Duş alırken bu hatayı yapmayın!
Duş alırken bu hatayı yapmayın!
Duş alırken keyif yapmak, şarkılar söyleyip, kışın sıcacık suda ısınmak ya da yazın soğuk suyla serinlemek istiyor olabilirsiniz. Ancak bu istekleriniz farkında olmadan kendinize zarar vermenize sebep olabilir. Detaylar haberimizde!
DUŞTA UZUN SÜRE KALMAYIN
Duşta uzun süre kalmak ciltte kuruluğa neden olabilir. Bu kuruluk kaşıntıyı da beraberinde getirir. Bu nedenle ortalama duş süresi 10 dakika olmalı.
SICAK SUYUN AVANTAJLARI
Hem sıcak hem de soğuk suyla duş almanın bazı avantajları ve dezavantajları var. Sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, vücut gerginliğini ve yorgunluğu azaltıp uyumamızı da kolaylaştırabiliyor.
SICAK SUYUN DEZAVANTAJLARI
Çok sıcak suyla duş almanın olumsuz yönlerinde ise cildi kurutup ve lekelere sebep olması gündeme geliyor. Ayrıca cildi koruyan yağ tabakasına zarar verdiği için cildinizi savunmasız bırakan sıcak su, enfeksiyonlara ve kızarıklara davetiye çıkarabiliyor. 40 derece yerine 35 derece ile duş almak her açıdan çok daha sağlıklı. Ayrıca çok sıcak suyla yıkanmanın saçların yıpranıp dökülmesinde de etkili.
SOĞUK SUYUN AVANTAJLARI
Soğuk duş, bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahip. Düzenli soğuk duş almak bağışıklık sistemini uyarıyor ve güçlendiriyor. Soğuk su bedeninize temas ettiğinde beyaz kan hücrelerinin üretimi çoğalıyor. Böylece vücut hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebiliyor.
SOĞUK SUYUN DEZAVANTAJLARI
Soğuk su kalp rahatsızlığı olanlar için riskli olabiliyor. Kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilen soğuk su, kalp krizi veya felç riskini yükseltebiliyor. Soğuk suyun astım veya alerji gibi solunum problemleri olanlar için olumsuz etkileri olabilir. Soğuk su, bronşları daraltarak nefes almayı da güçleştirebiliyor. Bu şekilde duş almak, cilt kuruluğu veya egzama gibi cilt problemleri olanlar için zararlı olabilir. Soğuk su, cildin doğal yağlarını azaltarak cildi kurutabilir veya tahriş edebilir.
DUŞ JELLERİNE DİKKAT
Kokuları ve yarattıkları yapay temizlik hissi nedeniyle pek çok kişi tarafından kullanılan duş jelleri, aslında göründükleri kadar masum değil. Eğlenceli gelen yoğun köpük, içindeki bolca kimyasal yüzünden vücudunun doğal koruyucusu olan yağ tabakasına zarar veriyor. Bu da cildinin kurumasına ve pürüzlü bir hal almasına neden olabiliyor. Böyle yapay ürünlerin kansere kadar uzanan çok ciddi sorunlara neden olduğunu unutmayın.
ESKİ VE ISLAK LİFLERDEN UZAK DURUN
Duş alırken yapılan hatalar arasında belki de en yaygını, eski ve ıslak liflerin kullanılması var. Islak lif ya da süngerler bakteri ve küf oluşumuna neden olabiliyor. Bu yüzden lifleri dört haftada bir değiştirmek son derece önemli.
HAVLULARLA SERTÇE KURULANMAYIN
Vücudunuzu yumuşak bir havluyla yavaşça kurutup ve biraz nemli bırakmanız en sağlıklı seçenek olabilir. Bu şekilde cildiniz pürüzsüz ve sağlıklı kalabilir. Ancak sert şekilde kuruladığınızda cildinizde kuruluk ve tahriş de olabilir.