Kilo vermek isteyen gece lambasını çöpe atsın! Aydınlık şişmanlatıyor

KADINLARIN BELİ DAHA KALIN

Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden bir ekip, gece yatak odalarında etrafı görebilecekleri kadar ışık olan kadınların bellerinin daha kalın olduğunu ortaya koydu. Araştırmada binlerce kadının uyuduğu odaların ışık seviyesi göz önüne alındı.

HENÜZ YETERLİ KANIT YOK

Araştırmacılar, 'kalın perdeli odalarda uyunması veya ışıkların kapalı tutulması' yönünde tavsiye verebilmek için henüz yeterli kanıt olmadığını söylese de pek çok uzman, aydınlık odada uyumanın hormonların dengesiz çalışmasında payı olduğunu belirtiyor.

AYDINLIK VE KİLO ALIMI BAĞLANTILI

Aydınlık odalarda uyuyan kadınların vücut kitle endeksi ve bel kalça oranının daha yüksek, bel çevresinin ise daha kalın olduğu kaydedilirken. Kanser Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Anthony Swedlow, "Bu kadar geniş bir grup içinde, gece fazla aydınlık bir mekânda bulunmak ile aşırı kilo alımı ve obezite arasında bir bağlantı olduğu anlaşıldı" diyor.

MELATONİNİ GECİKTİRİYOR

Swedlow, "Odanızı daha karanlık hale getirmenin kilonuzda bir fark yaratıp yaratmadığını tespit edebilmek için ise henüz yeterli kanıt yok" dedi. Ancak bilinenlere göre, aydınlık ortamda vücut daha aktif oluyor, karanlık ortamda ise dinleniyor. Işık, ruh halini, fiziksel gücü ve 24 saat döngüsünde yemekleri sindirme şeklini de etkiliyor. Ek olarak yapay ışığın uygu hormonu melatonin üretimini geciktirdiği biliniyor.