AK Parti İzmir İl Başkanı Saygılı: Körfezde kötü koku artıyor

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı tarafından AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nda, 'Gündem İzmir' başlıklı basın toplantısı gerçekleştirildi. İzmir'deki yerel yönetimler ve gündem konularının paylaşıldığı toplantıya, AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Recep Tayyip Taslak, AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Emel Dalkıran, AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çölmekçi, AK Parti İzmir İl Tanıtım ve Medya Başkanı Safa Narlı, AK Parti İzmir İl Yerel Yönetimler Başkanı Tansu Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş katıldı.

Konuşmasına Gazze'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde kardeş şehir ilan edilmesinde oy kullanan tüm meclis üyelerine teşekkür ederek başlayan Saygılı, "Bir utancı daha sırtında taşımaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sesleniyorum; Gazze'yi kardeş şehir ilan etmeniz ne kadar olumluysa, Tel-Aviv'i sözde kardeş şehir olmaktan çıkarmamanız o kadar tarihi bir ayıptır. Katillerle kardeş olma karanlığını çocuklarınıza miras bırakmayın. Gazze ile kardeş olmak için oy verirken kalkan ellerinizi, Tel-Aviv'i de sözde kardeşlikten çıkarmak için kaldırın ki, o elleriniz şerefiniz olsun" ifadelerini kullandı.

'KENTİMİZDE YAĞIŞLAR BAŞLAMADAN ŞEHRİN ALTYAPISI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Alsancak'ta elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay için yürütülen soruşturmanın sürdüğünü belirten Saygılı, "Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da olayı yakından takip edip, kamuoyuna bilgilendirme yapıyor. Bu olayla ilgili ivedi ve usulüne uygun bir şekilde hukuki süreç ilerliyor. Ama henüz nihai olmayan ön raporları referans gösteren CHP'nin İzmir siyasetinin aktörleri yaygara koparıyorlar. Şeffaf bir şekilde Bakanımız tarafından takip edilen, kamuoyu vicdanı açısından ivedilikle sonuçlanması için çaba gösterilen bir hukuki süreci adeta baltalamaya çalışıyorlar. Biz kimin suçlu olup kimin suçlu olmadığından daha ziyade iki vatandaşımızın yaşadığı feci ölümün bir daha yaşanmaması için her türlü altyapı çalışmasının İzmir'de boşluk bırakılmaması için adeta muhbir gibi çalışacağız ve bu işin de takipçisi olacağız. Kentimizde yağışlar başlamadan İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, bu işlerle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile şehrin altyapısını gözden geçirmesini teklif ediyorum" diye konuştu.

'YER TAHSİSİ KONUSUNDA DESTEK VERECEĞİZ'

İzmir'de 480 bin sokak köpeği popülasyonu olduğunu söyleyen Bilal Saygılı, "İzmir Büyükşehir Belediyesi 2023'te sadece bin 600 hayvanı kısırlaştırdı. Başıboş köpeklerin ısırmasıyla tedavi gören vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Bu sorunu yerel yönetimler büyümeden çözmeliydi. CHP belediyeciliği sorun çözmek yerine günlük ve popülist politikalarla bu problemi İzmir'de çığ gibi büyüttü. Karabağlar'ın, Bayraklı'nın, Konak'ın, Ödemiş'in ve diğer ilçelerimizin arka sokaklarında, sokakta köpeklerinin işgal ettiği bölgelerde insanlar yürüyemiyor. Hiçbir canlının itlaf edilmesine razı değiliz ama kuduz, saldırgan ve öldürme riski taşıyan bir köpeğin itlaf edilmesi kaçınılmazdır. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri barınak yapmak istiyorlar ve yerleri yoksa dosyalarını hazırlayıp gelsinler, yer tahsisi konusunda bizzat takipçisi olacağız ve elimizden gelen desteği vereceğiz. Kamuoyu nezdinde söz veriyorum. Ayrıca ben de yakın zamanda, 2 tane sokak hayvanı sahipleneceğim. Sembolik de olsa gücüm buna yetiyor" dedi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BİR ARPA BOYU MESAFE GİDEMEDİ'

Depremin hayati bir konu olduğuna dikkati çeken Saygılı, "Maalesef 25 yıldır İzmir'i yöneten zihniyet kentsel dönüşüm konusunda bir arpa boyu mesafe gidemedi. Hükümetimizin bu alanda çıkardığı yasalarla yerel yönetimlere tanınan geniş yetkileri CHP'nin İzmir'deki siyaset aklı değerlendiremedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi verdiği sözleri unuttu, vatandaşlar mağdur oldu. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZBETON, garantör olduğu kentsel dönüşüm projesindeki kooperatiflerle sözleşmelerini feshetti. Kentsel dönüşümü rant hesaplarıyla 'kooperatif' görünümlü 'anonim şirketlere' devreden İZBETON, Büyükşehir'e güvenerek sözleşme imzalayan 1550 vatandaşımızı mağdur etti. İZBETON'un çalışmasını yürüttüğü Karabağlar Uzundere'deki şantiye, yüzde 46 seviyesinde olması gerekirken yüzde 4 seviyesinde. Gaziemir Aktepe-Emrez'deki şantiye yüzde 80 seviyesinde olması gerekirken yüzde 9,5 seviyesinde. Karşıyaka Örnekköy 3'üncü etap inşaatı yüzde 99 seviyesinde olması gerekirken yüzde 19 seviyesinde. Örnekköy'deki 4'üncü etap ise yüzde 99 olması gerekirken yüzde 32'de. Toplam konut sayısı 4 bin 250 idi, kaba inşaatı biten 250 tane. Bu acı bir gerçek" ifadelerini kullandı.

