4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali'nde geri sayım

ÇİĞDEM ÖZEN / BEN HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği ile düzenlediği festival bu yıl Bakanlığın “İzmir Kültür Yolu Festivali” kapsamında yapılacak.

Ülkemizin önde gelen tematik festivallerinden biri olan İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali bu yıl 5 gün sürecek, 5. günün akşamı AASSM’de saat 19.00’da yapılacak Kapanış ve Ödül Töreni ile sonuçlanacak. Festivalin 12 bölümden oluşan programında 6 kıta - 30 ülkeden 58 film yer alacak. Programda 2 yarışmamız var: Ulusal Yarışmada 2023-24 yapımı ve özgün müziğe sahip 9 film yer alıyor. Uluslararası Yarışmada ise müzik dünyasına odaklanan 19 ülkeden 9 yapım/ortak-yapım gösterilecek. Ulusal Yarışmamızın bu yılki Jüri Başkanı yönetmen-senarist-yapımcı Reis Çelik. Uluslararası Yarışmanın Jüri Başkanı ise Fransız yönetmen-senarist-yapımcı Marie-Castille Mention-Schaar. Festivalin bölümleri şunlar: Uluslararası Yarışma / Ulusal Yarışma / Özel Gösterimler / Onur Ödülü ve Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü’nü alacak sanatçıların filmleri / Anılarına: Nedim Otyam ve Ayla Algan / Ustalara Saygı: Wenders ve arkadaşları / Sinemacı Portreleri / Üç Kıtadan Üç Film / Sınır Tanımayan Yönetmenler / Müzik ve Yaşam / Her Yaştan Çocuklar için Canlandırma Sineması. 

Uluslararası Yarışmanın Marie-Castille Mention-Schaar başkanlığındaki jürisinde İtalyan besteci Giorgio Giampa, Yunan görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, Alman yazar Daniel Kothenschulte ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya bölüm başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürata yer alıyor. Ulusal Yarışma Jürisinde ise Reis Çelik’in yanı sıra, oyuncu-yazar-müzisyen Nilüfer Açıkalın, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Bahriye Kabadayı, besteci Garo Mafyan ve Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Lale Kabadayı görev üstlendi. 
Uluslararası Yarışmada En İyi Film, Jüri Özel Ödülü ve En İyi Özgün Müzik ödüllerini, Ulusal Yarışmada En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Oyunculuk Performansı, En İyi Özgün Müzik, En İyi Ses Tasarımı ve En İyi Film Şarkısı ödüllerini kazanan sanatçılara Kristal Flamingo ödülleri verilecek. Ana jürinin yanı sıra, FİLM-YÖN, SİYAD ve İzmir Kent Konseyi Jürileri Ulusal Yarışmada izleyecekleri filmleri değerlendirecekler. Film Yönetmenleri Derneği Jürisi Mahmut Fazıl Coşkun, Çiğdem Sezgin, Ümran Safter’den, Sinema Yazarları Derneği Jürisi Murat Tırpan, Rıza Oylum, Suzan Demir’den oluşuyor.

Ayrıca, yedi kişilik bir jüri yılın en başarılı dizi müziklerini seçecek. Besteci Serdar Kalafatoğlu başkanlığındaki jüride eleştirmen ve televizyon yazarları, Ali Can Sekmeç, Asu Maro, Burak Göral, Cumhur Cambazoğlu, Oya Doğan, Tuğçe Madayanti Şen yer alıyor. Festivalde tek bir gala gösterimi dışında tüm gösterimler ücretsiz. Program ayrıntılarına İzmir Büyükşehir Belediyesi web sitesinden ve festivalin sosyal medya hesaplarından (ifmfest) ulaşılabilecek.

