Sosyal Jetlag nedir?
Bilim insanları uyku saatinde yapılan değişikliklerin vücutta birtakım değişiklikler meydana getirdiğini tespit etti. Bir çalışma, iş ve dinlenme günleri arasındaki uyku alışkanlıklarındaki küçük farklılıkların bağırsaklarımızdaki bakterilerde sağlıksız değişikliklere yol açabileceğini öne sürdü.
Birleşik Krallık'taki araştırmacılar, bunun kısmen 'sosyal jetlag' yaşayan kişilerin biraz daha zayıf beslenme düzenine sahip olmasından kaynaklanabileceğini buldu. Hafta içi ve hafta sonu ile karşılaştırıldığında çok farklı saatlerde uyuyup uyanmak, sosyal jetlag olarak biliniyor.
Bağırsaktaki bakteri türleri bile değişiyor
Ağır biçimde bölünen uykunun, özellikle de vardiyalı çalışmanın sağlık üzerinde olumsuz etkisi olduğu biliniyor. Yatma ve uyanma saatlerini tutarlı tutmak ve dengeli beslenmek hastalık riskimizi azaltmamıza yardımcı olabilir.
Bilim insanları tarafından yaklaşık 1000 yetişkin üzerinde yapılan araştırma, normal bir hafta boyunca gece uykunuzun orta noktasındaki 90 dakikalık bir farkın bile insan bağırsağında bulunan bakteri türlerini etkileyebileceğini buldu.
Beslenme şeklini de etkiliyor
Uzmanlar kötü kalitedeki uyku seçimlerinin beslenmeyi etkilediğini ve kişilerin daha yüksek karbonhidratlı veya şekerli yiyecekler istemelerine neden olduğunu söyledi. Ayrıca araştırmacılar, sosyal jetlag grubunun bağırsaklarında daha fazla bulunan altı mikrobiyota türünden üçünün, kötü beslenme kalitesi, obezite ve daha yüksek düzeyde iltihaplanma ve felç riskiyle bağlantılı olduğunu buldu.
Araştırma ekibi, uyku, diyet ve bağırsak bakterileri arasındaki ilişkinin karmaşık olduğunu ve hâlâ keşfedilecek çok şey olduğunu söylüyor. Mümkünse bir hafta boyunca işleri tutarlı tutmanızı tavsiye ediyorlar. Dr Sarah Berry, "Yatağa gittiğimizde ve her gün uyandığımızda, düzenli uyku düzenini sürdürmek, hepimizin yapabileceği, kolayca ayarlanabilen bir yaşam tarzı davranışıdır ve bağırsak mikrobiyomunuz yoluyla sağlığınızı daha iyi yönde etkileyebilir" ifadelerini kullandı.