Başkan Tugay ilk 3 ayı anlattı: 1.5 milyar liralık borç ödedik
Başkan Tugay ilk 3 ayı anlattı: 1.5 milyar liralık borç ödedik
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, göreve geldiğinden bu yana geçen ilk 3 ayı anlattı. Tugay, "2.5 ayda 1.5 milyar liralık borç ödedik. ‘Yeni nesil bir belediyecilik yapacağız demiştim. Bu yeni nesil belediyeciliğin ne olduğunu burada göstermek üzere çalışıyorum" ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, göreve gelmesinin ardından geçen ilk 3 ayını Posta Gazetesi'nden Banu Şen'e anlattı.
‘NEGATİFTEN POZİTİFE DÖNDÜK’
İlk 3 ay geride kaldı. Önemli bir kısım aslında. Kadroları tanımanız, değiştirmeniz, bazı birimlerde değiştirme süreciniz oldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz geride bıraktığınız üç ayı?
-Yoğun ve biraz zaman zaman krize dönüşen problemleri yönettiğimiz bir dönem oldu. Kendimizi sıkıntıya girmiş hissetmedik. Belediye bütçe disiplini açısından çok hızlı ve düzenli yaşıyor. 2.5 ayda 1.5 milyar liralık borç ödedik.
Bunu nasıl yaptınız?
-Çalışarak yaptık. Tabii basit bir mantık. Belediyenin giderleri var, gelirleri var. Giderleri azaltıp gelirleri artıracak işler yapıyorsunuz. Bu şekilde oluyor. Her gider azaltmada gelir artırma da oluyormuş. Gelir gider dengesiyle ilgili bir şey. Sonuçta negatiften pozitife döndük. İzmir Büyükşehir Belediyesi büyük bir kurum. Güzel bir kurum. Bir sürü insanın çalıştığı bir kurum. Kökleri olan bir kurum. Daha yeni kurulmuş bir şirket değil ve önemli bir kültürün üzerinde oturuyoruz. Burada verimliliği sağlayabildiğiniz sürece, etkinliği sağlayabildiğiniz sürece o zaman her şey düzelebiliyor. Yani büyük yapıların düzelmeleri de hızlı olabiliyor. Küçük yapılarda küçük problemler büyük oluyor. Büyük yapılarda problemler küçük kalıyor. Neticede yapısal sorunlarımız var. Ben şöyle söyleyeyim; dedim ki ‘Yeni nesil bir belediyecilik yapacağız. Bu yeni nesil belediyeciliğin ne olduğunu burada göstermek üzere çalışıyorum. Burada dinamik bir çalışma, kapsayıcı bir çalışma, geniş vadeli bir vizyon var. Daralmış alanlarda sıkışıp boğulan bir yönetim anlayışından bahsetmiyorum. Şehrimizde ne yapmışız, problem nedir onu görebilmek önemli. Ben bunu çok net görerek bu göreve gelen bir insanım.
Bu şehrin problemleri belli hep zaten aslında değil mi?
-Çocukluğumdan beri bu şehirde yaşayan, geçmişten bugüne burada neler olduğunu bilen, bugünün sorunlarını da yaşayarak bilen ve aynı zamanda beş yıldır da şehrin en büyük metropol ilçelerinden birinde belediye başkanlığı yaparken genel gündemi çok iyi takip etmiş, sorunları bilen bir belediyeciliği öğrendik. İzmir’i zaten biliyoruz. Arkadaşlarımız çok başarılı, becerikli, gerçekten nitelikli insanlar ve yeni bazı nitelikli insanlar da kazanıyoruz, kazanmaya devam ediyoruz. Çok sürpriz yıldız gibi yöneticilerimiz olacak.
‘GÜZEL BİR DÖNEM OLACAK’
Dışarıdan yeni transfer mi olacak? İçeride kadro değişiklikleri devam edecek mi?
-Genel Sekreter Yardımcımız Prof. Dr. Pınar Okyay öyle bir insan mesela. Bir halk sağlığı profesörü. Türkiye’deki Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin başkanıydı uzun zaman. Sağlık Bakanlığı'nın danışma kurulunda olan hocalardan biriydi. Pek çok konuda birikimi vardır, yazardır, çok entelektüel ve çok yapıcıdır. Onun gibi bir sürü arkadaşımız var. Yine Genel Sekreter Yardımcımız Zeki Yıldırım, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Koray Velibeyoğlu, İZDOĞA Yönetim Kurulu Başkanı Onur Eryüce, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan. İnşallah güzel bir dönem olacak. Biz hepimiz maddi sebeplerle değil, manevi inançlarımızla, görevimize duyduğumuz sevgiyle, idealimiz olan düşüncelerimizle bu görevlerdeyiz. Ve biz uyum içerisinde çalışacak bir kurumuz. Bunun sonunda da başarı gelir. Çünkü ülke büyük riskler altında şu anda; ekonomik kriz, dış politika, deprem gibi bazı afetler, felaketler… Bunlar hızımızı kesmezse İzmir’e çok uzun zamandır beklediği hizmeti göstereceğimize inanıyorum.