TUGAY: İZMİR VASAT İŞLERİ HAKETMİYOR
Başkan Tugay, “Göreve başlayalı 6,5 ay oldu. Göreve başlar başlamaz da kriz olarak sorunlarla ilgileniyoruz. Ülke ekonomik sıkıntıda yerel yönetimlerin de zaten normalde beklenen sıkıntıları var. İzmir’de sorunlarla uğraşmak zorunda kaldık. Körfez, kuraklı yangım, geçen yıllardan bu yıla sarkan işler var bu ortamda festival düzenlemek nefes almak gibi bir şey. Çocukluktan beri sinemaya sevgisi  olan biriyimdir. Ailemle birlikte gittiğimiz filmler hatıra olarak hafızamda. Sinemanın büyülü ortamını sürdürmeye ve devam ettirmeye çalışıyoruz. Herkes artık popüler akımının etkisiyle bir şeylerin peşinden gidiyor. Filmin 10.dakikasında zihinsel olarak filmleri terk eden, sinemaların boş kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Her şeyden önce bir insan ve vatandaş olarak Türkiye’deki sinema sektörü daha ileri bir seviyede olsun istiyorum. Herhangi bir yerde her filme ulaşamıyorsunuz, bazı filmleri izlemeyi çok özlediğimi de söylemek istiyorum. Film ve müzik festivali olması kentimize yakışan bir etkinlik… Kültür ve sanatın tarihsel kökeni bakımından en yoğun hissedildiği bir yer. İzmir’den Türkiye’ye sanatçı ve bilim insanları ihraç ediyoruz. Bizler yurttaşlarımızın her yaştan vatandaşın talebini karşılamak zorundayız. İzmir vasat işler yapmayı hak eden bir şehir değil. Ne yapıyorsak en iyisini yapmak zorundayız. Önümüzdeki yıllarda çok daha güzellerini yapacağımızdan eminim. Kaktı veren herkese çok teşekkür ediyorum." şeklinde belirtti.

“İZMİRLİLER’İ 5 GÜN BOYUNCA FESTİVALE BEKLİYORUZ”
Festival Direktörü Yönetmen Vecdi Sayar, “İzmir zengin çok sayıda festival var. Bunların içinden bir tanesinin vitrinini oluşturma şansı vardır. İspanya’nın Sen Sebastian kenti, film festivali nedeniyle bütün dünya adını duyuran bir kenttir. Başka  kentlerde festivaller başladı ancak her kentin festivali birbirini izleyen aynı filmlerin ve aynı kişilerin geldiği festivaller. Dünyada tematik festivaller öne çıkıyor ve prömiyerin yapıldığı festivaller bellidir. Bunlar kendi aralarında yarışırlar ve dünya prömiyeri ‘ben aldım’ gururunu yaşarlar. İzmir için nasıl bir festival olması gerekir diye düşündüğümde müzik teması olmasının daha doğru olacağına karar verdim. İzmir müzik alanında çok sanatçı yetiştirmiştir. Dünyada ilgi çeken festivallerde biraz çapımız henüz küçük ama diğer festivallerden farklı bir şey yapmak istiyoruz. Programın niteliğiyle öne çıkmak istiyoruz. Bu yılın ekonomik sorunlarını kendileriyle paylaştığımda bana destek verdiler. Harcamaları minimumda tutan bir program oluşturduk. Bu bakımdan sektörümüze teşekkür etmek istiyorum. Festival kapsamında iki yarışma var; ulusal ve uluslar arası olacak. 5 gün boyunca çok yoğun bir program gerçekleştirilecek. Seyirci sinemalardan uzaklaşmış durumda, en azından bir kısmını çekebilir miyiz, üniversitelerle de işbirliği yapıyoruz.” dedi.

“İZMİR’E SİNEMA OFİSİ YAPILMALI”
Yönetmen Reis Çelik, “Festivaller çok önemli ve bir toplum kültür yaratamıyor ve arkaya bırakamıyorsanız tarihte yoktur. İzmir çok önemli bir kenttir. O tarihten bırakılanlarla biz İzmir’i biliyoruz. Sinemacılar olarak yorumlamakta zorlandığımız bir şey vardır, Avrupa’nın bu kadar kendisi olan bir şehrin etkili film festivali yapamamasını üniversitelerde tartıştık. Ancak bir türlü yerine oturamadı. Çok büyük eksiklikti ve tamamlanacağını düşünüyoruz. İzmir’e yakışan muazzam bir festival... Kurumlaştırılması ve devam etmesinin sağlayacak adımların atılması önemlidir. Kültürel yatırımlarımızın başkanlara göre değişmesinden dolayı oynamaların olmaması gerekiyor. Başkanımıza teşekkür ediyorum, seçildikten sonra kaldıralım demedi. Festivalin devam ediyor olması çok önemli, sadece 4 yıldır devam eden bir şekle dönüştü. Kesintisizi devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünyanın en iyi festivaller kategorisine gireceğine inanıyorum. Sonuç olarak kültür yaratamayan şehirlerden dünyada adından söz ettiremiyorlar. İzmir’in çok yürümesi gereken yolu var. Sinemaya destek veren sinema ofisinin kurulması gerekiyor. Amerika boşuna devlet stratejisi alanı olarak yatırımını sinemaya yapmıştır. Bir ülkenin toplumunu, dünyaya taşıyacak olan sinemadır.” şeklinde ifade etti.

