Nebahat muhtar köy kahvesini de işletiyor

Doğancılar Mahallesi'nde yaşayan Nebahat Coşkun, 2019 yılında muhtarlık seçimlerini kazandı. Mahallenin ilk kadın muhtarı olan ve 2024'teki son yerel seçimlerde bir kez daha muhtar seçilen Coşkun, köy kahvesini de bir kadının işletmesi için harekete geçti. Coşkun, mahalle sakinlerinden arkadaşı Hatice Avcı'ya köy kahvesini işletmesi konusunda destek oldu. Bir süre kahvehaneyi işleten Avcı, 2 yıl önce işletmeyi kapattı. Mahalleli de Coşkun'un muhtarlık görevinin yanı sıra kahvehaneyi işletmesi konusunda talepte bulundu. Mahalle sakinlerinin teşvikiyle Coşkun, köy kahvesini de işletmeye karar verdi.

Bu yılın başında köy kahvesini de işletmeye başlayan Coşkun, iki işi bir arada yürüttüğünü ve aldığı karardan hem mahallenin hem de kendisinin çok mutlu olduğunu dile getirdi. Coşkun, "İş olunca yukarı kata, muhtarlığa çıkıyorum, sonra aşağıya kahvehaneye iniyorum. Kadınlar, kahvehaneye geliyorlar. Güzel bir ortam oldu, herkes memnun. Eskiden erkek-kadın bir arada oturmazdı, kadınlar kahvehanenin önünden geçmezdi. Erkekler de alıştı beraber oturuyoruz, ayrımcılık yapılmıyor" dedi.

'KADIN MUHTARLAR ÇOĞALDI'

Doğancılar Mahallesi'nin ilk kadın muhtarı olduğunu dile getiren Coşkun, "Köylerde kadın muhtar olmazdı. Aday olurken seçilmem diye düşünmüştüm. Gerçekten hiç ummuyordum. 'Kadından muhtar olur mu?' diyorlardı. Yadırgayanlar oldu. Dışarıdan gelenler, muhtarlıkta da kahvehanede de erkek arıyor. Kahveci de muhtar da benim. Buca'nın mahallerinde bir önceki dönem 7 kadın muhtar vardı. Son seçimde bu sayı 27'ye yükseldi. Kadın muhtarlar çoğaldı. Erkeklere iş kalmayacak, kadınlar olarak biz yapacağız. Muhtarlığa da kahvehane işletmeye de devam etmek istiyorum. Allah ömür verirse devam ederiz. Kapatma noktasına geldiğim anlarda mahalleli destek çıkıyor, kapatmamam gerektiğini söylüyorlar. Kahvehaneyi hep beraber işletiyoruz. 'Burası benim' demiyorum, hepimizin" açıklamalarında bulundu.

'ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR'

Doğancılar Mahallesi'nde 4 yıldır yaşadığını dile getiren Mücella Sezgin (70), "Muhtarımız hem arkadaşım hem eşimin akrabası. Tanışalı 4 yıl oldu. Arkadaşlığından ve muhtarlığından memnunum. Her şeyimiz ile ilgileniyor. Kahvehaneye devamlı geliyorum. Muhtarlık işimi makamında yapıyoruz. Ondan sonra aşağıda kahvehanede bir çay içip, evime dönüyorum. Örnek teşkil ediyor. Hem çalışıyor hem de mahallemizle ilgileniyor. Muhtarımızın kadın olması daha iyi" dedi.

'KAHVEHANEDE SOSYALLEŞİYORUZ'

Mahalle sakinlerinden Sevinç İdem (60), "Muhtarımız çok çalışkan. Kahveyi de işletiyor. Bizler de onun sayesinde kahvehaneye gelmeye başladık. Ne zaman istesek, kendisini hep burada bulabiliyoruz. Kahvehaneye erkekler de kadınlar da geliyor. Burada sosyalleşiyoruz, gün de yapmak istiyoruz. Aşure yapınca da hayır yapınca da buradan dağıtılıyor. Burada her şeyi yapıyoruz" diye konuştu.

'ÇAYIMIZI DA VERİYOR MUHTARLIĞIMIZI DA YÖNETİYOR'

Nebahat Coşkun'un köydeki kadınlara örnek olduğunu dile getiren mahalle sakinlerinden Reşat Savur (79) ise "Muhtarımızdan memnunuz. Çayımızı da veriyor muhtarlığımızı da yönetiyor. Şikayetimiz olursa bize yardımcı oluyor. Bu yönden rahatız" dedi.

'DÖRT DÖRTLÜK MUHTAR'

Doğancılar Mahallesi'nde önceki dönemlerde 25 yıl muhtarlık yaptığını dile getiren İsmail Aygün (86) de "İyi muhtarlık yapıyor. İyi olmasa seçmezdik. Dört dörtlük muhtarlık yapıyor, bize iyi bakıyor. Muhtarımız çok iyi" diye konuştu.