Çocukların köpekli ailede büyümelerinin faydaları neler?

Empati kurma, sorumluluk, paylaşımcı olmak, süreklilik, disiplin bunların başında geliyor. Ayrıca köpek olan bir evde büyüyen çocukta astım ve alerji daha az görülüyor. Köpek çocuğun mikrobiyotasına olumlu yönde etki yapıyor, ruh sağlığına iyi gelmekle birlikte çocukluk çağı obezitesini de önlemeye yardımcı oluyor" dedi. 

KÖPEK VE ÇOCUK AYNI EVDE BÜYÜR MÜ?
Dr. Seçkin, "Ebeveynler, çocukları 'anne' veya 'baba' demeden önce evcil hayvanının adını söylediğinde biraz üzülürler ama çocuklar evcil hayvanlarından çok şey öğrenirler. Onları arkadaş veya aile üyeleri olarak kabul ederler. Köpek ve çocuk aynı evde büyür mü diye çok sorulur. Evet, büyür. Köpek olan bir evde büyüyen çocukta astım ve alerji daha az görülüyor. Köpek çocuğun mikrobiyotasına olumlu yönde etki yapıyor, ruh sağlığına iyi gelmekle birlikte çocukluk çağı obezitesini de önlemeye yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.

KÖPEKLE BÜYÜYEN ÇOCUK DAHA AZ HASTALANIYOR
Dr. Seçkin'e göre, köpekle aynı evde yaşayan çocuklar daha az hastalanıyor. Seçkin, köpeğin kendi bağırsak florası ve alerjenler ile çeşitli toprak bakterilerini dışarıdan getirmesinin, çocuğun probiyotik florasını zenginleştirdiğini söyledi.

Seçkin, sözlerine şöyle devam etti: "Zenginleşen flora, çocuğun alerjik tepkiler vermesini ve çeşitli enfeksiyonlarla mücadele etmesini kolaylaştırır. Ayrıca çocuklarda kaygı ile korkuyu azalttığı için daha iyi uyku almalarını sağlarlar."

EMPATİ VE SORUMLULUK DUYGULARINI DA GELİŞTİRİYOR
Evcil köpeklerin çocuğun empati gelişimine de katkı sağladığını söyleyen Dr. Seçkin, "Birçok literatür, köpeklerin diğer hayvanlara göre insanın ihtiyaçlarına ve davranışlarına daha fazla uyum sağladığını gösteriyor. Bu da çocuğun duygusal ve zihinsel sağlığına diğer hayvanlara göre daha fazla yardımcı olduğunu gözler önüne seriyor. Çocuklar da köpeklerden birçok şey öğreniyor. Empati kurma, sorumluluk, paylaşımcı olmak, süreklilik, disiplin bunların başında geliyor. Köpeğin ihtiyaçlarını anlamak, mamasını-suyunu vermek, onu yürüyüşe çıkarması gerektiğini bilmek, onlarla bağ kurmak, empati duygusunun gelişmesine katkı sağlar" dedi.

Dr. Seçkin, köpekle aynı evde evde büyüyen çocuklarda kaygı bozukluğuna da daha az rastlandığını kaydederek, şunları söyledi: "Evcil hayvan destekli terapilerde; hayvanlar insanların ruh sağlığını tedavi etmede ve psikoterapide kullanılıyor. Örneğin; otizmli çocukların sosyalleşme kaygısını köpekler azaltabiliyor, ayrıca kronik hastalıklarda da destek olarak kullanılıyorlar."