Ulusal ve Uluslararası Yarışma ödül töreni
İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği “İzmir Kültür Yolu” kapsamında yer alacak. Festivalin 12 bölümden oluşan programında 6 kıtada bulunan 30 ülkeden 58 film yer alacak. Programda iki yarışma da düzenlenecek. Ulusal Yarışma’da 2023-2024 yapımı ve özgün müziğe sahip 9 film yarışacak. Uluslararası Yarışma’da ise müzik dünyasına odaklanan 19 ülkeden 9 yapım/ortak yapım gösterilecek. Beş gün sürecek festival, 3 Kasım akşamı saat 19.00’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılacak kapanış programı ve ödül töreni ile sonuçlanacak.

Dev jüri, Kristal Flamingo ödüllerini belirleyecek
Ulusal Yarışma’nın bu yılki jüri başkanı yönetmen, senarist ve yapımcı Reis Çelik, Uluslararası Yarışma’nın jüri başkanı ise Fransız yönetmen, senarist ve yapımcı Marie-Castille Mention-Schaar olacak. Uluslararası Yarışma jürisinde Marie-Castille Mention-Schaar’ın yanı sıra İtalyan besteci Giorgio Giampa, Yunan görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, Alman yazar Daniel Kothenschulte ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürata yer alacak.
Ulusal Yarışma jürisinde ise Reis Çelik’in yanı sıra oyuncu, yazar ve müzisyen Nilüfer Açıkalın, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Bahriye Kabadayı, besteci Garo Mafyan ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Kabadayı yer alacak. Uluslararası Yarışma’da En İyi Film, Jüri Özel Ödülü ve En İyi Özgün Müzik ödüllerini, Ulusal Yarışma’da En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Oyunculuk Performansı, En İyi Özgün Müzik, En İyi Ses Tasarımı ve En İyi Film Şarkısı ödüllerini kazanan sanatçılara Kristal Flamingo ödülleri verilecek.

En başarılı dizi müzikleri seçilecek
Festivalde ana jürinin yanı sıra Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ve İzmir Kent Konseyi jüri üyeleri, Ulusal Yarışma’da izleyecekleri filmleri değerlendirecek. FİLM-YÖN jürisi Mahmut Fazıl Coşkun, Çiğdem Sezgin, Ümran Safter’den, SİYAD jürisi ise Murat Tırpan, Rıza Oylum, Suzan Demir’den oluşacak. İzmir Kent Konseyi jürisinde ise Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ndan Gülefer Mete, Kadın Meclisi’nden Canan Aydemir Özkara ve Gençlik Meclisi’nden Düzgün Ali Varlı yer alacak. Ayrıca, yedi kişilik bir jüri de yılın en başarılı dizi müziklerini seçecek. Besteci Serdar Kalafatoğlu başkanlığındaki jüride eleştirmen ve televizyon yazarları Ali Can Sekmeç, Asu Maro, Burak Göral, Cumhur Cambazoğlu, Oya Doğan, Tuğçe Madayanti Şen bulunacak. 

Festivalde yarışma dışı bölümler
Festivalin Yarışmalar dışındaki bölümleri şunlar olacak:
Özel gösterimler, Onur Ödülü ve Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü’nü alan sanatçıların filmleri, Anılarına bölümünde Nedim Otyam ve Ayla Algan, Ustalara Saygı bölümünde Wenders ve arkadaşları, Sinemacı Portreleri, Üç Kıtadan Üç Film, Sınır Tanımayan Sinema, Müzik ve Yaşam ve Her Yaştan Çocuklar için Canlandırma Sineması. 4.  İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nin ‘Sınır Tanımayan Sinema’ bölümünde ülkeleri dışında yaşayan İranlı, Filistinli, Hintli yönetmenlerin filmleri gösterilecek, belgesel sinema ve sinemamızda film müziğinin öncüsü Nedim Otyam üstüne söyleşiler gerçekleştirilecek.

