Sahte ev ilanlarına aldanmayın!

ÇİĞDEM ÖZEN / BEN HABER

İzmir'de özellikle Buca ilçesinde 1+1 ev piyasasında sahte ilan dolandırıcılığı yaşanıyor. Konut fiyatları artarken, bazı ilanlarda 400-450 bin TL ibarelerine aldanan vatandaşın hayalleri suya düşüyor. Edinilen bilgilere göre, sahte ilanlarda yer alan konutlar ya imarsız ya da dolandırıcıkla sonuçlanıyor.

İzmir Emlakçılar ve Komisyoncular Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İzmir Emlakçılar Odası'na kayıtlı, Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi almış emlak ofislerinin hiçbiri bunu yapmıyor. Bu tip işleri yapanlar, Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi alamamış, yani emlakçılık vasfını tamamlayamamış kişiler. Soyadları 'yapı' ile biten kuruluşlar kurarak bir şekilde bunun çaresini bulmaya çalışıyor. ” dedi.

MESLEKTAŞLARIMIZIN ADI LEKELENİYOR
Konuyla ilgili her türlü şikayetin Ticaret Bakanlığı'na yapılmasını istediklerini söyleyen Güleroğlu, “Böyle bir fake ilanı ben kendi siteme koyduğumda, mesela 1 milyon 200 bin liralık bir dairenin görüntüsünü 400.000 TL koyduğun zaman Ticaret Bakanlığı benim yetki belgesini iptal edip dükkanı kapatıyor. Bununla ilgili hem Ticaret Bakanlığı'na hem de CİMER'e hem Emlakçılar Odası olarak hem vatandaşlar hem de meslektaşlarım olarak şikayetlerde bulunuyoruz. Birçok ofis denetimlerden kaynaklı kapatılıyor. Fakat başka bir isimle başka bir yere bir daha tekrar açılıyor. Bundan kaynaklı biz de muzdaribiz. Çünkü bizim meslektaşlarımızın adını lekeliyorlar.” şeklinde ifade etti.

“400 BİN TL'YE ARABA YOK Kİ EV OLSUN”
Güleroğlu, vatandaşları sahte ilanlara karşı uyarırken, “Günümüz koşullarında artık 400 bin TL'ye araba alamıyorsunuz. Bırakın daire almayı ama bizim vatandaşımız da atlayıp gidiyor. Böyle bir daire yok! Alıyorum deseniz öyle bir daire yok. Hani bana imarsız bir yer versin razıyım, öyle bir şey de yok.” dedi. 

“BU DURUMU İÇİMİZE SİNDİREMİYORUZ”
Öte yandan Güleroğlu, “Kapora alıp kayboluyorlar ya da 'başka daireleri satacağız' deyip sözleşme yapıp satıyorlar. İşte gördünüz, Kemalpaşa'da 60 milyon TL dolandırıcılık yaptılar. Bu tarz ofisler çok ve biz bunları asla kabul etmiyoruz, içimize sindiremiyoruz. Ancak bizim elimizde bir yetki olmadığı için Bir şey yapamıyoruz, çünkü bu ofislerin denetimi Ticaret Bakanlığı'nda. Mutlaka denetlenmeleri kanaatindeyiz ve olması gereken de bu.”