulaşmalarıdır" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.