Sıcak havalar karşısında uzmanlardan uyarı: Dışarı çıkmayın!

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, sıcak ve nemli havalarda güneş çarpmasına karşı uyarıda bulunarak, "Sıcak havalarda, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasıyla gelişen güneş çarpması, daha çok çocuklarda görülse de her yaş grubu için tehlikelidir" dedi. Güneş çarpması belirtilerinin baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları, sersemlik, yürümede bozukluk, ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybı olduğunu söyleyen Dr. Yıldırım, bol sıvı tüketmenin önemine vurgu yaptı.

Bol Sıvı Tüketin

Güneş ışığının dik geldiği 11:00 ile 15:00 saatleri arasında güneş altında kalınmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Yıldırım, pamuklu kıyafetler seçilmesi gerektiğini, naylon kıyafetlerden kaçınılmasının önemli olduğunu belirtti. Dr. Yıldırım, "terleme ile sıvı kaybının telafisi için su, çay, soda ve ayran gibi şekersiz ve asitsiz içecekler tercih edilmelidir. Günlük su alım miktarı ise 3 litrenin altında olmamalıdır" dedi.

Rüzgârsız Günlere Dikkat

Yıldırım, rüzgârsız günlerde güneş çarpması riskinin arttığını belirterek, "Vücut sıcaklığı, organları tahrip edecek derecede yüksek seviyelere ulaşabilir. Özellikle 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ortaya çıkan güneş çarpması, çocuk ve yaşlılarda daha düşük sıcaklıklarda da görülebilir. Uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalmak ve vücudun yeterince sıvı kaybetmesi güneş çarpmasına yol açabilir" dedi.

Belirti halinde hızlıca sağlık kuruluşuna başvurun

Güneş çarpması belirtileri görüldüğünde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Yıldırım, normalin üzerinde sıcaklıklara sahip ortamlarda çalışmanın güneş çarpmasının en büyük nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti. "Nemli hava da soğutma mekanizmasını azaltarak güneş çarpmasına sebep olabilir. Yüksek sıcaklıklarda fazla alkol tüketmek, kalın giyinmek ve aşırı besin tüketmek de güneş çarpmasını tetikleyebilir. Vücut, sıcak havada kan akışını deri yüzeyine doğru artırır. Terleme ve soluk almanın tam olarak gerçekleşemediği durumlarda sıcak bitkinliği ve güneş çarpması kaçınılmaz hale gelir. Sodyum ve klor kaybıyla birlikte güneş çarpması belirtileri görülebilir. Bu durumda hemen sağlık kuruluşuna başvurun."