'SORUNLARIN MUHATABI İZBETON'

Sorunların muhatabının İZBETON olduğunu belirten Bilal Saygılı, "Örnekköy'deki 3'üncü Etap ve 4'üncü Etap'ta dairelerin teslim tarihi 3 Ocak 2024 olarak belirtilmiş. İşin bitiş tarihi çoktan geçmiş durumda. 'Hükümetten yasak geldi' diyerek aciz ifadelerle bu konuyu geçiştirme şansınız yok. Kimse topu birbirine atmasın. Şimdi yapılacak iş; 1550 kooperatif üyesinden toplanan yaklaşık 3 milyar TL'ye yakın paranın hesabını sorma zamanıdır? Mevcut inşaatlara harcanan para yaklaşık 1 milyar TL. Peki, geriye kalan yaklaşık 2 milyar TL buhar olup uçtu mu? Nerede bu para? Bu paranın nerde olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Cemil Tugay tarafından eski kooperatif başkanlarından CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'na sorulmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır. Ayrıca tüm sorumlularda yargıya intikal ettirilmelidir. Bundan sonraki süreçte projelerle ilgili ne yapılacağı tüm şeffaflığı ile İzmir kamuoyu ile açıklanmalıdır. Aksi halde İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendi halkını dolandıran ilk belediye olarak tarihe kara harflerle yazılacaktır. O gün bu işi beceremeyenlerin, bugün bu inşaatları bitirme maliyeti 3 milyar TL'den 12 milyar TL'ye çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu parayı nereden ve nasıl bulacak? Bahse konu olan konut sayısı sadece 4 bin 250 konut. AK Parti olarak sorumluların hesap vermesi ve benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için gerekli adımları atacak, mağdur vatandaşlarımızın yanında olacağız. İzmir ve İzmirli sahipsiz değildir" dedi.

'HASTANEYİ BİR AN ÖNCE İZMİR'E KAZANDIRSINLAR'

Eşrefpaşa Hastanesi'nde ek bina yapımı sürecinin takipçisi olacaklarını dile getiren Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleyi yapıp, bir an önce ek binayı İzmir'e kazandırması gerektiğini söyledi. AK Parti grubunun büyükşehir meclisinde Sosyal Denge Tazminatı (SDT) ile ilgili üzerine düşeni yaptığını belirten Saygılı, "Bu anlamda artık Yetki Cemil Tugay'dadır. Memur kardeşlerimizin hakkını verecek şekilde gerekeni yapmasını bekliyoruz" dedi.

Bilal Saygılı, Körfez’de koku probleminin sürdüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Cemil Tugay; 100 gündür yani göreve geldiğinizden beri Körfez'deki çevre felaketi ve ağır koku problemiyle ilgili hiçbir şey yapmadınız. Tunç Soyer gibi yüzey temizliği mi yapacaksınız, yoksa hakikaten temiz bir Körfez için bir inisiyatif alacak mısınız? Kanalizasyon borularının hala körfeze akması ve yılan hikayesine dönen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki 4'üncü fazın 9 yıldır bitirilememiş olması, körfezi her gün daha kirli hale getiriyor. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle İzmir Körfezi'nde hissedilen kötü koku artıyor. Balçova, Konak, Çiğli, Karşıyaka'da ölçümler yaptık. Körfez altındaki atık sulardan kaynaklanan koku devam ediyor. Balçova, Konak, Çiğli ve Karşıyaka bölgesinde vatandaşlar evlerinin camını bile açamıyor. İşe gelince yok, şova gelince çoksunuz."

'BÜYÜKŞEHRİN ETKİN HALE GELMESİ LAZIM'

Riskli yapıların dönüştürülmesinde yüzde 0,69 faiz ile kredi desteği verilmesi konusunu değinen Saygılı, "Bir önceki dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki seçim döneminde İzmir'i ziyaret ettiğinde, 0,69'luk faizle halk konut projelerinden faydalanmak isteyen depremzedelerin kullanabileceklerini ifade etti. Seçim bittikten sonra bu hızlı bir şekilde onaylandı. 330 milyon euro İzmirli vatandaşların kullanımına sunuldu. Ancak büyükşehrin bu konuda biraz daha etkin hale gelmesi lazım. Vatandaşların bunu kullanmak konusunda eğitilmesi lazım. Şu ana kadar 0,69 faizi kullanan kooperatif sayısı 2. Bu kadar emekle, bankaların yıllık yüzde 50 rakamlarla kredi kullandırdığı ortamda, devletin sübvanse ettiği bir krediyi vatandaşın faydalandırılması konusunda belediyenin daha hızlı ve dinamik hareket etmesi lazım" diye konuştu.