Ücretsiz gösterimler
Gösterim mekânları, İstinyePark Teras Renk Sinemaları, Fransız Kültür Merkezi, İzmir Sanat Merkezi ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası olacak. İzmir Sanat Merkezi’nde merhum usta karikatürist Necati Abacı’nın “Sanatçı Portreleri” sergisi, İstinyePark Teras’ta ise Esat Erçetingöz’ün İzmir’in Flamingoları adlı dijital sergisi yer alacak.
Bu yıl festivali destekleyen kuruluşlar arasında İstinyePark Teras Renk Sinemaları, Goethe Enstitüsü, Fransız Kültür Merkezi, İtalya İzmir Konsolosluğu, Liszt Enstitüsü, Macar Ulusal Sinema Merkezi, Bahçeşehir Üniversitesi yer alıyor.
2 Kasım 21.00’de İstinyePark Teras PGM’deki Takıntılar Galası dışındaki tüm gösterimler ücretsiz gösterilecek. Çocuklara yönelik iki yapım dışındaki filmler 18+ yaş uygulamasına tabi olacak. Program ayrıntılarına İzmir Büyükşehir Belediyesi web sitesinden ve festivalin sosyal medya hesaplarından (ifmfest) ulaşılabilecek.

Uluslararası Yarışma filmleri
Cem Karaca’nın Gözyaşları / Yüksel Aksu / Türkiye, 2023
Ellerim Mutluluk Dolu - Cziffra 100 Yaşında / Tele van a két kezem boldogsággal - George Cziffra 100 Gyártási év / My Hands are Full of Happiness / Petrovics Eszter / Macaristan, 2023
Gloria / Margherita Vicario / İtalya, İsviçre, 2024
Herkesin Sevgilisi / Everybody Loves Touda / Nabil Ayouch / Fas, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, 2024
Melodi / Melody / Behrouz Sebt Rasoul / Tacikistan, İran, B. Krallık, 2023
Piyanisti Vurdular / They Shot the Piano Player / Fernando Trueba, Javier Mariscal / İspanya, Fransa, Hollanda, Portekiz, Peru, 2023
Pianoforte / Jakub Piatek / Polonya, 2023
Stella: Bir Yaşam / Stella: A Life / Kilian Riedhof / Avusturya, İsviçre, Birleşik Krallık, Almanya, 2023
Hayallerin Gölgesinde / Im Schatten der Traumen /  In the Shadows of Dreans / Martin Witz / İsviçre, Almanya, 2024
 
Ulusal Yarışma filmleri
Bir Gün, 365 Saat / A Day, 365 Hours / Eylem Kaftan / Türkiye, Hırvatistan, 2023 
Evcilik / Playhouse / Ümit Ünal / Türkiye, 2024
Döngü / Cycle / Erkan Tahhuşoğlu / Türkiye, Kosova, 2024
Faruk / Aslı Özge / Fransa, Almanya, Türkiye, 2024                    
Gülizar / Belkıs Bayrak / Kosova, Türkiye, 2024
Hakkı / Hikmet Kerem Özcan / Türkiye, 2024 
Kayıtsız / Unfeeling /  Özlem Çıngırlar / Türkiye, 2024
Mukadderat / Destiny / Nadim Güç /  Türkiye, 2024
Parmaklıklar Ardında İki Kadın /Two Women Behind Bars / Mehmet Eryılmaz / Türkiye, 2024

Yarışma Dışı Özel Gösterimler                 
Kasap Havası / Çiğdem Sezgin / Türkiye, 2015
Neandria / Reha Erdem / Türkiye, 2024  
Ölü Mevsim / Unfruitful Times / Doğuş Algün / Türkiye, İtalya, Kuzey Makedonya, 2024
Takıntılar / Obsessions / Yunus Nihat Özcan / Türkiye, 2024

Onur Ödülü
Mazlum Çimen
Büyük Adam Küçük Aşk / Big Man Little Love / Handan İpekçi / Türkiye, 2001
Işıklar Sönmesin / Let There Be Light / Reis Çelik / Türkiye, 1996

Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü
Maryam Touzani (Fas-Fransa) 
Mavi Kaftan /Le Bleu du Caftan/The Blue Caftan/ Maryam Touzani /Fransa, Fas, Belçika, Danimarka, 2022

Emek Ödülleri
Burçak Evren (sinema yazarı ve tarihçisi)
Mehmet Soyarslan (yapımcı, dağıtımcı, müzisyen)

Üç ustayı buluşturan iki başyapıt
W. Wenders- J. Knieper – B. Ganz (Almanya) Berlin Üzerindeki Gökyüzü / Der Himmel Uber Berlin / Wings of Desire / Wim Wenders / Batı Almanya, Fransa, 1987 
Amerikalı Arkadaş / Die Amerkanische freund / The American Friend  / Wim Wenders / Batı Almanya, Fransa, 1977

