Alkali beslenme nedir? Alkali beslenmenin faydaları neler?
Alkali beslenme nedir? Alkali beslenmenin faydaları neler?
Alkali diyet, yüksek asit içeren gıdaların yerini alkali gıdaların almasını içeren düşük asitli bir beslenme modelidir. Alkali diyete geçilmesinin altında yatan görüş, vücudun asit üretmesine neden olan besinlerin zararlı olduğudur.
Alkali beslenme modelinde pH değeri 7'den büyük olan besinlerin yerine daha düşük asit içeren gıdalar tercih edilir. Bunlara örnek olarak da pancar, brokoli, mantar, bezelye, domates, elma, kiraz ve ananas verilebilir.
Alkali Beslenme Nedir?
Alkali beslenme, pH değeri 7'den büyük olan besinleri tüketmek yerine daha alkali olan düşük asitli gıdaların tüketimini içeren diyet türüdür. Alkali beslenme modelinde amaç vücudun asit üretmesine neden olan besinler yerine alkali gıdaların tüketilmelidir. Çünkü amacın altında yatan neden, pH değeri yüksek gıdaların zararlı olduğu ve vücutta fazla asit üretmesine yol açtığıdır.
Vücuttaki asit seviyesi pH olarak ifade edilir. Alkali diyetin altında yatan fikir, asitli besinlerin tüketimiyle pH seviyesinin tehlikeli şekilde değişebileceğidir. Bunun yerine daha alkali besinlerin tüketimi önerilir ve böylelikle vücudun asit seviyesinin düşürülmesi amaçlanır. Burada da devreye alkali beslenme modeli girer. Alkali beslenme modelinde daha düşük asitli meyve ve sebzelerin tüketimine yoğunlaşılır.
Alkali besinlere örnek olarak nişastalı olmayan sebzeler, meyveler, kestane veya kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerle barbunya veya beyaz fasulye gibi baklagiller verilebilir. Asidik besinler arasında et, peynir, yumurta ve tahıllar bulunur. Süt ve doğal yağlar ise nötr olarak kabul edilir. Alkali beslenme özellikle et tüketimini sınırlandırır.
Alkali Diyet Hangi Besinleri İçerir?
Alkali beslenme modelinde alkali diyete uygun besinlerin tüketimi söz konusudur. Bu besinler arasında ise pancar, brokoli, mantar, bezelye, elma, kiraz, ananas, kabak çekirdeği, barbunya ve beyaz fasulye yer alır. Bu besinlerin tüketimi alkali diyetin temelini oluşturur.
Alkali beslenme modelinin içinde yer alan besinler şöyledir:
- Pancar
- Brokoli
- Mantar
- Bezelye
- Elma, kiraz, ananas
- Kabak çekirdeği
- Barbunya
- Beyaz fasulye
Alkali beslenme modeli özellikle işlenmiş gıdaları ve et tüketimini sınırlandırır. Bu sınırlandırma ile birlikte yukarıdaki besinlerin tüketimi önerilir. Bu tüketim hastalıkların iyileşmesi noktasında bir garanti vermese de vücudun daha az asidik olmasına katkı sağlar.
Alkali Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Alkali diyet meyve ve sebzelerin tüketimine odaklanan bir beslenme modeli olduğu için potansiyel faydalar içerir. Bunların arasında kalp sağlığına iyi gelmesi, böbrek sağlığını desteklemesi, bağışıklığı güçlendirmesi vücut direncini artırması ve kilo kaybını desteklemesidir. Ancak bu faydalar potansiyel faydalardır ve alkali beslenme modeli uzman bir doktor eşliğinde koordineli bir şekilde yapılmalıdır.
Alkali beslenme modelinin potansiyel faydaları şu şekildedir:
- Alkali beslenme kalp sağlığına iyi gelebilir
- Böbrek sağlığını destekleyebilir
- Bağışıklığı güçlendirebilir
- Vücut direncini ve enerjisini artırabilir
- Kilo kaybına yardım edebilir
- Kemikleri güçlendirebilir
- Veganlar için faydalı bir beslenme modelidir
- Diyabet riskini azaltabilir
Alkali beslenme modelinin vücut için potansiyel faydaları yukarıdaki gibi sıralanabilir ancak bu diyet türünün hastalıklara karşı kesin koruma sağladığı noktası kesin sonuçlar için çalışmalar halen sürmektedir. Alkali beslenme modeliyle beslenmek için uzman bir diyetiysen kontrolü önem taşır. Çünkü alkali beslenme et tüketimini sınırlandırdığı için protein alımı konusunda bazı dezavantajlar içerir.