Varlığı hayati bir önem taşıyor! Kortizolü 4 hamlede kontrol altına alın

Sağlık 12.06.2024 - 13:41, Güncelleme: 12.06.2024 - 13:43
 

Varlığı hayati bir önem taşıyor! Kortizolü 4 hamlede kontrol altına alın

Kortizol, stres hormonu olarak bilinir. Ancak insanlar aslında çeşitli vücut fonksiyonları ve sistemlerinde önemli bir rol oynayan bu hormon hakkında yalnızca olumsuz düşünür ve genelde kortizolden korkulur. Peki kortizol nedir ve nasıl kontrol edilir?
Kortizol insan vücudunda hayati rol oynayan bir hormondur. Böbreklerin üzerinde bulunan adrenal bezleriniz tarafından üretilen bu madde, metabolizmayı düzenler, iltihabı azaltır, hafıza formülasyonuna yardımcı olur ve stresi yönetir. Acil veya korkutucu bir durumda adrenal bezler kan dolaşımına daha fazla kortizol salgılar, bir tehdit beklentisiyle kalp atış hızını ve kan basıncını artırır. Bu, sizi tehlikeden kaçmaya veya tehlikeyle yüzleşmeye mücadele etmeye hazırlamak için bir şeylerin ters gittiğini algıladığında vücudun doğal 'kaç ya da savaş' tepkisidir. Hayatta kalmak için ne kadar önemli olduğunu bilen kortizolün kendisi hiç de kötü değil. Sorun, sisteminiz çok fazla kortizol ürettiğinde veya asla homeostaz durumuna geri dönmediğinde ve sizi sürekli, kronik bir stres durumunda bıraktığında ortaya çıkar. Aşırı kortizol kan dolaşımına girdiğinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza oldukça zararlı olabilir. Kortizol seviyelerinizin yüksek olup olmadığını nasıl anlayacağınızı ve ayrıca kortizolü doğal olarak düşürmek ve uzun vadeli stresi azaltmak neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Sağlıklı miktarda kortizol vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olabilir. İşte stres hormonu seviyenizi normale döndürmenize yardımcı olabilecek bazı tüyolar. Ancak unutmayın tek başına hiçbir tüyo yeterli değildir. Bir doktora görünmek kortizolünüzü düşürmek istediğinizde yapacağınız ilk şey olmalı. 1- Gevşeme tekniklerini uygulayın Kortizol seviyelerini önemli ölçüde düşürmek için derin nefes alma , meditasyon, yoga gibi aktiviteler sizi savaş ya da kaç modundan çıkarıp dinlenme ve sindirme moduna geçirir. Bu yüzden gevşeme teknikleri sizin için iyi bir seçenek olabilir. 2- Düzenli egzersiz yapın Uzmanlar, düzenli egzersizin güçlü bir stres atıcı olduğunu söylüyor. İster hızlı yürüyüş, ister yoga, ister mutfağınızda dans etmek olsun, 30 dakikalık orta yoğunlukta aktivite yapmayı her gün kendinize hedeflemelisiniz. 3- Yeterli uyku alın Yeterli uyku almak, kortizolün uygun şekilde düzenlenmesi de dahil olmak üzere genel sağlık için hayati öneme sahiptir. 4- Hobi edinin Hayatınızda stresi artıran faktörler üzerinde her zaman kontrol sahibi olamayabilirsiniz ancak sizi sakinleştiren, sağlıklı bir şekilde dikkatinizi dağıtan ve ruh halinizi yükselten zevkli hobilerle düzenli olarak ilgilenmek, tepkilerinizi düzenlemenize ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Kortizol, stres hormonu olarak bilinir. Ancak insanlar aslında çeşitli vücut fonksiyonları ve sistemlerinde önemli bir rol oynayan bu hormon hakkında yalnızca olumsuz düşünür ve genelde kortizolden korkulur. Peki kortizol nedir ve nasıl kontrol edilir?

Kortizol insan vücudunda hayati rol oynayan bir hormondur. Böbreklerin üzerinde bulunan adrenal bezleriniz tarafından üretilen bu madde, metabolizmayı düzenler, iltihabı azaltır, hafıza formülasyonuna yardımcı olur ve stresi yönetir.

Acil veya korkutucu bir durumda adrenal bezler kan dolaşımına daha fazla kortizol salgılar, bir tehdit beklentisiyle kalp atış hızını ve kan basıncını artırır. Bu, sizi tehlikeden kaçmaya veya tehlikeyle yüzleşmeye mücadele etmeye hazırlamak için bir şeylerin ters gittiğini algıladığında vücudun doğal 'kaç ya da savaş' tepkisidir.

Hayatta kalmak için ne kadar önemli olduğunu bilen kortizolün kendisi hiç de kötü değil. Sorun, sisteminiz çok fazla kortizol ürettiğinde veya asla homeostaz durumuna geri dönmediğinde ve sizi sürekli, kronik bir stres durumunda bıraktığında ortaya çıkar.

Aşırı kortizol kan dolaşımına girdiğinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza oldukça zararlı olabilir. Kortizol seviyelerinizin yüksek olup olmadığını nasıl anlayacağınızı ve ayrıca kortizolü doğal olarak düşürmek ve uzun vadeli stresi azaltmak neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Sağlıklı miktarda kortizol vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olabilir. İşte stres hormonu seviyenizi normale döndürmenize yardımcı olabilecek bazı tüyolar. Ancak unutmayın tek başına hiçbir tüyo yeterli değildir. Bir doktora görünmek kortizolünüzü düşürmek istediğinizde yapacağınız ilk şey olmalı.

1- Gevşeme tekniklerini uygulayın

Kortizol seviyelerini önemli ölçüde düşürmek için derin nefes alma , meditasyon, yoga gibi aktiviteler sizi savaş ya da kaç modundan çıkarıp dinlenme ve sindirme moduna geçirir. Bu yüzden gevşeme teknikleri sizin için iyi bir seçenek olabilir.

2- Düzenli egzersiz yapın

Uzmanlar, düzenli egzersizin güçlü bir stres atıcı olduğunu söylüyor. İster hızlı yürüyüş, ister yoga, ister mutfağınızda dans etmek olsun, 30 dakikalık orta yoğunlukta aktivite yapmayı her gün kendinize hedeflemelisiniz.

3- Yeterli uyku alın

Yeterli uyku almak, kortizolün uygun şekilde düzenlenmesi de dahil olmak üzere genel sağlık için hayati öneme sahiptir.

4- Hobi edinin

Hayatınızda stresi artıran faktörler üzerinde her zaman kontrol sahibi olamayabilirsiniz ancak sizi sakinleştiren, sağlıklı bir şekilde dikkatinizi dağıtan ve ruh halinizi yükselten zevkli hobilerle düzenli olarak ilgilenmek, tepkilerinizi düzenlemenize ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.