Sumak nedir, sumak faydaları nelerdir?

Geleneksel tıpta hemoroid, yara iyileşmesi, ishal, ülser ve göz iltihabı gibi sorunlar içinde kullanılmıştır. Sumakın amilaz, lipaz ve proteaz gibi sindirim enzimlerinin üretimini uyarabileceği iddiası vardır. Bu enzimler sırasıyla karbonhidratları, yağları ve proteinleri parçalamada önemli bir rol oynar ve bunların emilimine yardımcı olur.

Vücudumuz bu serbest radikalleri temizleyebilmektedir. Temizlik yapan doğal koruyucularımız vitaminler, mineraller, fitokimyasallar ve bazı enzimlerdir. Bu üretim ve temizlik arasında dengesizlikler oluşmasına da “oksidatif stres” denir. Oksidatif stres; erken yaşlanma, kalp hastalıkları, diyabet oluşumu, karaciğer, akciğer ve böbrek hastalıkları, bazı nörolojik hastalıkları ve kanserler ile ilişkilidir. Bu nedenle antioksidanlar sağlığın korunması, geliştirilmesi ve tedavilerde çok önemlidir. Besinleri antioksidan kapasitelerine göre değerlendirmede ORAC (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) değeri kullanılır. Sumak ORAC değeri en yüksek besindir. 

Sumak Faydaları Nelerdir?
Sumak içerisinde yer alan antioksidan, antiinflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ile, oksidatif strese karşı korur, metabolik süreci destekler, kan şekeri düzeyini dengeler, kardiyovasküler sağlığı korur ve kas ağrılarını azaltır.

En yaygın olarak bahsedilen sumak faydaları şöyle sıralanır:

Kalp sağlığı ile ilişkili tekli doymamış yağ açısından zengindir Cilt ve hücre zarlarını korur Sindirim sağlığını destekler Antioksidan kaynağı sumak, hücre hasarına karşı vücudu korur İnflamasyonu azaltır Kan şekerini dengelemeye yardım eder Kas ağrılarını hafifletir Kalp sorunlarına neden olabilen inflamatuar hastalıkları önler Kas ağrılarını hafifletir Sumak Ne İşe Yarar? İçerisinde önemli besin maddeleri yer alır Sumak içerisinde lif, sağlıklı yağlar ve vitaminler barındırır. Sumağın içerisindeki yağlar oleik asit ve linoleik asit olarak bilinen iki özel yağ türünden gelir. Oleik asit, kalp sağlığına iyi gelen tekli doymamış yağdır. Linoleik asit ise cilt ve hücresel zarların korunmasında rol oynayan çoklu doymamış yağ olarak bilinir.

Sumak antioksidanlar açısından zengindir
Sumak birçok antioksidan bileşik açısından zengin bir baharattır. Sumak içerisinde tanenler, antosiyaninler ve flavonoidler dahil olmak üzere güçlü antioksidan bileşikleri içerir. Antioksidanlar hücre hasarlarına karşı korumak ve vücuttaki oksidatif stresi azaltmak için çalışırlar.

Kan şekerini dengeler
Sumak, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini yönetmede etkili bir baharat olarak kullanılır. Sumak tüketmek kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak kolesterol düzeylerinin düşürülmesini sağlar.

Kas ağrılarını hafifletir
Sumak içerisinde yer alan anti-inflamatuar sayesinde kas ağrılarının hafiflemesin etkilidir. Bunu yanında bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da sumak kas ağrısını hafifletmede rol oynayabilecek çeşitli besin maddeleri ve antioksidanlar içerir.