E-ticarette fiyat karşılaştırma trend haline geldi
E-ticarette fiyat karşılaştırma trend haline geldi
Son yıllarda online alışveriş fiyat karşılaştırma platformlarının dünya genelinde trend haline geldiğini söyleyen Arabunu Kurucusu ve CEO’su Serkan Koç, e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak isteyen tüketicilerin çok sayıda alternatif arasından ürün bulmakta zorlandığını; fiyat karşılaştırma platformlarının tüketiciler için önemli bir kolaylık sağladığını söyledi. Koç, “Fiyat karşılaştırma platformları tüketicilere daha bilinçli seçimler yapma ve en uygun fiyatları bulma fırsatı sunuyor. Tüm e-ticaret sitelerindeki ürün fiyatlarını tek bir çatı altında toplayarak, kullanıcıların zamandan ve paradan tasarruf etmelerine yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.
İnternet üzerinden alışverişin yaygınlaşması sebebiyle tüketiciler aradıkları ürünlere alternatif satış kanallarından ulaşabiliyor. E-ticaret sitelerinden ya da online pazaryerlerinden aradığı ürünü kolayca bulan tüketiciler hem zamandan tasarruf ediyor hem de fiyat karşılaştırması ile maliyetten tasarruf edebiliyor.
Sektör hakkında değerlendirmelerde bulunan Arabunu Kurucusu ve CEO’su Serkan Koç, e-ticarette fiyat karşılaştırmanın dünya genelinde trend haline geldiğini vurguladı. Koç, şöyle devam etti:
“1990'ların ortalarından itibaren, online alışverişin popülerleşmesiyle birlikte fiyat karşılaştırma platformlarına da ilgi arttı. Sadece e-ticaret alanında değil, sigorta hizmetlerinden konaklamaya birçok alanda global ölçekte fiyat karşılaştırma platformu bulunuyor. Teknolojinin ilerlemesi ve veri analiz araçlarının gelişimiyle birlikte fiyat karşılaştırma platformları daha sofistike hale geldi. Gerçek zamanlı veri işleme kapasiteleri ile tüketicilere daha doğru ve güncel bilgiler sunmaya başladılar. Böylece e-ticarette fiyat karşılaştırma trend haline geldi”
“TÜKETİCİLER EN UYGUN FİYATLI ÜRÜNÜ BULMAK İÇİN SIKINTI YAŞIYOR”
Günümüzde tüketicilerin alışveriş kararlarını verirken daha fazla bilgiye sahip olmayı ve en iyi alışverişi yapmayı hedeflediğine işaret eden Koç, “ Fiyat karşılaştırma platformları, bu bilgiyi sunarak tüketicilerin en uygun ürün ve hizmetlere kolayca ulaşmalarını sağlıyor. Farklı satıcılar arasındaki fiyat farklılıklarını gözler önüne sererek, pazarın daha rekabetçi ve şeffaf olmasına katkıda bulunuyor” dedi.
Serkan Koç, “Türkiye’de e-ticaret kullanım oranı, dünya ortalamasının çok üzerinde. E-ticaret platformlarının sayısının artmasıyla tüketiciler en uygun fiyatlı ürünü araştırmak ve bulmak konusunda sıkıntı yaşıyor. Fiyat karşılaştırma platformları, pazarın daha eşit ve şeffaf olması için de önemli bir rol üstleniyor. E-ticaret hacminin artışı ile paralel fiyat karşılaştırma platformlarının gelişmesi gerekiyor. Bu alandaki ihtiyacı ve beklentileri görerek, platformumuzu hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.
“2026 YILINDA ALMANYA VE İNGİLTERE’YE AÇILMAYI PLANLIYORUZ”
Arabunu’yu 2023 Eylül ayında aldıkları yatırımla hayata geçirdiklerini; yapay zeka destekli tavsiyelerle tüketicinin ihtiyaçlarına özel ürünler ve hizmetler sunulmasına imkan sağladıklarını kaydeden Serkan Koç, şu bilgileri paylaştı;
“Arabunu, üç yıl içerisinde Türkiye’nin en çok satıcı teklifi barındıran, en detaylı özellikleriyle ürünleri listeleyen, alanında öncü karşılaştırma platformu olmayı hedefliyor. 2026 yılında Almanya ve İngiltere’ye açılmayı planlıyoruz. Platform, sürekli güncellenen veri tabanı ve kullanıcı dostu bir arayüz ile yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanarak, fiyat trendlerini analiz ediyor. Böylece tüketicilere en uygun alışveriş fiyatlarını ve zamanını önerebiliyoruz. Bu teknolojilerle kullanıcılara sadece en iyi fiyatı değil aynı zamanda en iyi alışveriş deneyimi sunmayı da amaçlıyoruz”
Serkan Koç, platformun fiyat karşılaştırma ve alışveriş deneyimini en üst seviyede iyileştirme vizyonu ile yol çıktığını; fiyat karşılaştırma hizmetlerine talebin artması ile tüketicilere daha şeffaf bir alışveriş ortamı sunmayı hedeflediklerini; e-ticaretin daha da demokratikleşmesine yardımcı olmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.