Osmanlı'da tedavi için kullanılıyordu! Dinlemek ruhu da vücudu da iyileştiriyor

DAHA AZ YEMEK YEMEYİ SAĞLIYOR

Çok yemek yemekten şikayetçiyseniz müzik dinleyerek yemek yemeyi deneyin. Yapılan araştırmalar, müzik dinlerken yemek yiyen insanların diğerlerine göre daha az yemek yediklerini ve daha az kalori aldıklarını ortaya koydu. Müziğin zihinsel ve fiziksel sağlığınız açısından faydalı olması sadece bunlarla da sınırlı değil.

ZEKA GELİŞİYOR, BEYİN GELİŞİMİ SÜRÜYOR

Müzik sözel zekayı güçlendirme etkisine sahip. Araştırmacılar müzik eğitiminin, çocuklar üzerinde kelimeleri anlama ve anlamlarını açıklama konusunda yardımcı olduğunu tespit etti. Ayrıca müzik eğitimi almış yetişkin kişilerin sözel bellek konusunda daha iyi durumda oldukları saptandı. Müzik özellikle ilerleyen yaşlarda beynin sağlıklı kalmasını sağlıyor. Yaşlılar üzerinde yapılan araştırmalarda da, müzik dinleme alışkanlığı olan yaşlıların diğerlerine göre belirli testlerde daha iyi sonuç aldıklarını görülüyor. Beyin ve zihin sağlığınıza önem veriyorsanız müzikle aranızın iyi olmasını sağlayın.

STRES AZALIYOR, UYKUSUZLUK GİDİYOR

Hoşunuza giden bir müziği dinlerken vücudunuzdaki stres hormonunun seviyesinde azalma oluyor. Stres yaşadığınız pek çok hastalıkta etkisi olan bir duygu durumu olduğundan, müzikle ondan uzaklaşmayı başarabilirsiniz. Uykusuzluk da tıpkı stres gibi modern insanlar için en önemli problemlerden biri. Uyumadan önce müzik dinlerseniz sabahları uyandığınızda daha az uykusuzluk çekebilirsiniz. Üstelik yatmadan önce müzik dinlerseniz çok daha kolay şekilde uykuya dalabilirsiniz.

KÖKENİ TÜRK MEDENİYETLERİNE UZANIYOR

Müzikle tedavi, seslerin ve melodilerin fizyolojik ve psikolojik etkilerini ruhsal bozukluklara göre ayarlayarak düzenli bir şekilde yönetim altında tutulan tedavi türü. Toplumsal ilişkilerin geliştirilmesini ve bireylere güven duygusunu geliştiren müzik, bireylerin yaşantılarında ve tedavi süreçlerinde büyük önem taşıyor. Müzikle tedavinin geçmişi de, Afrika, Amerika, Asya, Avrupa ve birçok Türk medeniyetlerine kadar uzanıyor.

OSMANLI’DA TEDAVİ YÖNTEMİYDİ

Türklerde ilk ciddi müzikle tedavi çalışmaları Selçuklularda ve Osmanlılarda görülüyor. Türklerin göç ettiği Anadolu’da müzikle tedavi konusunda oluşturulan ilk kurumlar şifahanelerdir. İlk şifahane de Selçuklu Sultanı Nureddin Zengi tarafından Şam’da yapılan Nureddin Hastanesi’dir. Bu hastanenin dışında, İstanbul’da yapılan Fatih Darüşşifası ve Edirne’deki Edirne Darüşşifası müzikle tedavinin gerçekleştirildiği önemli kurumlar arasında.