Depremde acı bilanço! Çok sayıda can kaybı var

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Depremde hayatını yitiren vatandaş sayısı 1651, yaralı sayısı 11 bin 119, yıkılan bina sayısı 5 bin 606, 6 bin 445 vatandaşımız da enkaz altından kurtarıldı.

'7 BİN 634 YARALIMIZ VAR'

AFAD'dan yapılan açıklamada 15.35 itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da toplam 1121 vatandaşın hayatını kaybettiği, 7 bin 634 vatandaşın yaralandığı belirtildi. Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısının 9 bin 698, görevlendirilen araç sayısının 216, iş makinesinin 1511  olduğu kaydedildi. Şimdiye kadar 2 bin 834 binanın yıkıldığı ihbarı alındığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 50 ülkeden toplam 62 ekip yardım teklifinde bulunulduğu belirtildi.

Afet enerji grubundan alınan ilk bilgilere göre Hatay-Hassa ve Kırıkhan bölgelerine doğalgaz verilemediği belirtilerek, "BOTAŞ ham petrol akışı tedbiren durdurulmuştur. Gaziantep Nurdağı ve Islahiye ilçelerinin doğal gaz girişi istasyonlarından tedbir amaçlı gaz akışı kesilmiştir. 27 merkeze elektrik verilememektedir. Osmaniye Bahçe-Düziçi, Kahramanmaraş şehir merkezi, Malatya; Akçadağ, Doğanşehir, Doğanyol bölgelerine elektrik verilememektedir. Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Adıyaman'da mobil haberleşmede saha ve enerji kesintileri meydana gelmiştir. Deprem bölgelerine mobil baz istasyonları ve jeneratörler ile ekipler sevk edilmiştir. Bölgede haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyaçları olabilecek vatandaşlarımız için fatura/borç vb. nedenlerle kapanmış hatların görüşmeye açılması amacıyla operatörlerce çalışmalar başlatılmıştır. 80 uydu vsat iletişim terminali bölgeye sevk edildi" denildi.

Barınma için Düzce’den 10 bin 80, Ankara’dan 9 bin 38, Manisa’dan 10 bin 80, İstanbul’dan 13 bin 579, Adana’dan bin 8, Kırıkkale’den  bin 680, Sivas’tan  bin 680, Muğla’dan 2 bin 807 ve diğer çevre illerden de olmak üzere toplam 300 bin battaniye afet bölgesine sevk edilmiştir. Ayrıca 19 bin 772 adet yaşam çadırı, 24 bin 172 adet yatak, 47 bin 176 adet yastık çarşaf, 1106 mutfak setinin bölgeye gönderildiği bildirildi. 

HOLLANDA, İNGİLTERE, AZERBAYCAN'DAN YARDIM TEKLİFİ

Kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğu belirtilerek, "Malatya ve Adana havalimanları uluslararası yardım çağrısı için toplanma alanı olarak belirlenmiştir. Hollanda, Azerbaycan, İngiltere İNSARAG Ağır Kentsel Arama Kurtarma Ekiplerinden yardım teklifi alınmıştır. Adana’dan Hatay’a 4 ABD helikopteri ile personel taşınması planlanmıştır. Azerbaycan’dan Türkiye’ye 179 arama kurtarma personeli gönderilecektir" ifadeleri kullanıldı. (DHA)

AFAD: SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam 1014 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7003 vatandaşımız yaralanmıştır.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile birlikte AFAD'da basın toplantısı düzenledi. Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk andan itibaren olayı takip ettiğini ve yönettiğini söyledi. Oktay, deprem bölgesinde aynı zamanda ağır hava şartlarıyla da mücadele edildiğini bildirerek, "Bu hava şartları çerçevesinde de olabildiğince hızlı, bölgeye intikale başlandı. Bakanlarımızın çoğu yine sahada. Ekiplerimiz sahada" dedi.

'İSKENDERUN'DA HASTANEDE YIKIM SÖZ KONUSU'

Oktay, İskenderun'da bir hastanede yıkım söz konusu olduğunu belirterek, "Burası eski bir binaydı, burada çalışan ve hastalarımızla ilgili çalışmalar şu anda devam ediyor. Adıyaman’da yine Gölbaşı hastanemizde de ağır hasarımız var. Orada hastalar tamamen taburcu edilmiş durumda. Orada herhangi bir sıkıntımız olmayacak inşallah. Bize gelen bilgiler itibarıyla okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız, hamdolsun sapasağlam yerinde. Dolayısıyla hem okullarımız hem pansiyonlarımız hem de kapalı spor salonlarımız barınma için de kullanılacaktır ve kullanılmaktadır. Hatay'da havalimanında bir sorun var. Orası uçuşa kapalı durumda şu anda. Maraş ve Antep’i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Diğer anlamda yardımlarla ilgili, deprem faaliyetleriyle ilgili uçuşlar yine devam etmekte" dedi.

'HASARLI BİNALARA GİRMEYİN'

Oktay, an itibarıyla 78 artçı deprem söz konusu olduğunu kaydederek, "Bunların en büyüğü 6,6. 6’dan büyük 3 artçı deprem ve 5’den büyük 8 artçı deprem var. Buradan ben 10 ilimizdeki vatandaşlarımıza ısrarla şunu hatırlatmak istiyorum; artçı depremler asıl büyük depremlerden sonra tehlikeli olanlardır. Çünkü binalar hasar görmüş ve henüz yıkılmamışsa daha küçük ölçekli bir artçı depremin binayı yıkma riski çok çok yüksektir. Binalar tek tek kontrol edilecektir. Orada şüpheleniyorsanız şayet sakın ola ki bu binalara girmeyin. Kontrol ettirmeden bu binalara girmeyin. Onun için de illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar, köylerde muhtarlıklar aracılığıyla da bu koordinasyonu sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