Geldiğinizden bu yana birtakım krizler de oldu….
-Aksilikler üst üste geldi. Belki şanssızlıktan, yürüyen merdivenlerde sorun oldu. Yangınlar derken patlama oldu. Ben problem olduğu zaman ‘Ya olur böyle şeyler’ ya da ‘Kaderdir’ deyip geçmiyorum Neden olduğunu araştırıyoruz, sorumlusunu buluyoruz. Bir daha bunun tekrar etmemesi için de gereken önlemi alıyoruz. Kamuoyunda sürekli sıcak tutmaya çalışmıyoruz ama biz arka planda önlemlerimizi alıyoruz. Hatayı yapan kişiyi, kurumu, grubu her neyse bulup gereğini yapıyoruz. Ve yerine mutlaka daha iyi bir şey koyuyoruz. O yüzden bunlar bir süre sonra tekrar etmeyecek inanıyorum ben.
‘50 YIL SONRASINI HESAPLIYORUZ’
İzmir’in bekleyen öncelikleri de var. Bunlardan biri de hep konuştuğumuz depremle ilgili alınması gereken önlemler... Ulaşım ve trafik sorunu da var...
-Buca Otogar arasındaki tüneli hızlıca bitirelim diye son hız çalışmaları sürdürüyoruz. Ödemeleri yapıldı. Firmayla konuştuk. ‘En hızlı şekilde bitirmeniz için ne gerekiyorsa yapalım’ dedim. Onlar da hakikaten bugüne kadar hiç çalışmadıkları kadar hızlı çalışıyorlar. Mümkün olan en kısa sürede bitecek. Bir kere bu Yeşildere, Mürselpaşa, Halkapınar, Ankara asfaltı üzerindeki yoğunluğu azaltacak. Çünkü Bornova tarafına giden trafiğin bir kısmı oradan akacak. İkincisi bu geometrisi son sürat yapılıyor. Kavşak çalışmalarında da Zafer Payzın Kavşağı, Halkapınar Kavşağı, Mürselpaşa Kavşağı ve Mürselpaşa Alt Geçidi ile Ege Mahallesi'nde derenin üzerinden bir geçiş var. Bunların projeleri hazır. Dünya Bankası'ndan kredi bekleniyor. Neticede yıl sonuna doğru başlayacağına inandığım işler. Ve bunlar yapıldığı zaman bir süre biraz orada inşaat halinde olacak ama sonra birdenbire İzmir'in trafiğinde çok güzel bir altyapı olacak. Aynı anda alternatif yol projelerinde de çalışıyoruz. Bazı bağlantı yolları üzerine çalışıyoruz; Karşıyaka'da var, Karabağlar'da var. Trafiğin yoğun olduğu yerler, Bayraklı’nın içinde de var. Onları da yapacağız. Biz uzun vadede de iyi olsun istiyoruz. Onun için Ulaşım Master Planı çalışmasını başlatıyoruz. Koordinasyon kurulumuz var, onlarla hazırlığını yapıyoruz şu anda. Yani deniz ulaşımı dahil, raylı sistemler dahil, bu bisiklet ve yürüme yolları dahil, genel olarak bütün ulaşım yollarının hepsini 25 yıl, 50 yıl sonrasını da hesaplayarak yeniden planlıyoruz. Gereğini yapacağız. Kentte bisiklet yollarının yapılmasını destekliyoruz ve bununla ilgili yeni projeler geliştireceğiz. Ama bunlar tabii mevcut bölgeyi, mevcut düzeni bozacak işler olmayacak.
EXPO 2027’DE
EXPO’yu 1 sene erteledik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğini üstlendiği EXPO’nun 2027’de yapılması için yetkili organizasyon AIPH (Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği) ile görüş birliğine varıldı. Önümüzdeki ay AIPH heyetiyle bir kez daha bir araya geleceğiz ve bu görüşmede organizasyonun nerede ve nasıl düzenlemeler ile yapılacağı konusunun da netlik kazanacak.