Türkiye'nin Beyin Göçü raporu açıklandı: Türkler en çok hangi ülkelere gidiyor?
Yetersiz ücretler, işsizlik, kariyer olanaklarının sınırlı olması gibi ekonomik faktörler, gençleri farklı ülkelere yönlendiriyor. Gelişmiş ülkeler ise küresel rekabet avantajı elde edebilmek adına yüksek bilişsel becerilere sahip kişileri ekonomilerine kazandırabilmek için farklı politikalar geliştirildi. Gelişmiş ülkeler tarafından uygulamaya konan bu politikalar göçün temel dinamikleriyle birleşince ‘’beyin göçü’’ kavramı görece daha az gelişmiş olan ülkeler için adeta kaçınılmaz bir hâl aldı.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün yayınladığı “Türkiye’nin Beyin Göçü” raporuna göre, Türk gençlerinin en çok tercih ettiği ülkeler belli oldu.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Analisti Yağmur Uzunırmak, beyin göçü raporunun Türkiye'den göç eden kişilerin yüksek yaşam standartlarının olduğu ülkeleri tercih ettiğini ortaya koyduğunu belirtti.
TÜRKLERİN EN ÇOK TERCİH ETTİĞİ ÜLKELER
Yükseköğretim mezunu Türkler tarafından yüzde 21,4’le ABD en çok göç edilen ülke olduğunu açıkladı. Rapora göre ABD’yi sırasıyla yüzde 17,5 ile Almanya, yüzde 11,2 ile Birleşik Krallık, yüzde 6,9 ile Hollanda ve yüzde 4,9 ile Kanada izliyor.
YÜKSEKÖĞRETİM MEZUNLARININ İKİ KATINDAN FAZLASI GÖÇ ETTİ
Türkiye’nin Beyin Göçü raporunda, 2020 yılı itibariyle Türkiye'nin işgücünü oluşturan kişiler arasında yükseköğretim mezunlarının oranı yüzde 9.4 iken göç edenler arasında bu oran yüzde 21.4'e yükseldiği ifade edildi.
En çok göç alan ilk beş ülke ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Rusya ve Birleşik Krallık olarak verilere yansıdı. En çok göç veren ilk beş ülke ise Hindistan, Meksika, Rusya, Çin ve Suriye. 2020 senesi itibariyle göçmenlerin yüzde 84’ü kendi ülkelerinden daha zengin bir ülkede yaşıyor.