Kağıt bardak ve pipetlerin zararlı olduğu kanıtlandı

Bilim insanlarının kağıt bardak ve pipetler üzerine yaptığı ilk çalışma, çevreye olan etkisini ölçmek için yürütüldü. Çalışmada kelebek sivrisineklerinin lavraları kullanıldı ve su yaşamı üzerinde etkilerine dair ipuçları gözlemlendi.

KAĞIT BARDAK VE PİPETLER, PLASTİKLER KADAR ZARARLI
Hakemli bilimsel dergi Enviromental Pollution'da yayımlanan araştırma yazarlarından Bethanie Carney Almroth "Kağıt bardakları ve plastik bardakları birkaç hafta boyunca ıslak çökeltide içinde bir suda bıraktık. Sızan kimyasalların kelebek sivrisineklerinin larvalarını nasıl etkilediğini takip ettik" dedi.

KAĞIT BARDAKLAR SU EMMESİN DİYE BU MADDELER EKLENİYOR
Araştırmacıların kullandığı kağıt bardaklar polialtik asitle (PLA) kaplıydı. Poliaktik asit biyolojik yollarla parçalanabildiği için geleneksel plastik kaplara alternatif olarak kullanılır ve kağıdın su emmesini engeller.

SAĞLIĞA ZARARLI OLDUĞU BİLİNDİĞİ HALDE İÇERİSİNE EKLENİYOR
Genellikle su geçirmez giysi, kozmetik ürünleri ve yangın tüpleri gibi birçok eşyada kullanılan PFAS hamilelik sorunlarında, kansere ve diğer birçok hastalığa neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Kağıt pipetlerde PFAS içeren kimyasalların neden kullanıldığı net olarak bilinmiyor ancak suya karşı dayanıklılığı artması için kasten eklendiği düşünülüyor.

Uzmanlara göre plastikler kadar zararlı olan kağıt bardak ve pipetlerin kullanımına dikkat etmek gerekiyor.