Güneş yanığından sonra oluşuyor, eliyle soyanlar çok hatalı! Meğer çaresi nemmiş

Sağlık 26.06.2024 - 14:29, Güncelleme: 26.06.2024 - 14:29
 

Güneş yanığından sonra oluşuyor, eliyle soyanlar çok hatalı! Meğer çaresi nemmiş

Güneşli havalarda uzun süre dışarıda kaldıktan sonra cildinizin kırmızıya döndüğünü, acıdığını fark edebilirsiniz. Güneş yanıkları hem ağrılı hem de can sıkıcı bir süreci başlatıyor. Peki, cildiniz soyulmaya başladığında ne yapmalıyız?
Güneşin yakıcı etkisi nedeniyle oluşan soyulma gibi tepkiler gerçekleşir. UV ışınları cildin üst tabakasına nüfuz ederek farklı mutasyonlara neden olur. DNA'da hasar yaratma ihtimali olan bu durum, ciltte birçok probleme neden olabilir. Peki bu noktada cildi soymak ne kadar mantıklı? Mutasyon nedeniyle gelişen hasar cildin kızarması ve yanmasına neden oluyor. Kendini yenileyen bir sisteme sahip olduğumuz için vücut kendini onarmaya başlıyor. Cildin zarar görmesini önlemek için ise bir çeşit savunma mekanizması geliştiriyor: Soyulma süreci Güneşe maruz kaldığınız zaman cilt melanin üretimini artırır. Cilde renk veren ve UV ışınlarından korunmanızı sağlayan melanin, güneşin uzun süreli ışığına karşı yeterli gelmeyebilir. Bu durumda hücreler zarar görmeye başlar. Hasar gören cilt hücreleri doğal iyileşme süresi olarak yerini sağlıklı hücreler ile değişmeye başlar. Ölü cilt hücreleri yerinden ayrılarak soyulur. Bu süreç cilt tipine göre çeşitli farklılıklar gösterebilir. Cildi soyma işlemi birçok kişi tarafından yapılan rahatlatıcı bir uygulama gibi düşünülse de aslında tehlikelidir. Hücrelerin açığa çıkmasına neden olan bu durum enfeksiyon ve yara izi riskini artıracaktır. Güneş yanığı sonrasında cildiniz soyulmaya başladıysa banyodan sonra losyon kullanarak kuru cildi nemlendirebilirsiniz. Bu aşamaya gelmeden önce ise önlemlerinizi doğru bir şekilde almalısınız. Her ne kadar cilt kendi kendini yenilese de koruyucu işlemler daha faydalıdır. Güneş yanığını tedavi etmek için uzmanlar bol su tüketimi ve nemlendirici desteği öneriyor. Cildinizi soymayın, ancak ılık bir bez veya lif yardımıyla peeling yapmayı deneyebilirsiniz. Hassas ciltlere bu tür uygulamalarda bulunmak daha faydalıdır.
Güneşli havalarda uzun süre dışarıda kaldıktan sonra cildinizin kırmızıya döndüğünü, acıdığını fark edebilirsiniz. Güneş yanıkları hem ağrılı hem de can sıkıcı bir süreci başlatıyor. Peki, cildiniz soyulmaya başladığında ne yapmalıyız?

Güneşin yakıcı etkisi nedeniyle oluşan soyulma gibi tepkiler gerçekleşir. UV ışınları cildin üst tabakasına nüfuz ederek farklı mutasyonlara neden olur. DNA'da hasar yaratma ihtimali olan bu durum, ciltte birçok probleme neden olabilir. Peki bu noktada cildi soymak ne kadar mantıklı?

Mutasyon nedeniyle gelişen hasar cildin kızarması ve yanmasına neden oluyor. Kendini yenileyen bir sisteme sahip olduğumuz için vücut kendini onarmaya başlıyor. Cildin zarar görmesini önlemek için ise bir çeşit savunma mekanizması geliştiriyor: Soyulma süreci

Güneşe maruz kaldığınız zaman cilt melanin üretimini artırır. Cilde renk veren ve UV ışınlarından korunmanızı sağlayan melanin, güneşin uzun süreli ışığına karşı yeterli gelmeyebilir. Bu durumda hücreler zarar görmeye başlar.

Hasar gören cilt hücreleri doğal iyileşme süresi olarak yerini sağlıklı hücreler ile değişmeye başlar. Ölü cilt hücreleri yerinden ayrılarak soyulur. Bu süreç cilt tipine göre çeşitli farklılıklar gösterebilir.

Cildi soyma işlemi birçok kişi tarafından yapılan rahatlatıcı bir uygulama gibi düşünülse de aslında tehlikelidir. Hücrelerin açığa çıkmasına neden olan bu durum enfeksiyon ve yara izi riskini artıracaktır.

Güneş yanığı sonrasında cildiniz soyulmaya başladıysa banyodan sonra losyon kullanarak kuru cildi nemlendirebilirsiniz. Bu aşamaya gelmeden önce ise önlemlerinizi doğru bir şekilde almalısınız. Her ne kadar cilt kendi kendini yenilese de koruyucu işlemler daha faydalıdır.

Güneş yanığını tedavi etmek için uzmanlar bol su tüketimi ve nemlendirici desteği öneriyor. Cildinizi soymayın, ancak ılık bir bez veya lif yardımıyla peeling yapmayı deneyebilirsiniz. Hassas ciltlere bu tür uygulamalarda bulunmak daha faydalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.