E120 nedir, nerelerde kullanılır?
E120 nedir, nerelerde kullanılır?
Günümüzde E120 numarası verilen boya 'hakiki karmin' onlarca yıldır kullanılmaktadır. Gıda, kozmetik ve diğer nesneleri renklendirmek için kullanılan E120, geçmişte kumaşları kırmızıya boyamak için de kullanılmaktaydı.
E120, aslında bir bitten ya da dişi kokineal pullu böcekten elde edilir. Bununla birlikte, E120 bitlerin kanı değil, yumurtalarında bulunan boyadır. Boya, kurutulmuş kokineal pullu dişi böceklerin sulu veya alkollü özlerinden yapılmaktadır.
E120 nedir?
E120 boyası veya karmin kırmızısı, ezilmiş kokineal cesetlerinden elde edilen bir boyadır. Bugün tabaklarımızdaki en yaygın gıda katkı maddelerinden biridir. Çok güzel bir parlak kırmızı üretir, üretimi de pahalı değildir. E120 Avrupa'da ve dünyanın birçok ülkesinde ruhsatlandırılmıştır.
Karmin, kokineal pul böceklerden elde edilen kırmızı boya E120'dir. Bir kilo karmin elde etmek için 100.000 kırmızı bit gerekir. Bitler kaynatılır, kurutulur ve ezilir. Bu şekilde elde edilen boya kozmetik ürünlerde ve gıdalarda kullanılmaktadır.
E120 nelerde kullanılır?
Yüzyıllar boyunca kırmızı bit, gıda endüstrisindeki ürünlerin yanı sıra kozmetik ürünlerinde de bulunabilen güçlü boyanın tedarikçisi olarak hizmet etmiştir. Dişi pul böceklerinden elde edilen boya, tekstilleri boyamak için de kullanılabilir. Gerçek E120 yani karmin birçok gıdada ve aynı zamanda kozmetikte de kullanılır.
Yaygın isimler kokineal, karmin ve karminik asittir. E120 reçellerde, limonatalarda, alkollü içeceklerde, meyve şaraplarında bulunabilir. Ayrıca et ve sosis ürünleri ile şekerlemeler de kullanımına izin veriliyor. Bu nedenle, kırmızı boya ile kaplanmış küçük şekerlemeleriniz varsa, o zaman E120 orada çok sık kullanılır. E120 ayrıca rujlarda ve şampuanlarda da bulunabilir.
E120 Gıda Katkı Maddesi
Gebe bitlerin yumurtalarında bulunan E120 zaten Aztekler tarafından boyama için kullanılıyordu. Avrupa'ya ihracat, esas olarak ipek kırmızısını boyamak için 1523 civarında başladı. Karmin bir dönem Güney Amerika'daki İspanyol kolonilerinin altın ve gümüşten sonra en önemli ihraç ürünüydü.
Kimyasal açıdan gerçek karmin, bazı doğal ve toksik temsilcileri bulunan antrakinonlardan biri olmasına rağmen, hayvan deneyleri zararsız olduğunu göstermiştir. Ancak boya bazen protein kalıntıları nedeniyle alerjileri tetikleyebilir. Son zamanlarda protein içermeyen renkli özler mevcuttur.