Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan D vitamini uyarısı! Bu besinlerle tüketmek gerekiyormuş

Sağlık 15.12.2024 - 08:00, Güncelleme: 14.12.2024 - 20:51
 

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan D vitamini uyarısı! Bu besinlerle tüketmek gerekiyormuş

D vitamini vücut için hayati bir öneme sahiptir. Yeterli miktarda D vitamini almak; bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser ve kalp hastalıkları, kemikleri, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıklara karşı korur. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ideal D vitamini seviyesini ve D vitamininin nasıl kullanılması gerektiğini açıkladı.
Sağlıklı kemikler, güçlü bağışıklık, diyabet yönetimi için vücudunuz D vitaminine ihtiyaç duyar. D vitamini eksikliği belirtileri depresyon, kemik ağrısı, sık sık soğuk algınlığına yakalanma ve halsizlik gibi şekillerde ortaya çıkabilir. Sağlıklı yaşam önerileriyle dikkat çeken Prof. Dr. Osman Müftüoğlı, "Öncelikle bilelim ki D vitamini eksikliği dünya genelinde giderek büyüyen bir sağlık problemi ve tehdidi olma yolundadır. Özellikle modern yaşamın zorladığı “güneş fakirliği” meselesi, problemi daha da büyütmektedir." diyor Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "D vitamini aslında bir vitamin olup olmadığı bile kuşkuludur ve bana sorarsanız bilimsel adıyla “steroid yapıda bir prohormon”dur.D2 ve D3 olmak üzere bedenimizde iki ayrı formda bulunur." dedi. Osman Müftüoğlu, "En etkili D vitamini D3 formudur ve onun büyük bir kısmı ultraviyole-V (UV) ışınlarıyla derimizde üretilen, çok az bir kısmı ise yumurta, yağlı balıklar ve süt ürünleriyle besinler sayesinde kazanılan muazzam bir biyolojik güçtür" diyor. D2 formunun ise yeterince etkili olmadığının ve genelde bitkisel kaynaklı besinlerden elde edildiğini vurguluyor. D VİTAMİNİ NASIL KULLANILMALI? D vitamininden üst düzeyde bir verim alabilmek için doğru kullanmak gerekiyor. D vitamini takviyelerini kullanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Osman Müftüoğlu, D vitamini kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor; Mümkünse damla formları tercih edilmeli. D3 vitamini ile K2 vitamini birlikte kullanılmalı. Korunmak için günlük doz çocuklarda 500-1000, yetişkinlerde 2000-5000 ünite civarında olmalı. Günlük doz 2-3 binden yüksek tutulacaksa doktor onayı alınmalı. 100 bin ve üzeri tek kullanımlık dozlar sadece özel durumlarda ve mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılmalı. Düzenli ve devamlı kullanım/kazanım tercih edilmeli. Tok karna ve yoğurt, ayran ya da zeytinyağı gibi yağlı yiyeceklerle birlikte tüketilmeli. Takviyeler gündüz saatlerinde, mümkünse sabahları alınmalı. Günlük tek dozda ve düzenli aralıklarla kullanılmalı. Kan seviyeleri dikkatle takip edilerek doz ayarlaması buna göre yapılmalı, 100’ün üzerindeki rakamlarda takviye bırakılmalı. D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR? D vitamini eksikliğinde kişide yorgunluk ön plana çıkar, vücut ağrıları yaygındır, güçsüzlük söz konudur, yürüme güçlüğü bile görülebilir. Daha ciddi eksikliklerde saç dökülmesi, depresyon, göz altı morlukları ve üşüme gibi belirtiler de ortaya çıkar.
D vitamini vücut için hayati bir öneme sahiptir. Yeterli miktarda D vitamini almak; bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser ve kalp hastalıkları, kemikleri, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıklara karşı korur. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ideal D vitamini seviyesini ve D vitamininin nasıl kullanılması gerektiğini açıkladı.

Sağlıklı kemikler, güçlü bağışıklık, diyabet yönetimi için vücudunuz D vitaminine ihtiyaç duyar. D vitamini eksikliği belirtileri depresyon, kemik ağrısı, sık sık soğuk algınlığına yakalanma ve halsizlik gibi şekillerde ortaya çıkabilir.

Sağlıklı yaşam önerileriyle dikkat çeken Prof. Dr. Osman Müftüoğlı, "Öncelikle bilelim ki D vitamini eksikliği dünya genelinde giderek büyüyen bir sağlık problemi ve tehdidi olma yolundadır. Özellikle modern yaşamın zorladığı “güneş fakirliği” meselesi, problemi daha da büyütmektedir." diyor

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, " D vitamini aslında bir vitamin olup olmadığı bile kuşkuludur ve bana sorarsanız bilimsel adıyla “steroid yapıda bir prohormon”dur.D2 ve D3 olmak üzere bedenimizde iki ayrı formda bulunur." dedi.

Osman Müftüoğlu, "En etkili D vitamini D3 formudur ve onun büyük bir kısmı ultraviyole-V (UV) ışınlarıyla derimizde üretilen, çok az bir kısmı ise yumurta, yağlı balıklar ve süt ürünleriyle besinler sayesinde kazanılan muazzam bir biyolojik güçtür" diyor.

D2 formunun ise yeterince etkili olmadığının ve genelde bitkisel kaynaklı besinlerden elde edildiğini vurguluyor.

D VİTAMİNİ NASIL KULLANILMALI?
D vitamininden üst düzeyde bir verim alabilmek için doğru kullanmak gerekiyor. D vitamini takviyelerini kullanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Osman Müftüoğlu, D vitamini kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor;

  • Mümkünse damla formları tercih edilmeli.
  • D3 vitamini ile K2 vitamini birlikte kullanılmalı.
  • Korunmak için günlük doz çocuklarda 500-1000, yetişkinlerde 2000-5000 ünite civarında olmalı.
  • Günlük doz 2-3 binden yüksek tutulacaksa doktor onayı alınmalı.
  • 100 bin ve üzeri tek kullanımlık dozlar sadece özel durumlarda ve mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılmalı.
  • Düzenli ve devamlı kullanım/kazanım tercih edilmeli.
  • Tok karna ve yoğurt, ayran ya da zeytinyağı gibi yağlı yiyeceklerle birlikte tüketilmeli.
  • Takviyeler gündüz saatlerinde, mümkünse sabahları alınmalı.
  • Günlük tek dozda ve düzenli aralıklarla kullanılmalı.
  • Kan seviyeleri dikkatle takip edilerek doz ayarlaması buna göre yapılmalı, 100’ün üzerindeki rakamlarda takviye bırakılmalı.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
D vitamini eksikliğinde kişide yorgunluk ön plana çıkar, vücut ağrıları yaygındır, güçsüzlük söz konudur, yürüme güçlüğü bile görülebilir. Daha ciddi eksikliklerde saç dökülmesi, depresyon, göz altı morlukları ve üşüme gibi belirtiler de ortaya çıkar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.