Mesut Güleroğlu: Kiralar yüksek, öğrenciler ev tutamadı!

ÇİĞDEM ÖZEN / BEN HABER

İzmir'de özellikle Bornova ve Buca'da üniversite öğrencilerine umut bağlamış olan emlak sektörü ve evsahiplerinin evleri boş kaldı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Ben Haber'e değerlendirmede bulundu.

Güleroğlu, “Öğrenciler için ev kiraları çok yukarıda kalan rakamlar. O yüzden birçok ev tutulmadı, böyle bir durum var. Genelde yurtlar ve özel yurtlar daha uygun, hesaplı olduğu için oralar tercih edildi. Bundan dolayı böyle bir durumumuz var. Öğrencilerin çok büyük bir talebi olmadı, onu çok net söyleyeyim.” dedi.

İNŞAAT YAPMAK İMKANSIZ
Özellikle İzmir'in Buca İlçesi'nde son dönemde yükselen inşaatların yeterli olmadığını, sınırlı sayıda olduğunu ifade eden Güleroğlu, “Siz müteahhit olsanız paranın para kazandığı dönemde inşaat yapıp, kredi çekemeyeceğiniz kredi limitlerinin düşük olduğu bir pozisyonda inşaat yapar mısınız? Ev alınamayan bir dönemde inşaat yapmak imkansız. Buca'da yapılan bazı inşaatlar var ancak kredi kullanmıyordur, kendi öz sermayesiyle yaptıklarını düşünüyorum. Bu tarz müteahhitlerimiz devam ediyor ama onlar bile şu anda sıcak para da durmayı tercih ediyorlar. Çünkü mevduat faizleri yüksek olduğu için cazip geliyor.” şeklinde belirtti.

EV ALMAK İÇİN EN UYGUN DÖNEM
Ev satın almak için en uygun zamanın şu dönem olduğunu ifade eden Güleroğlu, “Mevduat faizleri düşerse ev fiyatları da yüzde 25-30 bandında artacaktır. Şunu net söylüyorum, insanların borç harç bularak şu anda ev almaları çok karlı olacaktır. Çünkü durgunluktan dolayı pazarlık etme şansınız var. Ev satışları çok hareketli değil. Krediler açıldığı zaman da otomatik olarak fiyatlar yukarıya doğru çıkar. Bu her zaman böyle olmuştur.” şeklinde ifade etti.

VATANDAŞLAR DİKKAT ETSİN!
Emlakçıların başkanı Güleroğlu, vatandaşa çok önemli bir uyarıda bulunarak, dikkatli olmalarını söyledi. Güleroğlu, “Çalıştıkları emlak danışmanları ve emlakçılarla muhakkak Ticaret Bakanlığı'nın yetki belgesini sorgulasınlar. Aksi takdirde alışveriş yapmalarını önermiyorum. Çünkü Ticaret Bakanlığı'nın denetiminin dışında olan kişiler kaçak göçek bu işi yapıyordur. Yarın bir sıkıntı yaşadıklarında muhatap bulamazlar” dedi.