Her vücut beninin farklı anlamı var! Neden oluşuyorlar ve mesajları ne?
Her vücut beninin farklı anlamı var! Neden oluşuyorlar ve mesajları ne?
İnsan vücudundaki en büyük organ deridir. Tıpkı diğer organlar gibi cilt de doğru okuyabilmeniz gerektiğine dair belirgin işaretler verebilir ve benler bunlar arasında en belirgin olanlardır. Benlerin özelliklerini bilmek onları tespit ettiğinizde ne yapmanız gerektiğini bilmenize yardımcı olabilir.
BENLER NEDİR VE NEDEN OLUŞURLAR?
Ben, deriye renk veren pigment hücrelerinin kümeleşerek bir araya gelmesi ile ortaya çıkan, kahve tonlarında, çoğu zaman zararsız oluşumlardır. Melanosit adı verilen cildin pigment üreten hücreleri, yüzeye dağılmak yerine kümeler halinde büyüdüğünde benler oluşur. Çoğu vücudumuzun güneş ışığına en çok maruz kalan kısımlarında görülür. Bu nedenle güneşte ne kadar çok vakit geçirirseniz o kadar çok benlere sahip olmanız mümkündür.
Benlerin çoğu çocukluk döneminde ve 20 yaşına kadar ortaya çıkar. Yetişkinliğe ulaştığınızda vücudunuzda 10 ila 40 arası ben olması yaygındır. Bazı durumlarda kıllı olabilirler ve yıllar geçtikçe yavaş yavaş değişerek biraz daha yumrulu ve açık renkli olabilirler. Güneşe maruz kaldıktan sonra benler koyulaşabilir. Hormonal değişiklikler nedeniyle ergenlik veya hamilelik sırasında da bu durum meydana gelebilir.
NE ZAMAN DİKKAT EDİLMELİ?
Çoğu iyi huylu olsa da bazı durumlarda her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için onlara daha yakından bakmanız gerekebilir. İdeal olarak, vücudunuzun benli bölgelerini bir ayna kullanarak incelemelisiniz. Örneğin düzenli olarak güneşe maruz kalan yerlerdeki (yüz, eller, bacaklar, kollar, göğüs ve sırt) benleri gözlemlemelisiniz.
Vücudunuzda 30 yaşından sonra ortaya çıkan bir ben tespit ettiğiniz, diğerlerinden farklı görülen bir ben gördüğünüz, kaşıntı ve kanama ve diğerlerine oranla daha büyük bir ben gördüğünüzde dermatoloğa gitmeniz faydalı olabilir.
PAPİLLOMA (ET BENİ) NASIL BELİRLENİR?
Papillomlar cilt yüzeyinden sarkan açık renkli veya hafif kahverengi şişliklerdir. Gevşek kollajen lifleri ve cildin daha kalın bölgelerine gömülü kanallardan oluşurlar. Genellikle boyunda, göz kapaklarında ve göğüsler, kasıklar veya koltuk altları gibi sürtünmenin olduğu diğer yerlerde ortaya çıkabilirler. Bu oluşumları benlerden farklı kılan esas olarak doğalarıdır. Benler bazen kötü huylu hücrelere dönüşebilirken, papillomlar neredeyse her zaman iyi huyludur.