Nar kabuğunun faydaları nelerdir? O hastalığın tedavisine yardımcı oluyor
Nar Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Nar, kişinin kan basıncını, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olan besin değerlerine sahiptir. Barındırdığı antioksidanlar sayesinde oksidatif stresi azaltır, kalp hastalıkları riskini önler. Nar kabukları genellikle atılır ve yenmez olarak düşünülse de Hint kültürüne dayanan alternatif bir uygulama olan Ayurveda tıbbında çeşitli sağlık alanlarında ve cilde faydası için düzenli olarak kullanılan bir besindir.
Nar kabuğunun faydaları şöyle sıralanabilir:
Cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olur Kronik hastalıklarda oluşabilecek riskleri azaltır İşitme kaybına karşı koruma sağlar Vücuttaki kemiklere iyi gelerek kemik kaybını önler Diş sağlığını iyileştirebilir Beyin fonksiyonunun korunmasında etkilidir Romatoid artritin tedavisine yardımcı olur Cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olur Nar kabuğu içerisinde yüksek oranda antioksidan ve polifenol bulunur. Bu da ciltte koyu lekelerle mücadele ederek hiperpigmentasyonu tedavi eder ve cilt renginin dengelenmesini sağlar. Nar kabuğu aynı zamanda ultraviyole B (UVB) hasarına karşı koruma cildi korumada etkilidir bu da yaşlanma belirtilerini azaltabilir.Kronik hastalıklarda oluşabilecek riskleri azaltır
Nar kabuğu, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıklara karşı riskin azalmasına yardımcı olur. Özellikle nar kabuğu ekstresi takviyesi, aşırı kilolu ve obezitesi olan kişilerde anti-inflamatuar olarak etki ederek kolesterol ve kan şekeri düzeylerini iyileştirir.
İşitme kaybına karşı koruma sağlar
Vücutta yaş ile beraber oksidatif stres de artabilir ve bu durum işitme kaybına sebebiyet verir. Nar kabuğu içerisindeki antioksidanlar oksidatif hasara karşı koruma sağlayarak işitme kaybını önlemeye yardımcı olabilir.
Vücuttaki kemiklere iyi gelerek kemik kaybını önler
Nar kabuğu, kemik kaybının önlemesinde etkili olarak ve kemik dokusunun yenilenmesine yardımcı olur.
Diş sağlığını iyileştirebilir
Nar kabuğunun güçlü antibakteriyel yapısı diş ve diş eti hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Bunun yanında plak oluşumunu önleyerek diş çürüklerinin engellenmesini sağlar.
Beyin fonksiyonunun korunmasında etkilidir
Nar kabuğu tüketimi, vücuttaki oksidatif stresin azalmasına katkıda bulunarak Alzheimer hastalığının gelişmesinin önüne geçer. Nar kabuğundaki antioksidan bu rahatsızlığı olan kişilerin yaşam kalitesini artırarak önlenmesine yardımcı olur.
Romatoid artritin tedavisine yardımcı olur
Romatoid artrit, eklemlerde meydana gelen ve iltihaplanmaya neden olan otoimmün bir durumdur. Nar kabuğu, antioksidan özellikleri nedeniyle hastalığın şiddetinin azaltılmasında etkilidir.
Nar kabuğu nasıl tüketilir?
Nar kabuğu, satın alınabilen ya da evde yapılabilen bir besindir. Nar kabuğunu toz halinde tüketmek için evde toz haline getirerek kullanılabilir. Nar kabuğunu elde etmek için öncelikle narı kabuğundan ayırın, kabukları 2 ila 3 gün güneşe maruz bırakarak kurutun. Sonrasında blenderdan geçirerek toz haline getirin. Bu tozu suyla birleştirerek yüz maskesi olarak kullanabilir ya da sıcak suda demleyerek çay olarak tüketebilirsiniz.
Nar kabuğu neye iyi gelir?
Nar kabuğu, antioksidanlar, vitaminler ve diğer faydalı bileşenler açısından zengin bir besin kaynağı olarak bilinir. Bu nedenle oksidatif stresin verdiği hasarı önle, kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur ve sindirim sisteminin iyileşmesinde etkilidir. Ciltte meydana gelen yaşlanma belirtilerinin azalmasında nar kabuğundan yararlanılır.
Nar kabuğu ödem atar mı?
Nar kabuğu, ödem atma özelliği, bilimsel çalışmalarla kesin olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte, içerdiği antioksidan ve anti-inflamatuar bileşenler sayesinde dolaylı olarak ödem atmaya yardımcı olabilir.