Nefret ettiğimiz şeyleri neden izliyoruz?
Duygusal Tepki ve Mutluluk
Her ne kadar sezgisel olarak nefret ettiğimiz bir şeyden uzak durmak isteyebileceğimizi düşünsek de nefret uyandıran dizi/film veya herhangi bir medyayı izlemek istememizin birkaç nedeni olduğunu belirten Kalamış Psikoloji Uzmanlarından Klinik Psikolog Ali Pamir Kaplan, nefret veya öfke hissetmenin aslında insanı mutlu edebilmesi ile alakalı. Dr. Maya Tamir'in araştırmaları, insanların deneyimlemek istediği duyguları deneyimlediklerinde yaşamlarından daha yüksek oranda tamin sağladıklarını destekleyen bulgular sunuyor. Yani başka bir deyişle, insanlar mutlu olduklarında değil öfkeli veya nefret dolu hissetmek istediklerinde öfkelendikleri/nefret dolu hissettikleri zaman daha mutlu oluyorlar.
Sosyal Bağ
Sosyal psikoloji açısından bakıldığında ise hate watching çok daha önemli ve merkezi bir insan davranışının bir uzantısı olarak görülebiliyor. Bir şeyden (herhangi bir dizi, filmi kitap, kişi olabilir) nefret etmek insanları birbirlerine yaklaştırabilir; sonuçta bazen ortak bir nefret nesnesinin ortak bir sevgi nesnesinden çok daha birleştirici olduğu gerçeği çoğu insan için bir sır değil.
Hate watching özelinde ise, bu nefret sayesinde herhangi bir medyadan nefret eden insan grubu 'öteki' insanlardan kendilerini ayrı bir "kabile" olarak görebiliyor. Bu da bir gruba ait hissetmenin getirdiği tüm pozitif duyguları beraberinde getirerek kişinin o grup ile daha fazla özdeşleşmesi ile sonuçlanıyor. Yani hate watchingin popülerliğinin ardındaki bu mekanizma, insanların bir gruba ait hissetmesinin ve bu aidiyeti tercih etmelerinin ardındaki psikolojik işleyişe oldukça benziyor.
Hate-Watching Psikolojisi
Hate-Watching'in psikolojisi hala araştırılmakta olan bir konu olmasına rağmen, sosyal karşılaştırma teorisi ve aidiyet hissi gibi faktörlerin bu fenomenin popülerliğini kısmen açıklayabileceği görülmektedir. Nefret edilen özelliklere sahip olanları izlemek, izleyicilere farklı ve daha iyi oldukları duygusunu verebilir.