Anılarına
Ayla Algan
Karanlıkta Uyananlar / Ertem Göreç / Türkiye, 1965
Nedim Otyam
Toprak / Nedim Otyam, 1952

Sinemamızdan Portreler 
Bir Zamanlar Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner / Once Upon a Time Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner / Mehmet Güreli / Türkiye, 2022 
Nedim Otyam / Nil Gürpınar / Türkiye, 2007
Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir: Tunç Başaran / Only Love is Eternal: Tunç Başaran / Zeynep Bayraktutan – Gökhan Kasapoğlu / Türkiye, 2023
Sinema Hakikatinin İçinde Uzun Bir Yolculuk: Necip Sarıcı / A Long Journey Into the Truth of Cinema / Mehmet Güreli / Türkiye, 2023

Sınır Tanımayan Sinema  
Aydınlık Hayallerim / All We Imagine as Light / Payal Kapadia / Fransa, Hindistan, Lüksemburg, 2024
Elveda Taberiye / Bye bye Bye bye Tibériade  / By Bye Tiberias  / Lina Soualem / Filistin, Fransa, Belçika, Katar, 2023
En Sevdiğim Pastam / Keyke mahboobe man / My Favourite Cake / Bektash Sanaeeha, Maryam Moghaddam / İran, Fransa, İsveç, Almanya, 2024
Güneş Doğacak / Aftab Mishavad / The Sun Will Rise / Ayat Najafi / Almanya, İran, 2023
Kutsal İncir Tohumu / The Seed of the Sacred Fig / Mohamed Rasoulof / Almanya, Fransa, İran, 2024
Kutsal Örümcek / Holy Spider / Ali Abbasi /  Danimarka, Almanya, Fransa, İsveç, Ürdün, 2022
Benim Marcellom / Marcello Mio / Chrstophe Honoré / Fransa, İtalya, 2024
Bir Salyangozon Anıları / Memoir of a Snail / Adam Elliott / Avustralya, 2024
İki Balina Plajda Karşılaşır / 50 İki Balina Plajda Karşılaşır / 50 - O dos Ballenas se encuentran en la playa / 50 or Two Whales Meet on the Beach / Jorge Cuchi / Meksika, 2020  (Filmin bestecisi ile söyleşi) 

Müzik ve Yaşam
Akdeniz’den Ege’ye Tahtacılar / Uğurcan Taylan / Türkiye, 2023                                                
Horona Duranlar / A Journey to the Black Sea / Bahriye Kabadayı / Türkiye, 2024
Bir İstanbul Üçlemesi: Meze-Müzik-Muhabbet / Istanbul Trilogy / Ferzan Özpetek / Türkiye, 2023
Bir Orkestranın İzinde / Musa Ak, Hasan Basri Özdemir / Türkiye, 2024
İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul / Fatih Akın / Almanya, Türkiye, 2005
İzmir ve Müzik / İzmir & Music / Tahsin İşbilen / Türkiye, 2018 ( İzmir’in Müzikal Çeşitliliği, İzmir’in Müzikal Belleğinde Kaybolan Türler, İzmir Göçmen Müziği, Klasik Müzik ve İzmir)   
İzmir’in Sesleri: Yeraltından Gökyüzüne / Sounds of İzmir: From Underground to the Sky / Ali Cem Doğan / Türkiye, 2024 (Dünya Prömiyeri)
Kara Altından Altın Mikrofona / Metin Avdaç / Türkiye, 2009                                                                                       
Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek / Ethem Özgüven / Türkiye, 2024
Kimsin Sen? / Cenk Kaptan /Türkiye, 2024
Her yaştan Çocuklar için Canlandırma ve Müzik / Animation & Music For All Ages  (2 flm)
Linda Tavuk İstiyor / Linda veut du Poulet  / Chiara Malta &  Sébastien Laudenbach / Fransa, İtalya, 2023
Mars Express / Jérémie Périn / Fransa, 2023
 
Etkinlikler
Söyleşi: Sinema Müziğimizin Öncüsü: Nedim Otyam / A Pioneer of Film Music: Nedim Otyam / Alican Sekmeç, Necip Sarıcı, Nil Gürpınar
Panel: Belgeselle Kurmaca Arasında  / In Between Doumentary and Fiction
Konuk yönetmen/yapımcı/oyuncularla söyleşiler
Kapanış ve Ödül Töreni
Sergi (İzmir Sanat): Niyazi Abacı’dan Sanatçı Karikatürleri
Dijital Sergi (İstinyePark Teras): İzmir’in Flamingoları