Elma sirkesi yalanı! 'Kilo verdiriyor' diyenlere kötü haber
Elma sirkesi yalanı! 'Kilo verdiriyor' diyenlere kötü haber
Elma sirkesi tüketimi, hızlı kilo vermek isteyen kişilerin kullandığı yöntemlerden biridir. Kilo verme sürecine fayda sağladığı düşünülse de yapılan çalışmalar aksini iddia ediyor. İşte tüm rahatsızlıklara çare olarak nitelendirilen elma sirkesinin bazı tehlikeleri.
Hızlı ve kolay yoldan kilo verebilmek için doğrudan elma sirkesi içtiğinizde vücudunuza zarar verebilirsiniz. Özellikle kronik rahatsızlıklar için ilaç kullanan kişilerin bu tür yöntemlerden uzak durması gerektiği belirtiliyor.
Elma sirkesi, kolay kilo verme yönteminden kan şekeri seviyesini kontrol etmeye kadar tüm rahatsızlıklara çare olarak bilinir. Ancak bazı sağlıklı görünen tüyolar, birçok zararı beraberinde getirebiliyor.
Dişleri çürütüyor
Ekşi sıvının uygun önlemler alınmadan çok fazla tüketilmesi, dişlerin çürümesine, mide bulantısına ve böbrek fonksiyonlarının etkilenmesine neden olabilir. Az miktarlarda sirke içmek daha faydalı olsa da bu durum kişiden kişiye farklılık gösterir.
Fazla elma sirkesi tüketmenin dişlere olan zararı ise koruyucu tabakayı zedelemesiyle ilgili. Sirkeyi doğrudan içmek dişlerinizdeki sert koruyucu tabakanın zamanla aşınmasına neden olacaktır.
Dişlerin çürümesine neden olan bu alışkanlık tabakanın zarar görmesiyle yüzeyin altında bakteri oluşmasına ve yumuşak kemik benzeri kısımlara ulaşarak fazlasıyla zarar vermesine neden olur. Yapılan bir araştırma ise, durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.
15 yaşındaki bir kız çocuğunda oluşan diş çürüklerinin nedeni araştırıldığında hızlı kilo vermek için günde 237ml sulandırılmamış elma sirkesi tükettiği anlaşıldı. Bu durum genç kızın dişlerine zarar vererek çürüklere yol açtı.
Elma sirkesini doğrudan tüketmek yerine bir veya iki çorba kaşığı sirkenin sulandırarak tüketilmesi öneriliyor. Aynı şekilde farklı bir içeceğe karıştırarak veya yemek soslarına ilave ederek tüketebilirsiniz.
Boğazınıza ve cildinize zarar verebilir
Sirkenin içerisindeki asit yalnızca dişlere değil, boğaz ve cilde de zarar verebilir. 2021 yılında Temel Sağlık Hizmetleri Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, elma sirkesini her gün az miktarlarda içmenin güvenli olduğunu, ancak aşırı tüketimin zarar verebileceğini söylüyor. Aynı zamanda cilde sürmek de bir o kadar tehlikeli.
Sirkenin ciltteki pH seviyelerini dengelemesi, lekelere iyi gelmesi ise her durumda geçerli olmayabilir. Auckland Üniversitesi'nden araştırmacılar, cilde doğrudan sirke sürmenin tahrişe ve kimyasal yanıklara yol açtığını belirtiyor.
Çocuklar tarafından yanlışlıkla yutulan zararlı sıvılar üzerinde yapılan incelemede ise elma sirkesinde bulunan asetik asidin boğaz yanıklarına neden olduğu bulundu. Bu nedenle elma sirkesini tek başına tüketmekten kaçınmalısınız. Bu durum, ağız sağlığını da zarara uğratabilir.
Bulantı ve hazımsızlığa neden olabilir
Elma sirkesini doğrudan içmek ağız sağlığının yanı sıra sindirim sürecinin ilerleyen aşamalarında problemlere yol açabilir. Araştırmacılar tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, doğrudan elma sirkesi tüketmenin olası yan etkileri arasında reflü, mide bulantısı, gastrit yer alıyor.
Farklı bir araştırmada ise 25 gram elma sirkesi tüketen kişilerin iştah kaybı yaşadığını doğruluyor, ancak beraberinde mide bulantılarının da geldiğini vurguluyor. Bulantı hissi, zamanla kişilerin yemek yemesini engellemeye başlıyor.
Böbrek problemlerine yol açabilir
Elma sirkesinde bulunan fazla asit miktarı, kronik böbrek rahatszlığı olan bireylere zarar verir. Elma sirkesi, vücudunuzda metabolik asidozun birikmesine neden olur. Biriken asidoz ise böbreğin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyecektir. Hızlı kalp ritmi, yorgunluk, iştahsızlık, kusma ve derin nefes alma ihtiyacı metabolik asidozun belirtileridir.
Alerjik sorunlar
Meyvelerde ve elma sirkesinde bulunan pektin lifi, faydalı olsa da bazı kişilerde alerjik reaksionlara neden olabilir. Elma sirkesini doğrudan tüketmek, dudakların ve göz kapaklarının şişmesine, mide kramplarına, deri döküntülerine, boğazda kaşıntı hissine neden olabilir.