Tuvalete girerken peçete seriyorsanız durum vahim! Bakterilerle dolu, daha da kirleniyor

Sağlık 10.06.2024 - 13:52, Güncelleme: 10.06.2024 - 13:52
 

Tuvalete girerken peçete seriyorsanız durum vahim! Bakterilerle dolu, daha da kirleniyor

Dışarıda tuvalete girerken klozetin üzerine peçete sermeden oturmuyorsanız, vücudunuza daha çok zarar veriyor olabilirsiniz. Güvenli olduğu düşünülerek tercih edilen bu yöntem, sandığınız kadar faydalı olmayabilir. İşte umumi tuvaletlerde göze almamanız gereken bir risk.
Yapılan araştırmalara göre klozete daha güvenilir bir şekilde oturmak için örtülen peçete işleminin yararından çok zararı mevcut. Ancak birçok kişi, bu uygulamanın mikroplardan uzak kalmak için mantıklı olduğunu savunuyor. Umumi tuvaletlerdeki yoğunluk birçok kişiyi tuvalete girme konusunda tedirgin ediyor. Ancak çok sıkıştıysanız ve başka çareniz yoksa, en güvenli yolun klozete peçete sermek olduğunu düşünüyorsunuz. Bu pek doğru olmayabilir. Klozet kapağı kapalıyken sifon çekmenin en sağlıklısı olduğunu biliriz. Ancak umumi alanlarda her bireyin bu kurala tamamen uyduğunu söyleyemeyiz. O nedenle tuvalette oluşan bakterilerin yalnızca klozet kapağında olduğunu düşünmemelisiniz. Aksine, duvarda, kapı kolunda, tavanda veya tuvalet kağıdında bile bakteri olabilir. Tuvalet kağıdı güvenli görünse de ortamda bulunan nemi en çok emen nesnelerden biridir. O nedenle bakterilerin çoğalması için etkili bir araç olacaktır. Bakterileri emen kağıdı klozet kapağına serdiğinizde daha da kirli bir hale getirmiş olursunuz. Sanılanın aksine klozet kapakları tuvaletteki en temiz alanlardan biri olabilir. Mikrobiyologlara göre tuvalet etrafındaki diğer temas alanları çok daha pis. Bazı araştırmalar klozette fazla bakteri olmayacağını gösterse de net olmayan bu sorun için önlem almak zorundayız. Doktorlar, klozete oturduğumuzda hastalığa yakalanmanın neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor. Ancak tuvalete giriş yaptıktan sonra ellerinizi düzgün bir şekilde yıkamıyorsanız, işte bu durum tehlikeli rahatsızlıklara yol açabilir. Birçok kişi klozet kapağına çekimser yaklaşsa da vücudumuzun bu alandaki bakterilerden korunmak için tasarlanmış olduğunu söyleyebiliriz. Nasıl mı? Vücuttaki sırt derisi, bu bakteri türlerine karşı büyük bir savunma gösterecektir. O nedenle endişelenmeniz gereken şey, temas etmek değildir. Elbette ki diğer mikroplardan korunmanın en sağlıklı yolu elleri bir güzel yıkamaktır. Araştırmalara göre el yıkama işleminin ishal hastalığına bağlı ölümleri yüzde %50'ye kadar azaltabileceği söyleniyor.
Dışarıda tuvalete girerken klozetin üzerine peçete sermeden oturmuyorsanız, vücudunuza daha çok zarar veriyor olabilirsiniz. Güvenli olduğu düşünülerek tercih edilen bu yöntem, sandığınız kadar faydalı olmayabilir. İşte umumi tuvaletlerde göze almamanız gereken bir risk.

Yapılan araştırmalara göre klozete daha güvenilir bir şekilde oturmak için örtülen peçete işleminin yararından çok zararı mevcut. Ancak birçok kişi, bu uygulamanın mikroplardan uzak kalmak için mantıklı olduğunu savunuyor.

Umumi tuvaletlerdeki yoğunluk birçok kişiyi tuvalete girme konusunda tedirgin ediyor. Ancak çok sıkıştıysanız ve başka çareniz yoksa, en güvenli yolun klozete peçete sermek olduğunu düşünüyorsunuz. Bu pek doğru olmayabilir.

Klozet kapağı kapalıyken sifon çekmenin en sağlıklısı olduğunu biliriz. Ancak umumi alanlarda her bireyin bu kurala tamamen uyduğunu söyleyemeyiz. O nedenle tuvalette oluşan bakterilerin yalnızca klozet kapağında olduğunu düşünmemelisiniz. Aksine, duvarda, kapı kolunda, tavanda veya tuvalet kağıdında bile bakteri olabilir.

Tuvalet kağıdı güvenli görünse de ortamda bulunan nemi en çok emen nesnelerden biridir. O nedenle bakterilerin çoğalması için etkili bir araç olacaktır. Bakterileri emen kağıdı klozet kapağına serdiğinizde daha da kirli bir hale getirmiş olursunuz.

Sanılanın aksine klozet kapakları tuvaletteki en temiz alanlardan biri olabilir. Mikrobiyologlara göre tuvalet etrafındaki diğer temas alanları çok daha pis. Bazı araştırmalar klozette fazla bakteri olmayacağını gösterse de net olmayan bu sorun için önlem almak zorundayız.

Doktorlar, klozete oturduğumuzda hastalığa yakalanmanın neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor. Ancak tuvalete giriş yaptıktan sonra ellerinizi düzgün bir şekilde yıkamıyorsanız, işte bu durum tehlikeli rahatsızlıklara yol açabilir.

Birçok kişi klozet kapağına çekimser yaklaşsa da vücudumuzun bu alandaki bakterilerden korunmak için tasarlanmış olduğunu söyleyebiliriz. Nasıl mı? Vücuttaki sırt derisi, bu bakteri türlerine karşı büyük bir savunma gösterecektir. O nedenle endişelenmeniz gereken şey, temas etmek değildir.

Elbette ki diğer mikroplardan korunmanın en sağlıklı yolu elleri bir güzel yıkamaktır. Araştırmalara göre el yıkama işleminin ishal hastalığına bağlı ölümleri yüzde %50'ye kadar azaltabileceği söyleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.