İlaçlarda kullanılan vişne aroması tesadüf değilmiş! Şekerle karıştırılıyordu

Sağlık 10.06.2024 - 13:59, Güncelleme: 10.06.2024 - 13:59
 

İlaçlarda kullanılan vişne aroması tesadüf değilmiş! Şekerle karıştırılıyordu

Çocuklar için hazırlanan şuruplar, genellikle vişne aroması içerir. Peki, çocukluğunuzda tükettiğiniz şurupların neden özellikle vişneli olduğunu hiç düşündünüz mü? Kullanılan bu tatlar, aslında tesadüf değil. İşte ardındaki sebep.
Çocuklar için hazırlanan şuruplar genellikle ilaçların acılığını hafifletmek için farklı aromalarla birleştirilir. Ancak bu durumda çoğu şurubun vişne aroması eklenerek üretildiğini fark edebilirsiniz. Peki vişne aroması, uzun yıllar boyunca nasıl hiç değişmedi? Sıvı ilaçlar, içerdikleri ilaçların hoş olmayan tadını maskelemek için aromalandırılır. Tıbbi profesyoneller ise acı bitkisel ilaçların katılığını azaltmak için vişne aroması gibi güçlü tatlara başvurdu. Döneminde piyasaya sürülen vişne şurupları, ilaçları daha tüketilebilir hale getirmek için tercih edildi. Eski dönemlerde Wistar'ın Yabani Kiraz Balzamı, Dr. Swayne'in Yabani Kiraz Bileşik Şurubu gibi içecekler solunum sorunlarına çare olarak satılırdı. Elbette ki öksürüğü iyileştiren şey vişne aroması değil, içeriği idi. Ancak öksürük ilaçlarının kivi veya muz aromalı olmamasının farklı bir nedeni bulunmuyor. Ancak Eczacı Andrew Rosenthal'a göre vişnenin avantajlı olduğu durum acı ilaçları iyi maskelemesi. Bu eski bitkisel ürünlerin piyasaya sürülmesinden bu yana epey zaman geçse de, kirazın aroma verici ilaç olarak kullanımı devam etti. Gelişen bu durumun önemli örneklerinden biri de 2009 yılında İsviçreli bir ilaç şirketi tarafından yaşatıldı. Çocuklara daha uygun olan kiraz aromalı bir sıtma ilacını piyasaya sürdü. Yapay tatlandırıcı ile hafifletilen ilaçlar üretilmeden önce ebeveynler çocuklarına ilaç verebilmek için ezip şekerle karıştırma yoluna başvurmuştu. Ancak bu yöntem sayesinde birçok sorun ortadan kalktı. İlaç üretiminde birçok farklı aroma tercih edilecekken özellikle vişneye yer verilmesi, tat ağırlığı düşünüldüğünde oldukça mantıklı bir karar. İlaç sektöründe daha yoğun olarak kullanılsa da tek aroma vişne değil. Günümüzde sıklıkla turunçgiller ve üzüm aromasının geliştiğini görebiliriz.
Çocuklar için hazırlanan şuruplar, genellikle vişne aroması içerir. Peki, çocukluğunuzda tükettiğiniz şurupların neden özellikle vişneli olduğunu hiç düşündünüz mü? Kullanılan bu tatlar, aslında tesadüf değil. İşte ardındaki sebep.

Çocuklar için hazırlanan şuruplar genellikle ilaçların acılığını hafifletmek için farklı aromalarla birleştirilir. Ancak bu durumda çoğu şurubun vişne aroması eklenerek üretildiğini fark edebilirsiniz. Peki vişne aroması, uzun yıllar boyunca nasıl hiç değişmedi?

Sıvı ilaçlar, içerdikleri ilaçların hoş olmayan tadını maskelemek için aromalandırılır. Tıbbi profesyoneller ise acı bitkisel ilaçların katılığını azaltmak için vişne aroması gibi güçlü tatlara başvurdu. Döneminde piyasaya sürülen vişne şurupları, ilaçları daha tüketilebilir hale getirmek için tercih edildi.

Eski dönemlerde Wistar'ın Yabani Kiraz Balzamı, Dr. Swayne'in Yabani Kiraz Bileşik Şurubu gibi içecekler solunum sorunlarına çare olarak satılırdı. Elbette ki öksürüğü iyileştiren şey vişne aroması değil, içeriği idi.

Ancak öksürük ilaçlarının kivi veya muz aromalı olmamasının farklı bir nedeni bulunmuyor. Ancak Eczacı Andrew Rosenthal'a göre vişnenin avantajlı olduğu durum acı ilaçları iyi maskelemesi.

Bu eski bitkisel ürünlerin piyasaya sürülmesinden bu yana epey zaman geçse de, kirazın aroma verici ilaç olarak kullanımı devam etti. Gelişen bu durumun önemli örneklerinden biri de 2009 yılında İsviçreli bir ilaç şirketi tarafından yaşatıldı. Çocuklara daha uygun olan kiraz aromalı bir sıtma ilacını piyasaya sürdü.

Yapay tatlandırıcı ile hafifletilen ilaçlar üretilmeden önce ebeveynler çocuklarına ilaç verebilmek için ezip şekerle karıştırma yoluna başvurmuştu. Ancak bu yöntem sayesinde birçok sorun ortadan kalktı.

İlaç üretiminde birçok farklı aroma tercih edilecekken özellikle vişneye yer verilmesi, tat ağırlığı düşünüldüğünde oldukça mantıklı bir karar. İlaç sektöründe daha yoğun olarak kullanılsa da tek aroma vişne değil. Günümüzde sıklıkla turunçgiller ve üzüm aromasının geliştiğini görebiliriz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.