Özgener: “Aynı acıyı bir daha yaşamayalım”

Güncel 06.02.2024 - 10:00, Güncelleme: 06.02.2024 - 13:27
 

Özgener: “Aynı acıyı bir daha yaşamayalım”

6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin yıl dönümüne ilişkin açıklamada bulunan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, dönüşümün tek sırrının bilimde ve teknolojide olduğunu vurgulayarak, “Kentlerimizi doğru bir şekilde tasarlayalım, aynı acıyı bir daha yaşamayalım” dedi.
53 BİN 537 CANIMIZI YİTİRDİK Geçtiğimiz yıl bugün, ülke olarak büyük bir acıyla sınandığımızı söyleyen Özgener, “Hepimizi yasa boğan Kahramanmaraş depremleri 120 bin kilometrekarelik alanda, 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede etkili oldu. Ağır yıkıma neden olan depremlerde 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız da yaralandı. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine baş sağlığı ve sabır diliyorum” dedi. İZMİR YARDIMA KOŞTU Aynı felaketi 30 Ekim 2020’de yaşayan İzmir’in, deprem bölgesine en hızlı yardım eli uzatan kentlerden biri olduğunu söyleyen Özgener sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir Valiliği koordinasyonuyla, Odamız, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere 36 kurum koordinasyonunda ve İzmir Valiliği izniyle “İzmir Yardıma Koşuyor” bağış kampanyasını başlatarak, bu kampanya çerçevesinde toplamda 64 milyon 578 bin 820 Lira yardım topladık. Tüm üyelerimizin yoğun katılımıyla bölgenin ihtiyaç duyduğu malzemeleri toplayarak vakit kaybetmeksizin afet bölgelerine ilettik. Bununla birlikte, bölgeden ayrılarak kentimize gelen vatandaşlarımıza ulaşım hizmeti, giyim desteği ve konaklama hizmeti sağladık. Kentimize yerleşip iş arayan depremzedelere yeni iş fırsatları için işverenlerle eşleştirme desteği de sunduk” BİLİM VE TEKNOLOJİ VURGUSU Deprem gerçeğinin ilk kez karşımıza çıkmadığına dikkat çeken Özgener, “1999 yılından itibaren birçok akademisyenimiz bize tehlikeleri anlattı. Neler olabileceğini ayrıntılı bir şekilde aktardı. 30 Ekim 2020 İzmir depremi yapılan tüm uyarılara rağmen yerimizde saydığımızı gösterirken, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılının ilk günlerinde anladık ki, maalesef dersleri iyi alamamışız. Mimari geleneklerimiz, kent kültürümüz, plan ve proje alışkanlıklarımız baştan aşağı değişime uğramalıydı. Bunu yapamadık. Önceliklerimizi yanlış belirledik, başka gündemlerin içinde kaybolduk. Hatalarımızdan ders almalı, kentlerimizi bilim ve teknolojiyi odak noktamıza alarak yeniden inşa etmeliyiz.” diye konuştu.
6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin yıl dönümüne ilişkin açıklamada bulunan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, dönüşümün tek sırrının bilimde ve teknolojide olduğunu vurgulayarak, “Kentlerimizi doğru bir şekilde tasarlayalım, aynı acıyı bir daha yaşamayalım” dedi.

53 BİN 537 CANIMIZI YİTİRDİK

Geçtiğimiz yıl bugün, ülke olarak büyük bir acıyla sınandığımızı söyleyen Özgener, “Hepimizi yasa boğan Kahramanmaraş depremleri 120 bin kilometrekarelik alanda, 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede etkili oldu. Ağır yıkıma neden olan depremlerde 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız da yaralandı. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine baş sağlığı ve sabır diliyorum” dedi.

İZMİR YARDIMA KOŞTU

Aynı felaketi 30 Ekim 2020’de yaşayan İzmir’in, deprem bölgesine en hızlı yardım eli uzatan kentlerden biri olduğunu söyleyen Özgener sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir Valiliği koordinasyonuyla, Odamız, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere 36 kurum koordinasyonunda ve İzmir Valiliği izniyle “İzmir Yardıma Koşuyor” bağış kampanyasını başlatarak, bu kampanya çerçevesinde toplamda 64 milyon 578 bin 820 Lira yardım topladık. Tüm üyelerimizin yoğun katılımıyla bölgenin ihtiyaç duyduğu malzemeleri toplayarak vakit kaybetmeksizin afet bölgelerine ilettik. Bununla birlikte, bölgeden ayrılarak kentimize gelen vatandaşlarımıza ulaşım hizmeti, giyim desteği ve konaklama hizmeti sağladık. Kentimize yerleşip iş arayan depremzedelere yeni iş fırsatları için işverenlerle eşleştirme desteği de sunduk”

BİLİM VE TEKNOLOJİ VURGUSU

Deprem gerçeğinin ilk kez karşımıza çıkmadığına dikkat çeken Özgener, “1999 yılından itibaren birçok akademisyenimiz bize tehlikeleri anlattı. Neler olabileceğini ayrıntılı bir şekilde aktardı. 30 Ekim 2020 İzmir depremi yapılan tüm uyarılara rağmen yerimizde saydığımızı gösterirken, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılının ilk günlerinde anladık ki, maalesef dersleri iyi alamamışız. Mimari geleneklerimiz, kent kültürümüz, plan ve proje alışkanlıklarımız baştan aşağı değişime uğramalıydı. Bunu yapamadık. Önceliklerimizi yanlış belirledik, başka gündemlerin içinde kaybolduk. Hatalarımızdan ders almalı, kentlerimizi bilim ve teknolojiyi odak noktamıza alarak yeniden inşa etmeliyiz.” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.