'MOBİL BAZ İSTASYONU GÖNDERİLMİŞTİR'

Oktay, yoğunluk olmaması için sadece iletişim boyutunda telefonların kullanılmasında fayda olduğunu belirterek, "Uzun görüşmelerin olmaması veya internet bazlı görüşmelerin olması baz istasyonlarını daha rahatlatacaktır. An itibarıyla yine ciddi bir sorun yaşamıyoruz haberleşmede. Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 adet mobil baz istasyonu fiilen bölgeye gönderilmiştir ve hepsi hızlı bir şekilde devreye alınmaya başlanmıştır. Ve 2 adet acil iletişim aracı ve 504 adet jeneratör ile 175 personel haberleşmeyle alakalı bölgeye sevk edilmiştir. Haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyacı olabilecek vatandaşlarımız için de fatura, borç ve benzeri nedenlerle hatları kapanmış olanların da tüm ilgili operatörlerle görüşülmüş ve bölgedeki bu vatandaşlarımızın hatları açılmıştır, iletişimde bir sıkıntı yaşanmasın diye" dedi.

Oktay, bölgede okulların tatil edilmesi hususu olduğunu belirterek, "Milli eğitim bakanımızla da cumhurbaşkanımızla da hemen görüştük. 10 ilimizle alakalı hasarın etkinlik düzeyine göre de okullarımızın tatil süresini belirliyor olacağız. Onu da bugün ya da yarın en geç açıklamış oluruz. Bir hafta tüm okullarımız bu 10 ilimizde tatil; ama sonrasıyla alakalı bunu değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı. (DHA)

ŞANLIURFA’DA 15 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgelerden yıkım ve can kaybı haberleri gelmeye başladı.

Şanlıurfa’da ilk belirlemelere göre 15 kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi yaralandı. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan depremde 16 binanın yıkıldığını belirterek, "Şu an 15 vatandaşımız vefat etti, 30 vatandaşımız da yaralı" dedi.

MALATYA'DA 23 KİŞİ ÖLDÜ

Deprem, Malatya'da da yıkıma ve can kayıplarına neden oldu. Malatya Valisi Hulusi Şahin, depremde 140 binanın yıkıldığını, 23 kişinin yaşamını yitirdiğini, 420 kişinin de yaralandığını belirtti. 

OSMANİYE'DE ÖLÜ SAYISI 5

Osmaniye'de ise 34 binanın yıkıldığı bildirildi. Bu binalardan 2'sinin kent merkezinde bulunan 2 bloklu Metin Tamer Sitesi'ndeki 10'ar katlı olduğu belirtildi. İlk belirlemelere göre kent genelinde 5 kişinin yaşamını yitirdiği, enkazda arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğünde deprem; 5 bölge sallandı, çok sayıda ilde yıkım var (4)

DİYARBAKIR VALİSİ SU: 6 KİŞİ ÖLDÜ, 79 KİŞİ YARALANDI

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, Diyarbakır da yoğun şekilde hissedildi. Vali Ali İhsan Su kentteki son durumla ilgili yaptığı açıklamada, “7 binamız yıkılmış vaziyette. Bunların 7’si de il merkezinde. 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda, 79 vatandaşımız yaralı. Hastanelere intikal etmiş durumda. 12 vatandaşımız canlı olarak enkazlardan kurtardık. Şu anda 7 noktada AFAD ekiplerimiz, UMKE, emniyet, arama kurtarma ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Valilik’ten yapılan açıklamada da Diyarbakır Stadyumu, Şehit Halit Gülser Spor Kompleksi, Talaytepe Spor Kompleksi, 75 Tenis Kortu, Seyrantepe Kapalı Spor Salonu, Seytantepe Kapalı Spor Salonu, Kayapınar Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yenişehir Köşkler Salonu, Yenişehir Gençlik Merkezi, Bağlar Gençlik Merkezi, Fuar ve Kongre Merkezi Merkezi’nin vatandaşların kullanımına açıldığı duyuruldu.

Ekiplerin enkaz altındaki yaralıları çıkarma çalışmaları sürüyor. Kızılay tarafından belli noktalarda kan bağışı merkezleri kuruldu. Bölge illerden takviye ekiplerin de Diyarbakır’a yönlendirildiği belirtildi.

VALİ GÜL: GAZİANTEP’TE 531 BİNADA GÖÇÜK VAR

Kahramanmaraş’taki 7.4 büyüklüğündeki depremden etkilenen illerden Gaziantep’te 531 binada göçük oluştuğu belirtildi. Gaziantep Valisi Davut Gül, "Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu" dedi. 

HATAY'DA DA BİNALAR YIKILDI

Deprmede, Hatay'da da ilk belirlemelere göre kent merkezinde 6, Dörtyol ilçesinde ise 3 bina yıkıldı. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Hatay'ın Ernzin ilçesinde 3 caminin minaresi yıkıldı.

ADANA'DA 36 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Adana Valisi Süleyman Elban, İl Koordinasyon Merkezi'nde depremle ilgili bir değerlendirme yaptı.

Bakan Derya Yanık da şu ana kadar Çukurova ilçesinde 6, Tufanbeyli ilçesinde ise 1 binanın hasar gördüğünü, şu ana kadar 36 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yanık, öncelikli olarak enkaz altında kalan vatandaşları sağ olarak kurtarılması için çalışmanın titizlikle yürütüldüğünü belirterek, "Tam bir dayanışma görüntüsüyle bu süreci atlatacağız. Kış şartlarından dolayı maalesef depremin etkilerini biraz daha yoğun hissediliyor. Kurum ve kuruluşlarımızı görevini eksiksiz olarak yerine getirmektedir" diye konuştu.