Küflenmiş peynir için 2 cm kuralı! Kıvamı yumuşaksa ağzınıza bile sürmeyin, zehirliyor

Sağlık 21.05.2024 - 13:53, Güncelleme: 21.05.2024 - 13:53
 

Küflenmiş peynir için 2 cm kuralı! Kıvamı yumuşaksa ağzınıza bile sürmeyin, zehirliyor

Saklama koşullarına bağlı olarak bazı peynirler hızlı bir şekilde küflenmeye başlayabilir. Çöpe atmadan önce bilmeniz gereken bazı bilgiler mevcut. Ancak böyle olduysa sakın tüketmeyin, küf derinlere işlemiş olabilir. İşte detaylar.
Doğru saklama koşulları düşünüldüğünde peynirler hızlıca küflenmeye başlayabilir. Ancak bu durum peynir çeşidine göre farklılık gösterecektir. Hangi malzemenin küflendiği büyük fark yaratabilir. Sert ve yarı yumuşak formdaki peynirler küflendiğinde çok hızlı bir şekilde yayılmayabilir. Ekmek, meyve veya diğer yiyeceklerin küflü bir şekilde tüketilmesi peynir küflenmesinden daha kötü bir sorundur. Yumuşak yiyeceklerin gözenekli yapısı peynir çeşitlerinden daha fazla olabilir. Ayrıca yumuşak alanlara yayılan küf kendini belli etmeyebilir. Evinizdeki sert ve yarı yumuşak peynirler küflendiyse uzmanlar hepsini çöpe atmamanız gerektiğini söylüyor. Bunun yerine her iki yüzeyinden 2 cm kadar keserek küfün peynirden atılmasını sağlayabilirsiniz. Kestikten sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ancak yumuşak peynirler bu şekilde değerlendirilmeyebilir. Fazla gözenekli yapıya sahip olan yumuşak peynir çeşitleri küfün yayılma oranı hakkında yanlış bilgiler verebilir. Bu nedenle küflenmiş yumuşak peyniri tüketmemek daha mantıklı olacaktır. Rendelediğiniz, dilimlediğiniz peynir sert peynir olsa da, küflenme belirtisi gördüğünüzde atılması gerekebilir. Yüzey alanı, küflü bölgenin daha hızlı dağılmasına neden olabilir. Taze peynirlerin küflenme sorununu ortadan kaldırmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Peynirleri doğru şekilde muhafaza ettiğinizden emin olun. Peynir, mümkün olan süre kadar dayanacaktır. Streç film, pişirme kağıdı gibi ürünlere sararak plastik kabın içerisine koyabilirsiniz. Ayrıca, son kullanma tarihine dikkat etmekte fayda var. Her peynirde belirli bir son kullanma tarihi bulunur. Ancak peynir çeşitlerine göre saklama koşulları da değişecektir. Yapılan araştırmalar, sert peynirleri açmadan sakladığınızda 6 ay dayanabileceğini gösteriyor. Ancak paket açıldıysa maksimum 3-4 hafta dayanabiliyor. Yumuşak peynirler ise buzdolabında 2 hafta saklanabilir.
Saklama koşullarına bağlı olarak bazı peynirler hızlı bir şekilde küflenmeye başlayabilir. Çöpe atmadan önce bilmeniz gereken bazı bilgiler mevcut. Ancak böyle olduysa sakın tüketmeyin, küf derinlere işlemiş olabilir. İşte detaylar.

Doğru saklama koşulları düşünüldüğünde peynirler hızlıca küflenmeye başlayabilir. Ancak bu durum peynir çeşidine göre farklılık gösterecektir. Hangi malzemenin küflendiği büyük fark yaratabilir. Sert ve yarı yumuşak formdaki peynirler küflendiğinde çok hızlı bir şekilde yayılmayabilir.

Ekmek, meyve veya diğer yiyeceklerin küflü bir şekilde tüketilmesi peynir küflenmesinden daha kötü bir sorundur. Yumuşak yiyeceklerin gözenekli yapısı peynir çeşitlerinden daha fazla olabilir. Ayrıca yumuşak alanlara yayılan küf kendini belli etmeyebilir.

Evinizdeki sert ve yarı yumuşak peynirler küflendiyse uzmanlar hepsini çöpe atmamanız gerektiğini söylüyor. Bunun yerine her iki yüzeyinden 2 cm kadar keserek küfün peynirden atılmasını sağlayabilirsiniz. Kestikten sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Ancak yumuşak peynirler bu şekilde değerlendirilmeyebilir. Fazla gözenekli yapıya sahip olan yumuşak peynir çeşitleri küfün yayılma oranı hakkında yanlış bilgiler verebilir. Bu nedenle küflenmiş yumuşak peyniri tüketmemek daha mantıklı olacaktır.

Rendelediğiniz, dilimlediğiniz peynir sert peynir olsa da, küflenme belirtisi gördüğünüzde atılması gerekebilir. Yüzey alanı, küflü bölgenin daha hızlı dağılmasına neden olabilir. Taze peynirlerin küflenme sorununu ortadan kaldırmak için bazı önlemler alabilirsiniz.

Peynirleri doğru şekilde muhafaza ettiğinizden emin olun. Peynir, mümkün olan süre kadar dayanacaktır. Streç film, pişirme kağıdı gibi ürünlere sararak plastik kabın içerisine koyabilirsiniz. Ayrıca, son kullanma tarihine dikkat etmekte fayda var.

Her peynirde belirli bir son kullanma tarihi bulunur. Ancak peynir çeşitlerine göre saklama koşulları da değişecektir. Yapılan araştırmalar, sert peynirleri açmadan sakladığınızda 6 ay dayanabileceğini gösteriyor. Ancak paket açıldıysa maksimum 3-4 hafta dayanabiliyor. Yumuşak peynirler ise buzdolabında 2 hafta saklanabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.