Sivrisinek ısırıklarından kurtulmak mümkün olabilir!
Sivrisinek ısırıklarından kurtulmak mümkün olabilir!
Bir laboratuvar çalışmasında bilim insanları, cilt mikrobiyomunun yapısında değişiklik yapmanın teorik olarak sivrisinekleri uzaklaştırmaya yardımcı olabileceğini gösterdi. Peki nasıl?
Yeni bir çalışma, cildimizde yaşayan mikropları azaltmanın, sivrisineklerin bizi ısırmasını engellemek ve böylece sivrisinek kaynaklı hastalıkların yayılmasını engellemek için etkili bir strateji olabileceğini gösteriyor.
Bilim insanları daha önce sivrisineklerin, derideki yağ ve ter bezleri tarafından salınan kimyasallar da dahil olmak üzere benzersiz kokularımıza odaklanarak insanları ısırmak için kokladıklarını biliyorlardı. Ter bezleri ayrıca cilt mikroplarının besin olarak kullanmak üzere parçaladığı farklı molekülleri de salgılar. Bu besinlerin metabolizması, sivrisinekleri çekebilecek özel kokulara sahip küçük moleküllerdir.
Yeni yapılan bir çalışma, cilt mikrobiyomu tarafından üretilen ve sivrisinekleri gerçekten uzaklaştırabilen kimyasalların yerini belirledi. Özellikle bu doğal parfüm, chikungunya, dang humması, sarıhumma ve Zika gibi hastalıkları yayan Aedes aegypti adı verilen türü uzaklaştırır .
Scientific Reports dergisinde 18 Ocak'ta yayınlanan bulgular, cilt mikrobiyomunun belirli kokuları salacak şekilde değiştirilmesinin sivrisinek ısırıklarını önlemede etkili bir strateji olabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar, bu yaklaşımın teorik olarak birkaç saat sonra etkisi azalan ve ciltte tahrişe neden olabilen sentetik sivrisinek kovucuları (örneğin böcek spreyleri) kullanmaktan daha güvenli olabileceğini söylüyor.
Araştırma ekibi, insan derisinde yaygın olarak bulunan iki geniş mikrop grubu olan Staphylococcus ve Corynebacterium cinslerine ait çeşitli bakteri türleri yetiştirdi. Bakterileri ciltte bulunanlara benzer koşullarda yetiştirdiler ve daha sonra mikroplar tarafından salınan "uçucuların" (çoğunlukla hızla buharlaşan, kokulu kimyasalların) profilini çıkardılar. Bu uçucu maddelerden bazılarının A. aegypti sivrisineklerinin davranışları üzerindeki etkisini test ettiler.
Bunu yapmak için ekip, vızıldayan zararlılar için bir oda kurdu. Karşılaştırma amacıyla odanın bir ucunda kokulu uçucu bir bileşikle kaplanmış plastik ağ bulunurken diğer ucunda su gibi kokusuz bir bileşikle doldurulmuş plastik ağ bulunuyordu. Daha sonra, kokusuz bileşiğe kıyasla sivrisineklerin uçucu her bir derinin yakınında geçirdikleri süreyi ölçtüler.
Sivrisinekleri uzaklaştıran üç cilt uçucu maddesini belirlediler: 2-metil bütirik asit, 3-metil bütirik asit ve geraniol. İlk iki koku genellikle elma gibi meyvelerde bulunurken, geraniol sitronella ve gül yağlarındaki ana bileşendir.
Araştırmacılar ayrıca sivrisineklerin, bakteri tarafından üretilen bilinen bir sivrisinek cezbedici olan laktik asite güçlü bir şekilde çekildiğini doğruladı. İlginç bir şekilde, oktanol ve asetik asit gibi bazı deri uçucu maddeleri, laktik asitle birleştirilmedikçe sivrisinekleri çekmedi. Bu, laktik asidin ciltteki diğer kimyasalların sivrisinekleri çekme şeklini etkilediğini gösteriyor.
Bu sonuçlara dayanarak yazarlar, cilt mikrobiyotasının cezbedici kimyasallar üretmeyi bırakacak veya itici kimyasallar üretecek şekilde değiştirilebileceğini öne sürüyorlar. Ayrıca cilt mikrobiyomunu bir şekilde daha az laktik asit üretecek şekilde değiştirmenin sivrisinek ısırıklarını önlemeye yardımcı olabileceğini ve ardından sivrisinek kaynaklı hastalıkların yayılmasını azaltabileceğini öne sürüyorlar.
Bilimsel raporlar makalesinin yayınlanmasından bu yana ekip, bu hipotezi destekleyen yeni sonuçlar yayınladı , ancak bunlar henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi.