Kümbet Yaylası'nda yıldız fotoğrafçılığı buluşması

Giresun Belediyesi tarafından Giresun Doğa Sporları Kulübü (GİDOSK), Giresun Fotoğraf Sanatı Derneği (GİFOD), Giresun Gezgin Fotoğrafçılar Derneği (GEZFOD), İl Özel İdaresi, Kümbet Dağ Evi ve Giresunport Liman İşletmesi iş birliğinde '5'inci Yıldızlar Altında Giresun Yıldız Fotoğrafçılığı Günleri' etkinliği düzenlendi. Ekinliğe katılan 100'e yakın fotoğrafçı, Dereli ilçesinin bin 700 rakımlı Kümbet Yaylası'nda buluşarak, kamp kurdu. Katılımcılar, yıldız fotoğrafı çekiminin teknikleri konusunda teorik bilgiler aldıktan sonra Kümbet Dağ Evinin bahçesinde geç saatlere kadar yıldızları fotoğraflayıp en iyi kareyi yakalamaya çalıştı. Etkinlik sabahın ilk saatlerine kadar sürdü.

KÖSE: YILDIZLARIN GÖKYÜZÜNDEKİ DANSINI ARŞİVLERE GEÇİRECEĞİZ

Etkinliğe katılan Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, dağların ve denizin yanı sıra gökyüzünün de güzel olduğunu ve fotoğraf etkinliği ile daha iyi ortaya çıkacağını söyledi. Köse, “Yıldız fotoğrafçılarının katkılarıyla yıldızların gökyüzündeki dansını arşivlere geçireceğiz. Harika bir gökyüzü var, harika bir gözlem var, yıldızlar kayıyor, bu aynı zamanda şehrimizin de tanıtılması için çok önemli bir unsur. Giresun'un her şeyde olduğu gibi gökyüzünde de özel bir yapısı olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.

COŞKUN: TÜRKİYE'NİN 4 BİR YANINDAN KATILIM OLDU

Yıldızlar Altında Giresun Yıldız Fotoğrafçılığı Günleri’ne ev sahipliği yapan Kümbet Dağ Evi Müdürü Durmuş Coşkun ise “Etkinliğe Türkiye'nin dört bir yanından katılım olduğunu gördük. Giresun'un temiz gökyüzünü Giresun turizmine kazandırmak için bu organizasyonu yapıyoruz. Turizme katkı vermek için çaba gösteriyoruz. Önümüzdeki yıllarda da yıldız fotoğrafçılığı etkinliklerine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacağız” ifadelerini kullandı.

KILIÇ: ASTROFOTOĞRAF KONUSUNDA İKLİMSEL BİR POTANSİYELİ VAR

Giresun Doğa Sporları Kulübü (GİDOSK) Başkanı Ahmet Kılıç, Giresun'un yıldız fotoğrafçılığındaki potansiyeli yüksek olduğu için bu etkinliği her yıl devam ettirdiklerini belirterek “Etkinliğimize bu sene il dışından 13 fotoğrafçının katılım sağlaması bizleri sevindiriyor. Çünkü bölgemize astrofotoğraf meraklılarının merakını artırdık. Giresun'un astrofotoğraf konusunda iklimsel bir potansiyeli var, bu da bir avantaj, tarihi kalıntılar, ormanlık alan, doğa ve iklimsel yapısı büyük bir avantaj olarak görünüyor" diye konuştu.

AYYILDIZ: ÇIPLAK GÖZLE BİLE SAMANYOLUNU GÖZLEMLİYORUZ

Fotoğrafçı Engin Ayyıldız ise bölgeyi seçmelerindeki nedenin alanın karanlık bir nokta olduğunu kaydederek, "Çıplak gözle bile samanyolunu gözlemliyoruz. Bu bizim için şans, katılımcılar için bu nokta güzel bir destinasyon. Bu bölgede özellikle dağlık bölgedeki ormanın kattığı değer güzel bir kadrajlama sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Samanyolu fotoğrafçılığının Karadeniz Bölgesi'nde de yapılabilirliğini göstermek için İstanbul'dan etkinliğe katılan Necati Demiral "Daha önce Antalya, İzmir, Marmara'da değişik yerlerde gökyüzü fotoğrafçılığında bulundum. Bugün de buranın potansiyelini ortaya çıkarmak istiyoruz. Gökyüzü ölçümlerini yaptık, gayet güzel, Tunceli ile aynı özellikte, verimli bir akşam geçiriyoruz" dedi.